Will Still ontbolstert helemaal bij Stade Reims

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
will still

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 274.

Als assistent een elftal overnemen en zeventien wedstrijden op een rij ongeslagen blijven. Dat deed Will Still dit seizoen bij Stade Reims in de Ligue 1. Een prestatie die de wereld rondging, zeker aangezien de in België geboren Engelsman nog maar dertig jaar oud is.

Aanvoelen

‘Ik denk dat een van mijn sterke punten is dat ik heel snel aanvoel wat een speler of spelersgroep nodig heeft en welke boodschap daarvoor nodig is. Dat gaat dan over het mentale aspect, maar ook op het trainingsveld merk je heel snel welke spelers je voor je hebt. Zijn ze slim? Zijn ze klaar om te lopen? Hoe reageren ze in een bepaalde situatie? Een voorbeeld van een vorm waarin je zulke zaken snel opmerkt, is een rondo (zie afbeelding) met drie stokken in het midden. 5:2 (zie trainingsvorm 1, red.) of 5:3, dat hangt af van het aantal beschikbare spelers, en de bedoeling van die vijf is om door het blok te spelen. Het tweetal of drietal moet samen bewegen, drukzetten en de as afsluiten. Als de bal door die poorten gaat of er worden vijftien passes gegeven, blijven de spelers in het midden. Je moet druk kunnen zetten op de bal en tegelijkertijd ook klaar zijn om de poorten dicht te houden. Er zijn dan meteen enkele zaken die opvallen. Kijken de spelers naar elkaar? Weten ze wat achter hen of voor hen aan het gebeuren is? Zijn de jongens die balbezit moeten houden klaar om te spelen? Zijn ze in beweging en welke lichaamstaal hebben ze? Als ze de bal afpakken, mogen ze eruit en komt er iemand anders mee in het midden, waardoor er een ander koppel gevormd wordt. Zo kun je zien wie er complementair zijn of net niet.’

Negentien achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen

Stade Reims zette een reeks van negentien ongeslagen competitiewedstrijden neer. Zeventien wedstrijden vanaf dat u het overnam. Hoe kijkt u daar nu op terug?

‘Dat het eigenlijk wel een zotte prestatie was. Het houdt in dat je de helft van het seizoen geen enkele wedstrijd verliest. Dat is iets ongewoons voor een ploeg zoals Reims. Aanvankelijk was het ook geen doel voor ons om die reeks voort te zetten. Het was zoals steeds kijken wat er in de komende wedstrijd belangrijk was om een resultaat neer te zetten.’

Einde van de ongeslagen reeks

Uiteindelijk stopte de ongeslagen reeks na een 1-2 nederlaag tegen Olympique Marseille.

‘Spijtig uiteraard. Marseille speelt altijd en overal mandekking. Dat zorgde ervoor dat heel ons plan veranderde. Ik vroeg heel veel beweging van mijn spelers. De derde man moest gevonden worden en er moest heel veel diepgang zijn. Als er werd ingespeeld op een medespeler dan wisten we dat die maar één of twee balcontacten zou krijgen. Hij moest dus heel snel moeten beslissen. Zijn lichaamspositie moest perfect zijn. Kleine details die in het geheel wel een grote impact hebben. Een oefenvorm die we die week gedaan hebben was een balbezitvorm (zie afbeelding), waarbij de derde man gevonden moest worden.’

vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Robin Veldman (Queen’s Park): Jonge spelers laten doorbreken

Trainersnieuws

Aloys Wijnker (KNVB): De competenties van een HO

Trainersnieuws

Jeugdopleiding FC Den Bosch in de lift