Omgaan met belemmerend gedrag bij spelers

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Gedrag verandert pas echt als de druk erop komt. Het is een van de inzichten van Gijs van Helvoort, prestatiecoach binnen de Talentenacademie. Gedragspatronen worden volgens hem pas interessant als er druk bij komt kijken, want dan zul je belemmerend gedrag zien. Dat geldt zowel voor spelers als voor trainers. Maar hoe ga je met al die gedragspatronen om en hoe benader je spelers die allemaal verschillend gedrag vertonen? In gesprek met De Voetbaltrainer vertelde Van Helvoort in De Voetbaltrainer 273 hoe je belemmerend gedrag kunt omzetten naar positief gezond prestatiegedrag.

Een fragment uit het artikel:

Gijs van Helvoort: ‘Coachings- en beïnvloedingsmodel ‘Ik ben me er natuurlijk van bewust dat het nogal veel kan zijn wanneer je als trainer van al je achttien en soms wel dertig spelers moet gaan onderzoeken wie ze zijn en wat hun gedragspatronen zijn. Het is zo dat je dat altijd bij de ene speler snel zult doorhebben en bij de ander wat minder. Bij sommige spelers weet je welk gedrag hij vertoont en dat je daar makkelijk op in kunt spelen om hem positief gedrag te laten vertonen. Soms loop je er echter tegenaan dat spelers een bepaald gedrag laten zien waarbij je niet goed weet wat je daarmee moet. Wij hebben daar bij de Talentenacademie een schema voor gemaakt, waarbij we talenten in een soort hokje stoppen. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat we willen en waar we voor staan, maar het biedt vaak een houvast voor trainers om op een bepaalde manier naar spelers en vooral naar gedrag te kijken. Het gaat om het Coachings- en beïnvloedingsmodel, wat een gedragsobservatiemodel is. Het geeft handvatten om naar gedrag te kijken en daarna coachadviezen hoe je een speler kunt benaderen. Met als doel een speler vanuit belemmerend gedrag naar positief gedrag te krijgen.’

Nieuw bij De Voetbaltrainer: een e-learning over pedagogisch handelen voor trainers van respectievelijk tot 15 jaar en vanaf 15 jaar. Hierin komt ook Gijs van Helvoort uitgebreid aan het woord door middel van een video-interview.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw