Toekomst Nederlands Voetbal

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 272.

Op 1 februari was er hoog bezoek in Zeist. Vele hoofdtrainers, Hoofden Opleidingen en Technisch Directeuren in het betaalde voetbal kwamen samen met enkele andere genodigden naar het hoofdkwartier van de KNVB. Daar woonden zij het symposium ‘De toekomst van het Nederlands Voetbal’ bij, georganiseerd door CBV en KNVB. De dag was onderverdeeld in een aantal plenaire sessies en zogenaamde deel-groepbijeenkomsten over een specifiek thema.

KNVB

De middag werd afgetrapt door Aloys Wijnker, Manager Voetbalbeleid Jeugd bij de KNVB. Hij vertelde het doel van de middag: het voetbal naar een hoger plan brengen door middel van kennisdeling. Wijnker gaf daarnaast aan te hopen dat de bijeenkomst ertoe zou bijdragen dat de saamhorigheid tussen de clubs zou worden vergroot. Trainers die normaal gesproken rivalen van elkaar zijn, kwamen elkaar hier op een veel toegankelijkere manier tegen. Lennard van Ruiven, Directeur Voetbalontwikkeling, was vervolgens de eerste spreker van de dag. Hij ging in op het strategische plan van de KNVB voor de beleidsperiode 2022–2026 en pikte er twee doelen uit. Op de eerste plaats het doel om met een van de nationale teams een groot toernooi te winnen. Om daarna in te gaan op de wijze waarop de KNVB het betaald voetbal naar een hoger niveau wil brengen.

Futures

Zo wordt er bijvoorbeeld steeds meer aandacht besteed aan zogenaamde ‘futures’: spelers die op dit moment nog niet een grote bijdrage aan het wedstrijdresultaat kunnen leveren (omdat ze fysiek achterlopen op andere spelers) maar wel een hoog potentieel hebben om topvoetballer te worden. Vervolgens kreeg Nigel de Jong, de nieuwe Directeur Topvoetbal, het woord. Hij vertelde over zijn eerste weken bij de KNVB en benadrukte nogmaals de saamhorigheid tussen de bond en de verschillende clubs waar de KNVB op aanstuurt. De Jong gaf aan momenteel vooral bezig te zijn met luisteren en informatie inwinnen om op die manier zoveel mogelijk kennis tot zich te nemen. Daarnaast benadrukte hij het belang van communicatie tussen de clubs en de KNVB. Hij wil dat de clubs een persoon hebben waar ze terechtkunnen wanneer ze iemand willen spreken of tegen bepaalde problemen aanlopen.

Ronald Koeman

Ronald Koeman: ‘Mijn algemene beeld is dat we in Nederland veranderd zijn. Waar we vroeger nog weleens heel naïef konden zijn, door bijvoorbeeld te veel op te bouwen, zien we steeds vaker dat ploegen een goede organisatie neer kunnen zetten door in te zakken. Het gaat daarin om de kwaliteiten binnen je elftal. Als je veel goede centrale verdedigers hebt en backs die mee kunnen aanvallen, dan is het spelen met vijf verdedigers een optie. Ik heb dat zelf bijvoorbeeld gedaan in mijn tijd bij Feyenoord en later bij het Nederlands Elftal. In de Eredivisie zie ik steeds meer teams die wat verder terugzakken. Ook kiezen teams in balbezit voor de lange bal om vervolgens de tweede bal te bespelen. Ik vind het een goede ontwikkeling dat Nederlandse teams dit óók beheersen. Het gaat erom dat je als trainer zoveel mogelijk rendement haalt uit jouw spelersgroep. Ik heb het zelf als trainer meerdere keren meegemaakt dat ik met een Eredivisie-club in de Champions League moest aantreden. Soms heb je daar ineens minder kwaliteit dan de tegenstander. Op die momenten moet je er weleens voor kiezen om iets verdedigender te spelen. Om op die manier een resultaat te halen dat er anders niet in zit.

toekomst nederlands voetbal
vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.