Vrije trap op het WK2022 uitgelicht

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
vrije trap

Dit stuk is een uitbreiding op een groter artikel uit De Voetbaltrainer 271.

Het Wereldkampioenschap 2022 viel midden in het seizoen. Tussen de laatste wedstrijd in de Eredivisie en de eerste wedstrijd op WK zat één week. Dat maakt dat de teams weinig voorbereidingstijd hadden om de speelwijze in te slijpen. Het trainen op spelhervattingen kan dan een effectieve manier zijn om tot doelpogingen te komen of die juist te voorkomen. In Qatar waren dan ook meerdere interessante varianten te zien. In dit artikel licht De Voetbaltrainer een vrije trap uit.

De vrije trap

De derde vrije trap komt uit de troostfinale tussen Kroatië en Marokko. Kroatië heeft een vrije trap op een meter op dertig van het doel van Marokko. Ook bij deze vrije trap staan twee nemers: een linksbenige speler en een rechtsbenige speler. Daardoor moet Marokko zowel met een indraaiende als met een uitdraaiende bal rekening houden. Daarnaast heeft Kroatië op beide hoeken van de zestien een speler staan (zie afbeelding). Om te voorkomen dat deze spelers vrijstaan, moet Marokko de hele breedte van het zestienmetergebied verdedigen. Dat maakt dat de onderlinge afstanden in hun verdedigende organisatie groot zijn.

vrije trap 1

In eerste instantie begint de rechtsbenige speler met zijn aanloop. Daardoor lopen de twee zwart gearceerde verdedigers van Marokko naar achter en heffen zij daarmee buitenspel op. De rechtsbenige speler stapt over de bal heen en de linksbenige speler neemt de bal. In de gele cirkel staan drie spelers van Kroatië tegenover drie Marokkaanse verdedigers. Twee Kroatische spelers zetten een blok, waardoor de derde na een omloopactie vrijkomt (zie afbeelding).

blokken

De speler met de omloopactie is ook de speler die de bal uit de vrije trap ontvangt. Het blokken door zijn medespelers heeft ervoor gezorgd dat hij de bal in relatieve vrijheid ontvangt. De twee spelers van Marokko die werden geblokt proberen te corrigeren en trachten druk te zetten op de bal (de twee zwart gearceerde spelers, zie afbeelding). Daardoor verliezen ze de Kroatische spelers die het blok zetten uit het oog. Nadat de bal wordt terug gekopt in die ruimte, kan Gvardiol de bal vrijstaand binnenkoppen.

vrije trap 3
Gerelateerd
Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw

Trainersnieuws

Paul Nuijten: Trainen van voetbalgedragingen