Frankrijk is een van de halvefinalisten op het WK. De ploeg van Didier Deschamps kiest er geregeld voor om linies over te slaan in de opbouw. Les Blues bespelen hierin vooral de tweede bal erg sterk. Hoe doet Frankrijk dit en wat doen zij beter dan bijvoorbeeld opponent Engeland in de kwartfinale?

Dode spelmomenten

Vanuit een dood spelmoment kan een linie worden overgeslagen door middel van een lange bal. Denk aan een achterbal of een vrije trap diep op de eigen helft die door de keeper richting de helft van de tegenstander gespeeld worden. Frankrijk kiest er in deze situaties vaak voor om van achteruit direct linies over te slaan. Keeper Hugo Lloris probeert direct Olivier Giroud te bereiken die vaak centraal op het veld positie kiest. Ousmane Dembélé en Kylian Mbappé kiezen hoger positie dan Giroud en houden daarbij ongeveer de breedte van de halfspaces aan. Antoine Griezmann en Adrien Rabiot staan vaak om Giroud heen, terwijl Aurélien Tchouaméni juist centraal iets terugzakt. Backs Theo Hernández en Jules Koundé dekken juist door om op dezelfde lijn als Tchouaméni te komen spelen. Frankrijk staat hierdoor erg sterk om een eventuele tweede bal te winnen.

Giroud gaat het kopduel aan. Dembélé en Mbappé (buiten het scherm) staan hoger. Griezmann en. Rabiot staan in de buurt van Giroud, terwijl Tchouaméni terugzakt en beide backs doordekken.

Gekozen bal

Een gekozen bal is een lange (hoge) bal waarmee een linie wordt overgeslagen. De speler met de bal heeft tijd, ruimte en een eventuele alternatieve afspeelmogelijkheid, maar kiest er zelf voor om de bal lang te spelen. Frankrijk kiest voor een zelfde organisatie wanneer er een gekozen bal gespeeld wordt. De spelers van achteruit staan alleen minder snel aangesloten waardoor vooral de backs minder goed op de tweede bal zitten.

Frankrijk heeft tijdens open spel eenzelfde structuur met de voorste vijf spelers. De achterste vijf spelers staan nu minder snel bijgesloten, waardoor het in die ruimte lastiger is om tweede ballen te veroveren.  

Winnen van tweede ballen

Frankrijk is vooral heel sterk in het winnen van tweede ballen. Opvallend is dat Frankrijk het eerste kopduel meestal verliest. Echter, door de sterke organisatie zijn Les Blues vaak in staat om de tweede bal te veroveren. Vaak is het de speler die in de ruimte komt voor de speler die het kopduel aangaat die de tweede bal pakt voor Frankrijk. Aangezien de meeste lange ballen gericht zijn op Giroud is dit in de praktijk vaak Griezmann. Griezmann is sterk in zijn positiekiezen in deze situaties en hij weet slim gebruik te maken van de blinde kant van zijn tegenstander om op het juiste moment het duel aan te gaan.

Frankrijk speelt lang. Giroud verliest het kopduel, waarna Frankrijk het eerste duel om de tweede bal laat gaan.
Griezmann zet vervolgens druk op de bal, terwijl de Fransen om hem heen bijsluiten om direct druk te kunnen zetten.
Frankrijk wint het duel en kan met een simpele pass op een bijgesloten back direct doorvoetballen op de helft van Engeland.
De bal wordt lang gespeeld op Giroud, die het kopduel verliest.
Griezmann sluit bij en duikt op tussen twee Engelsen om de tweede bal te winnen.

Dit is een van de verschillen met de Engelsen. Engeland probeert vaker de voetballende oplossing te zoeken in de opbouw. Wordt er dan toch gekozen voor een lange bal, dan staat de organisatie een stuk minder compact dan die van de Fransen. Vooral de laatste lijn staat niet aangesloten, waardoor er grote ruimtes in het centrum ontstaan waarin geen tweede bal gewonnen kan worden.  

Engeland speelt lang. De spelers sluiten echter niet voldoende aan en schermen de ruimtes in het centrum onvoldoende af, hierdoor wordt het erg lastig een tweede bal te winnen.

Frankrijk kan hierdoor ook gemakkelijker gegenpressing spelen op de tweede ballen van Engeland. Engeland wint de tweede ballen namelijk diep op de eigen helft; doordat Frankrijk op die momenten meteen vol druk zet, levert Engeland de bal vaak snel weer in.

Engeland wint de tweede bal diep op de eigen helft, dit geeft Frankrijk de kans om direct druk te zetten.  
Engeland wint de tweede bal, maar wordt direct onder druk gezet door Frankrijk.

Trainen op lange ballen

Wil je als trainer trainen op het spelen van de lange bal en het winnen van de tweede bal, dan kun je daarvoor deze oefening uit de Trainingsplanner gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.