Eelco Schattorie: Het maken van een blueprint

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
blueprint

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 270.

Eelco Schattorie loopt al een mensenleven lang mee in het voetbal. Het bracht hem onder meer langs VVV-Venlo, Verenigde Arabische Emiraten, Afrika, India, Saoedi-Arabië en Oman, waar hij bij verschillende clubs hoofdtrainer, assistent-trainer en Hoofd Jeugdopleiding geweest is. Schattorie heeft daarnaast een duidelijke voetbalfilosofie die hij heeft vastgelegd in wat hij een blueprint noemt. Voor De Voetbaltrainer legt hij uit wat een blueprint is, hoe hij die heeft vormgegeven en hoe je als trainer je eigen blueprint kunt maken.

Wat is een blueprint?

‘Een blueprint is een routekaart. Er zijn mensen die op reis gaan zonder bestemming in gedachten. Ik denk dat je een idee moet hebben van waar je uit wilt komen. Er is nog nooit een trainer geweest die alle wedstrijden heeft gewonnen of elk jaar kampioen is geworden. Dat geeft aan dat het voetbal erg lastig te controleren is. Echter, er zijn wel een aantal dynamics die op elk niveau terugkomen. Als trainer wil je over tijd zoveel mogelijk informatie verzamelen om die grote lijnen zoveel mogelijk te controleren. Ik noem dat een blueprint. Een blueprint beschrijft het voetbaltechnische gedeelte, maar bijvoorbeeld ook hoe je met mensen omgaat. Een blueprint is geen zwart-wit document. Ik heb mijn blueprint ongeveer twaalf jaar geleden voor het eerst opgesteld. In die afgelopen twaalf jaar heb ik elementen veranderd en zijn er nieuwe dingen bijgekomen. Kortom, alle gedachten, gevoelens, ideeën en emoties die je hebt over voetbal probeer je samen te vatten in een blueprint: een routekaart die laat zien waar jij als trainer naartoe wilt.’

blueprint

Trainersfilosofie

‘Een van de categorieën binnen het managen van voetbal is de filosofie die jij als trainer hebt. In de blueprint heb ik deze filosofie opgedeeld in vier delen. Ten eerste is er het algemene idee over voetballen, bijvoorbeeld dat je uitgaat van balbezit en proactief wilt voetballen. Ten tweede zijn er de core values. Ik heb voor mezelf vijf waarden opgesteld: winnen, teamwork, respect, verantwoordelijkheid nemen en plezier hebben. Mensen die dezelfde normen en waarden hebben werken beter samen, dus op het moment dat ik een speler aantrek of een assistent aanneem dan wil ik zien dat diegene achter dezelfde waarden staat. Ten derde is er de CODE. Het woord code is een afkorting van vier eerste letters. Communicatie, organisatie, discipline en emotionele betrokkenheid. Ik gebruik deze begrippen altijd als hoofdlijn binnen alles wat ik doe, of het nu het plannen van een training, het maken van een presentatie of het hebben van een gesprek met een speler is. Het laatste punt van de filosofie is de ontwikkeling. De ontwikkeling is het meest uitgebreid van de vier punten, aangezien ontwikkeling gebeurt op clubniveau, teamniveau en individueel niveau. Ik gebruik de begrippen van de CODE bij alles wat ik doe, of het nu het plannen van een training of het hebben van een gesprek met een speler is.’

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw