De opbouw van Burnley

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
burnley

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 272.

Burnley staat bovenaan in de Engelse Championship om volgend seizoen terug te keren in de Premier League. De ploeg van trainer Vincent Kompany doet dit op een opmerkelijke manier. Tegen elke tegenstander wordt er gekozen voor een geduldige opbouw van achteruit, die zich vooral kenmerkt door het gebruik van lage backs.

Tegen twee spitsen

Speelt de tegenstander met twee spitsen, dan bouwt Burnley op vanuit een 1:3:2:4:1-formatie. Een van de backs komt laag te spelen om zo met drie spelers op te bouwen van achteruit (zie afbeelding). De formatie is flexibel. Zowel de links- als de rechtsback kunnen laag komen te spelen. De andere back gaat hoog spelen of beweegt naar de binnenkant. Daarnaast wisselen ook de voorste vijf spelers geregeld van positie. Het grote voordeel dat Burnley hiermee heeft, is dat er een 3:2-overtal tegen de twee spitsen ontstaat. Burnley kan van achteruit het overtal uitspelen en vervolgens het middenveld in dribbelen. Daarnaast maakt Burnley een overtal in het centrum. De meeste tegenstanders verdedigen vanuit een 1:4:4:2-formatie wanneer ze met twee spitsen drukzetten. In de 1:3:2:4:1-formatie speelt Burnley met twee 6’en en twee 10’en, waardoor er een 4:2-overtal in de as ontstaat. Hierdoor kan een van de centrale middenvelders in de ruimte achter de twee spitsen van de tegenstander spelen. Dekt de tegenstander op hem door, dan beweegt hij weg en komt de andere 6 in die ruimte. Tegenstanders kunnen vaak één middenvelder nog wel opvangen, maar durven niet op beide middenvelders door te dekken vanwege het overtal dat Burnley heeft.

burnley 1

Tegenstander dekt door op lage back

Dekt de tegenstander door op de lage back, dan vervalt het overtal van Burnley. Speelt de tegenstander vanuit een 1:4:4:2-formatie, dan is het vaak de rechter- of linkermiddenvelder die in deze situatie doorstapt. Burnley maakt dan gebruik van de ruimte die ontstaat op de vleugel. De buitenspeler van de tegenstander moet immers naar binnen toe bewegen om druk te zetten op de centrale verdediger. Een van de 6’en van Burnley beweegt vanuit de rug van de drukzettende speler naar de zijkant toe om daar vrij te komen. Vanwege het overtal in de as is het lastig voor de centrale middenvelder van de tegenpartij om de loopactie te volgen. Daarnaast wordt de back van de tegenstander gebonden door de buitenspeler of hoogstaande back van Burnley. Eventueel zakt een van de hoger staande spelers in deze ruimte en blijven de 6’en in het centrum (zie afbeelding).

burnley 2

Zie ook dit draadje op Twitter.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw