Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 270.

Talentherkenning is een van de moeilijkste aspecten van het jeugdvoetbal. Een element dat dit onder andere erg lastig maakt, is het verschil tussen biologisch vroeg-, normaal- en laatrijpe spelers. Vaak krijgen de laatrijpe spelers minder kansen, omdat zij nu nog niet een grote bijdrage kunnen leveren aan het winnen van een wedstrijd. Hoe kunnen opleiders ervoor zorgen dat deze laatrijpe spelers wel dezelfde kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen? In dit artikel vertellen Maurice Hagebeuk (Bondscoach Onder 15), Aloys Wijnker (Manager Top Jeugdvoetbal KNVB) en Peter Jeltema (Hoofd Talentontwikkeling) over de visie en de werkwijze van de KNVB op het gebied van laat ontwikkelaars.

Doorontwikkelen

Peter Jeltema: ‘Tot dit seizoen was JPN een podium waarop talentvolle amateurvoetballers zich konden laten zien, met als doel het doorontwikkelen naar wellicht een hoger speelniveau. Hiermee kon dan eventueel een stap worden gezet naar een hoger amateurniveau of naar een BVO. Daarmee heeft JPN zich zonder meer bewezen. Toch hebben wij gemeend veranderingen door te voeren. De ontwikkelingen die het jeugdvoetballandschap in de tijd heeft doorgemaakt vragen ons als KNVB om mee te veranderen. De voetbalpiramide is bijvoorbeeld veranderd waardoor veel jeugdspelers in hun eigen competities al tegen de BVO-teams spelen. De amateurspelers zijn hierdoor sneller in beeld voor een eventuele vervolgstap. Daarnaast hebben de BVO’s de talentvolle spelers tegenwoordig beter in beeld. Zij hebben hun scouting steeds meer geprofessionaliseerd en hebben daarbij meer talentdagen en stageactiviteiten. De BVO’s vinden dus steeds beter de aansluiting met hun regio en zorgen daarmee voor een landelijke dekking.’

De biologisch laatrijpe speler

‘In dat landschap blijft de biologisch laatrijpe speler achter. In de groeileeftijd vindt er veel ontwikkeling plaats op het fysieke vlak. Dat maakt ontwikkeling nog grilliger en onvoorspelbaarder. Dat heeft ertoe geleid dat wij met JPN die categorie spelers beter willen bedienen. In deze nieuwe opzet willen wij JPN aan de jongenskant als instrument gebruiken om alleen te focussen op een zogenaamd Future traject voor laatrijpe spelers, spelers die later in het jaar geboren zijn of een nog relatief jonge voetballeeftijd hebben. Door deze nieuwe aanpak veranderen ook een aantal gelieerde processen. Door de focus op een andere categorie spelers te leggen, moet er op een hele andere manier vanuit de scouting worden gekeken. Voorheen moesten de scouts vooral zoeken naar de beste voetballers, terwijl zij nu op zoek gaan naar spelers met voetbalpotentie die ook nog biologisch laatrijp zijn. Dat is een heel andere manier van werken en brengt de nodige uitdagingen met zich mee.’

jpn

In beeld krijgen

‘We hebben 2800 amateurverenigingen waar allemaal jeugdvoetballers voetballen. Het is een enorme uitdaging om de nieuwe doelgroep van al deze clubs in beeld te krijgen. Toch kiezen we voor deze aanpak, omdat het heel goed aansluit bij ons tweede doel. Wij willen namelijk bewustwording creëren in het hele land op het gebied van biologisch laatrijpe spelers, laatgeborenen, spelers met een jonge voetballeeftijd en de manier waarop er naar teamindelingen wordt gekeken. Hiermee willen we gelijkere kansen voor iedereen creëren, zodat er geen voetbaltalent verloren gaat. Dit proces monitoren en evalueren wij structureel om het programma te optimaliseren. Dat gaat niet zonder slag of stoot en roept hier en daar ook wel reacties op. Alleen maar goed.’

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.