Maurice Steijn overperformt met Sparta Rotterdam

| Paul Geerars | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 274, met onder andere een special over de werkwijze van Maurice Steijn.

Maurice Steijn (49) is de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Sinds april 2022 had hij bij Sparta Rotterdam de eindverantwoording als trainer-coach. Na zijn aantreden wist hij eind vorig seizoen met een Houdini-act de Rotterdamse club in de Eredivisie te houden. Inmiddels ziet de wereld er helemaal anders uit en beleeft Sparta een ongekend succesvol seizoen. De Voetbaltrainer werd in aanloop naar de competitiewedstrijd tegen PSV op Het Kasteel in de gelegenheid gesteld om een dag achter de schermen te kijken. Vanaf het ontbijt tot en met het middagprogramma waren we getuige van de werkwijze.

Het beste uit elkaar naar boven krijgen

Maurice Steijn beleeft een bijzonder succesvol seizoen bij Sparta gezien het beschikbare spelersbudget (twaalfde van de achttien eredivisieclubs). Men roemt de werkstructuur binnen de club en er heerst in alles duidelijkheid. ‘Het is geen hogere wiskunde wat we prediken, maar iedereen weet wel wat we willen en hoe we het beste uit elkaar naar boven krijgen.’

De wereld voor zowel de club als de hoofdtrainer ziet er significant anders uit dan toen hij eind vorig seizoen instapte. De assistent-trainers Nourdin Boukhari en Jeroen Rijsdijk werken samen met Steijn. Zij geven op verzoek en als aftrap feilloos aan wat in Rotterdam-West de succesfactoren zijn.

Nourdin Boukhari: ‘Er heerst een goede werksfeer en er is duidelijkheid binnen de staf. We overleggen dagelijks en spreken dan alles goed door. Binnen de staf is er een heldere werkverdeling en vormen we ook een team, waarbij de beslissingen in gezamenlijkheid worden genomen. Uiteraard heeft Maurice daarin de eindverantwoording, maar we kunnen prima op inhoud met elkaar sparren en komen tot een gezamenlijk besluit. Ook is er duidelijkheid richting de spelersgroep en worden beslissingen tijdig gecommuniceerd. Zo ontstaat er geen ruis en dat werkt altijd positief.’

Jeroen Rijsdijk: ’Qua trainingen is er altijd variatie, met toch ook oog voor herhaling, waardoor op een innovatieve en ook herkenbare manier de speelwijze wordt ingeslepen. Maurice heeft goed oog voor alle spelers, zowel de basiskrachten als de wissels zodat er nauwelijks conflicten zijn of ongewenst gedrag. Iedereen weet wat zijn rol is binnen het geheel. Als je dan kijkt naar onze wedstrijden, dan zie je heel duidelijke spelprincipes en spelpatronen waarbij we het niet te moeilijk maken. We hebben veel variatie in onze patronen aangebracht en kunnen op die manier ook wisselen van spelsysteem of opvatting als de wedstrijd of tegenstander daarom vraagt. In aanvallende zin is er veel vrijheid, terwijl het verdedigend heel taakgericht en gedisciplineerd is. Er is altijd sprake van een duidelijk wedstrijdplan. Dat geeft veel vertrouwen en dat zie je ook terug in de resultaten.

Een heel fitte spelersgroep

We hebben dit seizoen veel kunnen spelen in nagenoeg dezelfde formatie. Dat komt mede omdat we over een heel fitte spelersgroep beschikken. Doordat elk facet heel scherp wordt gemanaged en goed wordt gecommuniceerd, zie je dit ook in alle geledingen terug, in zowel sfeer als resultaat. De manier van communiceren is denk ik het cruciale aspect in de samenwerking. In de besprekingen, één-op-ééngesprekken, het stafoverleg en de aanwijzingen tijdens de trainingen. Dat is helder en duidelijk. Er worden grenzen gesteld en op een goede manier geloof, plezier en motivatie gebracht. Het zorgt nooit voor onwetendheid, onbegrip, discussie of ruis, óók niet bij minder leuke boodschappen.’

Verderop in het artikel zien we heel concreet de tactische training in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV. Een van de trainingvormen is het positiespel 7:7:7, dat volgens de technische staf van Sparta vrijwel wekelijks is teruggekomen in het afgelopen seizoen.

Trainingsvorm

Maurice Steijn: ‘Dit positiespel 7:7:7 is een trainingsvorm die we heel vaak laten terugkomen en die we minimaal één keer per week in onze training hebben. Het is voor mij ook absoluut een perfecte vorm, want er zit heel veel in en hij wordt door ons als staf ook gezien als een verlengde warming-up. Je speelt in je formatie en kunt uit deze oefenvorm enorm veel informatie halen. Maar je kunt er ook verschillende variaties en accenten in aanbrengen. Vier man moeten samen drukzetten, terwijl de drie erachter de zones afdekken.

Het is een positiespel waarin we vaak hanteren dat ze bijvoorbeeld na zes keer spelen een kantwissel doen. Spelers zijn enthousiast en er is altijd beleving. Dat willen we zien. En anders doen we aanpassingen om het alsnog aantrekkelijk te maken of zo in te richten dat het positiespel gaat lopen.

Ook in de veldafmeting variëren we, zodat het speelveld soms groter is maar waarbij ze dan verplicht één keer raken. Dat doe ik overigens niet heel vaak, want ik vind één keer raken niet wedstrijdecht. Meestal raak je de bal vaker. Dus onze variant is meestal twee keer raken óf twee keer en vervolgens één keer. Terwijl je ook bepaalde verplichtingen aan de spelregels kunt toevoegen. Bijvoorbeeld dat na zeven keer rondspelen verplicht de spits gezocht moet worden die de bal dan laat vallen op de derde man. Zulke elementen komen terug in ons veldspel, dus dat passen we wel toe. Maar wel zonder dat de spits met de bal gaat draaien. In die positie willen we onze spits niet zien en het is ook heel onlogisch. We eisen wel alertheid en concentratie binnen deze vorm, want alleen dan kun je het goed uitvoeren. Dus in het drukzetten, de zones afdekken én ook dat de andere zeven klaarstaan in formatie, zodat er direct actie is als de situatie daarom vraagt. Voor ons is dit in tal van varianten een basisvorm met wedstrijdechte elementen erin.’

Meer weten?

Benieuwd naar het uitgebreide artikel met Maurice Steijn na afloop van het succesvolle seizoen met Sparta? De Voetbaltrainer 274 is los verkrijgbaar. De video in de Mediatheek geeft voor abonnees een prachtige indruk achter de schermen: van analyse, via training naar wedstrijd. Ook hebben we twee van Sparta’s trainingsvormen in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV in de TrainingsPlanner.

Eerder maakten we al een e-learning met Maurice Steijn over het thema ‘linies overslaan’. Benieuwd naar de visie van Steijn achter het magneetbord? Klik hier voor meer informatie of start direct met de online cursus!

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Robin Veldman (Queen’s Park): Jonge spelers laten doorbreken

Trainersnieuws

Aloys Wijnker (KNVB): De competenties van een HO

Trainersnieuws

Jeugdopleiding FC Den Bosch in de lift