Wat is de theorie achter de keeperstesten van Oranje?

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Op de persconferentie van maandag 19 september stelde bondscoach Louis van Gaal dat alle keepers testen moesten ondergaan. Om dat te doen kwam Peter Murphy langs in het trainingskamp van Oranje. Hij is de grondlegger van de ActionTypes benadering. Daarmee zal hij Van Gaal wetenschappelijk ondersteunen in het uitkiezen van de beste penaltystopper.

Wie is Peter Murphy?

peter murphy
Peter Murphy

Peter Murphy heeft onder meer ervaring als bondscoach van het Nederlands vrouwenteam volleybal. Daarna is hij 15 jaar werkzaam geweest voor NOC*NSF als prestatiemanager Topsport en Talentontwikkeling met als specialiteit teamdisciplines. Ook was hij medeontwikkelaar en begeleider van het Mastercoach in Sports programma voor de bondscoaches. Vanuit die ervaring heeft hij de Action Types Academy opgericht en heeft hij in 2007 het Jong Oranje van Foppe de Haan ondersteund en van 2011 tot 2018 de technische staf van Ajax 1. Op dit moment maken onder meer de jeugdopleiding van PSV en Feyenoord gebruik van de inzichten over voetbalvoorkeuren.

Wat is de ActionTypes benadering?

De Action Types benadering geeft inzicht in de natuurlijke manier van handelen van spelers, die je als trainer-coach dient te respecteren en waar je niet aan dient te tornen. Doe je dat wel, dan zullen spelers te veel gaan nadenken en bewust aandacht besteden aan hun handelingen. Het gevolg hiervan is dat ze aarzelend gaan handelen, onnodige fouten gaan maken en dat er geen flow ontstaat. Het is waar de schoen voor menig trainer-coach nogal eens wringt: een spelconcept hanteren waarin je als trainer wellicht heel goed thuis bent en dat in theorie doortimmerd in elkaar zit, leidt tot een ondermaats rendement als het niet past bij de voorkeuren van de spelers binnen de selectie. De voorkeuren worden ingedeeld in vier dimensies:
Introversion vs Extraversion
Sensing vs INtuition
Thinking vs Feeling
Perceiving vs Judging.
Uit deze vierdimensies komen zestien ActionType profielen (zie afbeelding).

actiontypes profielen

De invoed bij penaltys

In een eerder artikel rondom het Europees Kampioenschap van 2004 zette Murphy in het blad Coachen de P-spelers en de J-spelers tegen elkaar af. Destijds ging het om de penaltynemers. Bij het nemen van een penalty gaat het om de techniek (het schieten van de bal), maar vooral om de manier waarop de penalty wordt beleefd. Dan is het de vraag op welke manier de speler naar de penalty kijkt. Hoe hij zich daarbij voelt. Wanneer de consequentie van het missen groter zijn, zal dit logischerwijs gepaard gaan met een hoger stress niveau. Denk bijvoorbeeld ana het verschil tussen een strafschop op de training of in de WK-finale. Daarin wordt het verschil tussen de J-spelers en de P-spelers duidelijk. J-spelers zijn vroegbeslissers. Zij weten al ruim van tevoren waar ze de penalty gaan schieten. Daar wijken ze vervolgens niet meer van af. De P-spelers willen zoveel mogelijk informatie hebben om te bepalen waar ze gaan schieten. Op die manier kunnen ze een goed onderbouwde keuze maken. De P-spelers zijn dus laatbeslissers. Peter Murphy zal vergelijkbaar te werk gaan met de keepers in voorbereiding op het WK 2022.

Meer informatie? Eerder dit jaar ging ook De Voetbaltrainer uitgebreid in gesprek met Peter Murphy. Bestel De Voetbaltrainer 264 hier.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw