Dossier Robbie Servais: Leren van Arteta

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 272.

Robbie Servais is dit seizoen de rechterhand van de Belgische oud-international Sébastien Pocognoli als coach van de Onder 18 en Onder 19 van Racing Genk. De Voetbaltrainer volgt de Maastrichtenaar, die momenteel successen beleeft in Europa, van dichtbij. Tijd voor deel 3 van ons dossier met Robbie Servais.

Een bijzonder seizoen

De jaargang ‘22/’23 is nu al een bijzonder seizoen voor de Onder 19 van Racing Genk. De Belgische Limburgers reikten tot de achtste finale van de UEFA Youth League, waar ze door Atlético Madrid uitgeschakeld werden. Genk bereikte de laatste zestien van het prestigieuze jeugdtoernooi door de Italiaanse topclub Juventus, na strafschoppen, te verslaan. In november won het team, in het kader van de Al Abtal-cup (een internationaal toernooi) ook al met 1-2 bij Real Madrid. Robbie Servais, vorig jaar nog actief bij MVV, geniet van het feit dat hij nu op topniveau met voetbal bezig kan zijn. Maar, zo geeft hij eerlijk toe, het is af en toe ook nog wel even wennen.

servais

Bewustwording

‘Neem nu Real Madrid-uit. Dan denk je vooraf: dat wordt heel erg lastig. Maar daar speelden we een fantastische eerste helft. We waren hun in eigen huis compleet de baas. Ergens gaandeweg die wedstrijd ervaarde ik dan ook een bewustwordingsmoment: we coachen hier een team dat beter is dan hét Real Madrid’, blikt Servais terug. ‘Tegelijkertijd realiseerde ik me: zo kijken onze spelers helemaal niet naar onze tegenstanders. Het maakt hun niet uit of ze nu tegen Real spelen, of tegen Ajax of Juventus. Maar vanuit mijn verleden bij MVV was ik het gewend om wél dat ontzag te hebben. Dan kijk je op naar het niveau waar zulke grote clubs actief zijn. Maar nu wist ik: dit ís dat niveau. Voor mijn bewustwording als coach is dat een heel mooi en waardevol inzicht.’

Arteta’s kunststukje

In het kader van hun opleiding UEFA Pro namen Servais en zijn medecursisten een kijkje in de keuken van de Engelse topclub Arsenal, waar manager Mikel Arteta aan het roer staat. Servais vertelt over een training van Arsenal in het Emirates Stadium die hij vorig jaar mocht bijwonen: ‘Wat mij opviel aan die training was de betrokkenheid van de gehele staf. Het was eigenlijk een heel palet aan onderdelen waar verschillende stafleden op het veld mee bezig waren. Er was een groep actief onder leiding van assistent Albert Stuivenberg. Weer een andere assistent was elders op het veld met een groep spelers een andere oefening aan het doen. Werkelijk iedereen was betrokken en dan niet alleen bij hun eigen vakgebied, maar ook bij onderdelen van andere stafleden.’

Servais vervolgt zijn verhaal: ‘Je zag daardoor dat iedereen tijdens de training een enorme binding met elkaar ontwikkelde. Arteta had de training ontworpen en liep tussen iedereen door, observeerde en leidde af en toe zelf een oefening. Het was een waar kunststuk als je zag hoe alles op elkaar was afgestemd. Een heel doordachte uitvoering van de training, gericht op het creëren van een collective effort.’

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw