Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 269.

Robbie Servais (46) kan een aansprekend CV overleggen als trainer in het buitenland. Sinds een paar maanden traint hij samen met oud-AZ-speler Sébastien Pocognoli de Onder 18 en Onder 19 bij de Talent Academy van Racing Genk, die ook Europees als topopleiding wordt gezien. Servais liet recent een uitstekende indruk achter als cursist bij UEFA PRO, de hoogste trainersopleiding. De Voetbaltrainer volgt hem dit seizoen. We starten met een eerste kennismaking.

Buitenland

‘Na de universitaire opleiding International Business heb ik de afgelopen vijftien jaar veel energie gestoken in mijn eigen ontwikkeling als trainer. In die periode heb ik jeugdteams van elke leeftijd getraind. Eerst enkele jaren in het buitenland. In Japan ben ik gestart als trainer-coach op een professionele voetbalschool voor de jongste leeftijdsgroepen. Daarna was ik bij Japanse clubs uit de J-League verantwoordelijk voor de 13- en 14-jarigen. In Singapore voor Onder 14,-15, -18, -19 en -23, zeg maar het Jong Oranje van dat land. In 2018 was ik zowel hoofdcoach van Singapore Onder 19 als techniektrainer van Onder 10 tot en met Onder 18. Daarnaast behoorde ik in 2018 tot de staf van Bert van Marwijk bij zijn klus als bondscoach van Australië in de aanloop naar en tijdens het WK in Rusland.’

Cultuurverschillen

‘Wat ik in het buitenland vooral heb geleerd, is omgaan met zoveel verschillende culturen. Dat vergt veel van je, maar je leert in elk land in relatief korte tijd veel bij. In Japan was het niveau van de jeugdopleiding hoog. Ik eiste van mezelf dat het niet te lang mocht duren voordat ik in het Japans kon communiceren. Japanners hebben mij geleerd hoe belangrijk details kunnen zijn. Het Japans luistert heel nauw wanneer je als trainer een voetbaldetail aan de spelersgroep of een individuele speler wilt uitleggen. Dat onder de knie te krijgen, kostte heel wat uren zelfstudie.

Als bondscoach van Brunei heb ik geleerd dat je als trainer in het buitenland duidelijk moet zijn en eisen kunt stellen, maar niet de cultuur moet willen veranderen. Soms moet je zelfs dingen laten gebeuren die tegen je eigen principes ingaan. Brunei is een streng islamitisch land. Tijdens de ramadan moesten we twee WK-kwalificatieduels spelen tegen Mongolië. In de voorbereiding zaten we soms vanwege het vasten maar met z’n drieën in het trainingskamp aan de ontbijttafel. Roken is zo’n voorbeeld van iets wat tegen mijn principes ingaat. Ik zag dat heel wat spelers van Brunei al dan niet stiekem rookten. Maar van Bert van Marwijk heb ik geleerd dat je daar in zo’n cultuur beter geen punt van kunt maken, omdat je met een rookverbod je spelers kunt kwijtraken.’

Oefenvorm

‘In Nederland leren jonge spelers het positiespel en op balbezit spelen als het ware tot kunst te verheffen. Bij Genk willen hun leeftijdgenoten intuïtief veel sneller naar voren spelen. We zouden ze rap kwijt zijn als we van hen bij trainingen vaak een bijna plichtmatige uitvoering van een positiespel zouden verlangen. De kunst is nu vormen te vinden waarin we tegemoetkomen aan die drang naar voren bij de spelers en hen tegelijkertijd in situaties brengen waarin ze toch werken aan een verbetering van hun positiespel. Dat laatste is geen overbodige luxe.

Het geluk is dat ik bij Onder 18 en Onder 19 samenwerk met Sébastien Pocognoli, die eindverantwoordelijk is. Hij heeft in Nederland bij AZ onder Louis van Gaal gevoetbald en ziet het belang van zuivere passing en een goed positiespel. Het gaat om de balans. Elke keer 4:4 met drie neutrale spelers aanbieden, is hier geen optie. Je moet er iets dynamisch aan toevoegen, bijvoorbeeld in de eindvorm de optie om te kunnen scoren. Spelers van een team mogen niet in hetzelfde vak zijn als ze de bal ontvangen. Spelers moeten in een vak komen om te ontvangen, ze mogen er niet al staan. Tien passes is een punt. De oefening stimuleert het aanspeelbaar worden, het doorbewegen en de zogenaamde opposite moves.’

genk trainingsvorm

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.