Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 268, een special over training geven.

De Voetbaltrainer op bezoek bij de club met misschien wel de langste naam: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie, oftewel NAC. Drie dagen voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie observeren we de training van Robert Molenaar. De nieuwe hoofdtrainer werkt deze dag met zijn groep van 24 spelers aan de aanvallende patronen. Na de sessie op het zonovergoten Midglas Trainingscomplex in Zundert praten we na met Molenaar. Een mooie gelegenheid om door te vragen over zijn trainingsaanpak.

Niet overvoeren

‘Gisteren was een vrije dag. Dan kiezen we de dag erna voor vormen waarin elke speler mee kan krijgen wat we graag willen zien in een bepaald hoofdmoment van het voetbal. Vandaag kozen we daarbij voor het aanvallen. In die vormen is het prima dat je voor verschillende partijen kiest. Die partijen wisselen elkaar af en kijken van tijd tot tijd ook naar elkaar om daarvan te leren. Want het is soms best zoeken voor de spelers, naar de juiste momenten om een bepaalde pass te spelen of om diep te gaan. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat, ongeacht welke formatie je speelt, de looplijnen en momenten duidelijker worden van dit soort oefeningen. Maar het vergt wel geduld. Wil je details nog beter laten zien, kun je deze oefeningen ook nog opknippen en je focussen op enkele specifieke spelers. Bijvoorbeeld de samenwerking tussen je twee centrale verdedigers en de 6 op het middenveld, of de overlap of onderlap tussen de back en de buitenspeler.

molenaar

Stopmomenten tijdens de training

‘Tijdens de oefeningen coach ik veelal begeleidend. De stopmomenten gebruik ik voor instructie. Daar kies ik bewust voor. Zeker bij een training als vandaag waarbij in de spelvormen regelmatig gewisseld moet worden. Die wisselmomenten zijn dan ideaal om kort en bondig de punten te benoemen die van belang zijn. Wanneer ik tussendoor ook nog stopmomenten invoeg, dan ligt het spel veel te veel stil. Dat wil je niet, en al helemaal niet in een oefening waarin het om de patronen en ‘flow’ gaat.

In algemene zin houd ik niet van te veel stopmomenten tijdens een oefening. Ik wil dat een oefening blijft lopen. Pas als het echt structureel misloopt en dat gaat de oefening frustreren, grijp ik kort in. Dan is het een kwestie van de wijzigingen aanbrengen die nodig zijn om het weer te laten lopen, en dan snel verder spelen. Soms kiezen trainers er bijvoorbeeld voor om de opbouw te trainen, en dan elke keer als de bal verloren gaat moet het spel opnieuw beginnen. Je hebt dan telkens een stopmoment waarop iedereen weer uit de flow van het spel wordt gehaald.’

Oefenvorm

training molenaar

‘Oefening 5 deden we vandaag voor het
eerst. Het is dan voor de spelers even zoeken naar afstanden. Bovendien hadden we 24 spelers, waardoor we telkens moesten doorwisselen. Het grote voordeel is dat je alle spelers kennis kunt laten maken met de patronen die je voor ogen hebt. Het nadeel is dat het door het wisselen wat rommelig kan worden. We hebben de vakken gehanteerd om vastigheid te bieden. Ik wil ermee voorkomen dat er op een gegeven ogenblik spelers door elkaar gaan lopen, waardoor een slechte veldbezetting ontstaat. Dat is niet alleen onwenselijk in het aanvallen, maar vooral ook in het omschakelen naar verdedigen.

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.