Spelhervattingen verdedigend door de halve finalisten

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
spelhervattingen verdedigend WK

De halve finales staan op het punt van beginnen. Vanavond trappen Kroatië en Argentinië af en morgen, na Frankrijk – Marokko, is bekend hoe de finale eruit gaat zien. Dat deze vier landen zijn doorgedrongen tot de halve finales hebben ze onder meer te danken aan de spelhervattingen. Zowel Kroatië als Argentinië plaatsten zich na een strafschoppenserie voor de halve finale, terwijl Marokko eerder Spanje na strafschoppen versloeg. Het is dus overduidelijk dat de standaardsituaties in het hedendaagse voetbal bepalend zijn voor het resultaat. Ook op dit Wereldkampioenschap in Qatar. In dit artikel analyseert De Voetbaltrainer de manier van verdedigen bij verschillende spelhervattingen van de halve finalisten.

Het verdedigen van een vrije trap (Argentinië)

De eerste manier van verdedigen van spelhervattingen betreft de vrije trap. Dit fragment komt uit de wedstrijd Nederland – Argentinië. Nederland heef een vrije trap. De bal ligt in de rechter halfspace, een meter of vijf buiten het zestienmetergebied. Argentinië heeft alle spelers mee terug om te verdedigen. Nederland heeft twee spelers achter de bal: een rechtspoot (Cody Gakpo) en een linksbenige speler (Steven Berghuis). Dit maakt het voor de Argentijnen lastig om in te schatten of er een indraaiende of een uitdraaiende bal volgt. In eerste instantie start Gakpo met zijn aanloop. In zijn laatste stap lopen de Argentijnen achteruit. Wanneer Gakpo over de bal heen stapt, bewegen ze snel naar voren om weer op lijn te komen. Wanneer Berghuis aanloopt is exact hetzelfde te zien. Argentinië staat met acht man in de zestien en weet de bal weg te koppen. Daarna valt op hoe snel er druk is op de tweede bal, met een vrije trap tot gevolg.

Korte corner verdedigen (Marokko)

Uit de wedstrijd Marokko – Spanje. Net zoals Argentinië kiest Marokko ervoor om alle spelers terug de halen voor een verdedigende spelhervatting. Een doelpunt voorkomen is hier het devies. Spanje heeft één speler voor de korte corner. Daardoor gaat Marokko er met twee spelers uit. Op die manier kunnen ze direct druk zetten als de corner kort is genomen.

spelhervattingen marokko 1

Er staat echter een derde speler op de punt van de zestien. Om te voorkomen dat de Spanjaarden in een 3:2-situatie kunnen komen, sprint een speler uit de zestien om te helpen. Zodoende ontstaat er een 3:3-situatie waarin Marokko de Spanjaarden op kan houden. Op het moment dat de bal wordt teruggespeeld, sprinten de Marokkaanse spelers in de zestien van het doel af. Doordat het drietal goed samenwerkt en de passlijnen afschermt, weet Marokko de bal te veroveren.

spelhervattingen marokko 2

Bekijk dit fragment via deze link.

Van indirecte vrije trap tegen naar counter (Frankrijk)

Ook het verdedigen van spelhervattingen kan een aanzet zijn om aan te vallen. Dat bewijst Frankijk in dit fragment. De manier waarop zij succesvol proberen te counteren na indirecte vrije trap tegen is al te zien in hun organisatie. De twee snelste spelers, Ousmane Dembélé (geel) en Kylian Mbappé (rood) zijn de twee voorste spelers. Polen heeft immers vijf spelers naar voren gestuurd en twee spelers bij de vrije trap gezet. De betekent dat er veel ruimte is om te counteren, waar spelers als Dembélé en Mbappé met hun snelheid gebruik van kunnen maken.

spelhervattingen frankrijk 1

In eerste instantie schiet de bal door. Frankrijk zorgt ervoor dat er direct druk is op de bal én dat ook de spelers rondom de bal zijn afgeschermd. Zo voorkomt het dat Polen de bal nog een keer vrij in kan brengen. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat ze de bal kunnen veroveren. Dembélé en Mbappé zijn met de bal mee bewogen. Wanneer de bal wordt verovert sprinten zij direct diep om te counteren.

spelhervattingen frankrijk 2
counter dembele mbappe

Bekijk dit fragment via deze link.

De inworp verdedigen (Kroatië)

De situatie is als volgt: met nog dertien minuten op de klok in de verlenging staat Kroatië met 0-1 achter tegen Brazilië. De Brazilianen hebben een inworp op eigen helft. Het is dus zaak dat Kroatië de bal snel herovert om weer te kunnen aanvallen. Dat doen de Kroaten door het veld klein te maken en met zes spelers relatief kort om de inworp te staan.

Het met een korte inworp de bal direct in de ploeg houden wordt Brazilië daarmee nagenoeg onmogelijk gemaakt. Ze besluiten daarom om de bal lang te gooien. Achter de eerste zes spelers staat Kroatië ook goed opgesteld. De gearceerde speler krijgt de bal naar zich toe gegooid, waarna hij de bal naar een medespeler kan koppen. Die medespeler is Luka Modrić. Na een slim duwtje, waarmee hij zijn tegenstander uit balans brengt, kan Modrić de bal controleren en kan Kroatië op zoek naar de gelijkmaker.

Bekijk dit fragment via deze link.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw