Het deed terugdenken aan Brazilië 2014. Ook daar zagen we in een warm klimaat de wedstrijdvervangende training voor de wisselspelers. Waar bondscoach Louis van Gaal naar eigen zeggen veel op zijn visie op selecteren heeft moeten inleveren, zo herkenbaar is en blijft deze specifieke training. Nu is het de ochtend na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Qatar. Locatie: het Qatar University trainingscomplex.

Na het openingswoord door bondscoach Louis van Gaal, werkt de complete groep – dus inclusief de basisspelers van gisteren – de warming-up af. Hierbij worden de door een Nederlandse fysiotherapeut ontworpen ‘hekjes gebruikt.

Daarna stappen de basisspelers uit de training en fietsen zij op de hometrainers of maken ze gebruik van de yogamatjes. De wisselspelers krijgen vervolgens een wedstrijdvervangende training met gecontroleerde belasting voorgeschoteld.

Eerst wordt in drietallen rustig in de vrije ruimte gepasst, waarbij Edgar Davids de verschillende variaties aangeeft. Zonder versnelling, met versnelling, grotere afstanden.

Daarna volgt een positiespel 10:3 waarbij 2 van de 10 spelers in balbezit centraal staan. Er geldt 1x raken, dus iedereen moet direct ‘aan staan’. Na een x-aantal rondspelen, moeten de verdedigers een extra keer verdedigen. Het verdedigende drietal zet vooral druk op slechte ballen (hoog, halfhoog) of in de hoeken. Bij het tiental staan Teun Koopmeiners en Steven Berghuis vaak centraal, om driehoeken te maken, het spel te verdelen. Opvallend is dat Berghuis ook degene is die hardop telt voor het tiental, alsof de overload in de as al niet voldoende is voor hem.

Tot slot wordt het partijspel 6+k : 6+k gespeeld van achterlijn tot middenlijn, met de zijkanten van het zestienmetergebied doorgetrokken als zijlijnen. Geen hoekschoppen (dan is het achterbal voor de eigen keeper), wel ingooien. Om het gewenste tempo in het spel te houden, hebben de trainers voldoende ballen bij de zijlijnen klaargelegd. Danny Blind en Edgar Davids begeleiden beiden een eigen zevental, terwijl Van Gaal de tijd met de stopwatch bewaakt.

Er wordt 4×4 minuten gespeeld, met pauzes van 2 minuten.

Wanneer Jeremie Frimpong op het eind geblesseerd uitvalt, besluit Van Gaal om bij de andere partij Vincent Jansen (gisteren een half uur gespeeld) uit de partij te halen. Zo wordt het dus 5+k : 5+k. Hoe een ongeluk in een klein hoekje zit blijkt wel als we de aanleiding van deze blessure zien:

De stand wordt ondertussen nauwkeurig bijgehouden. De partij die achterstaat, wordt nóg meer gestimuleerd om druk te zetten. Winnende partij gaat symbolisch op de foto.

Na afsluitende steigerungs is het tijd voor de familieleden die langs de kant de training hebben bijgewoond. Ook dat is een beproefd recept, gezien de werkwijze van twee WK’s geleden, 12.000 kilometer verderop.

In januari: de WK-special van vakblad De Voetbaltrainer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.