Zulte Waregem: Van degradatievoetbal naar spelen voor de titel

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 275.

‘Je moet altijd een plan hebben en alles draait om winnen.’ Heldere taal van hoofdtrainer Frederik D’Hollander, vlak voor de spelers van Zulte Waregem eind juni begonnen aan hun Bike&Run-teamactiviteit. De degradatie naar 1B is verwerkt en het doel voor komend seizoen is duidelijk: meteen promoveren naar 1A.

Spelen vanuit de omschakeling

Frederik D’Hollander: ‘We hebben geprobeerd om de organisatie neer te zetten en heel realistisch te voetballen. Dat was meer vanuit de omschakeling omdat we snelle spelers hadden. We kozen voor een laag compact blok en wilden vooral minder doelpunten slikken. Het belangrijkste was dat we het geloof er terug in kregen. De spelers moesten geloven dat ze echt nog in 1A konden blijven en ze moesten vertrouwen hebben in de dingen waarop we trainden. Dat lukte al vanaf de eerste wedstrijd op Standard en bleef tot de laatste wedstrijd tegen Cercle Brugge. Het was een periode van vijf wedstrijden, een rollercoaster, maar we hebben wel – ondanks de degradatie – een goed gevoel gecreëerd.’

Emotioneel of rationeel

Het waren uw eerste stappen als hoofdtrainer. Wat leerde u uit die korte maar pittige periode?

‘Dat als je op een gestructureerde en georganiseerde manier werkt, je jouw spelers echt wel kunt doen geloven in een project en in een systeem. Je moet vooral uitgaan van jouw eigen idee. Ik kwam over van de jeugd en werkte altijd op een bepaalde manier. Diezelfde manier van werken heb ik gewoon doorgetrokken. Je moet als trainer niet veranderen en moet achter jouw welbepaalde visie blijven staan. Mijn visie? Belangrijk is dat je de zaken niet te moeilijk maakt en simpel voorstelt. “Daar liggen de ruimtes tegen deze tegenstander. Dit zijn de drie dingen die we gaan doen in balbezit en deze drie zaken verwachten we in balverlies.” Je koppelt dat aan beelden om het duidelijk te maken en om zo iedereen mee te krijgen in jouw verhaal. Dat is exact de weg die we dit seizoen ook zullen bewandelen.’

Omschakelen na de omschakeling

Van degradatievoetbal met een laag blok en focus op de tegenaanval gaan jullie dit seizoen naar dominant voetbal moeten overschakelen. Hoe pakt u dat aan?

‘We gaan met meer ruimte in de rug moeten voetballen. Daar gaan we vooral op trainen in dat tweede deel, zodra iedereen aanwezig is. Als je dominant bent, betekent dit dat je heel vaak in de final third zal komen. Daar gaan we oplossingen voor moeten aanreiken, maar aanvankelijk nog los van het systeem, want als er vier à vijf versterkingen komen, dan kan het zijn dat dat systeem er helemaal anders uitziet. Uiteraard heb ik mijn voorkeur qua profielen doorgegeven, maar dan nog ben je afhankelijk van het type speler dat zal komen. Is het een buitenlander die snel zal begrijpen wat we willen of niet? Dat zijn allemaal zaken die meespelen. Wij gaan ook niet naïef dominant voetballen. Ik ben niet de coach die het puur romantisch ziet en denkt dat zijn ploeg zich tot aan het zestienmetergebied zal ‘tikken’. Het moet bij mij heel efficiënt zijn. Als we er met drie passen kunnen staan, hebben we er geen zes nodig.’

zulte trainingsvorm
vakblad

Al 40 jaar is De Voetbaltrainer hét vakblad voor de toegewijde trainer/coach. Het magazine komt acht keer per jaar uit en bevat 80 pagina’s vol interviews met toptrainers, voetbal oefenstof en analyses.

Gerelateerd
Trainersnieuws

Robin Veldman (Queen’s Park): Jonge spelers laten doorbreken

Trainersnieuws

Aloys Wijnker (KNVB): De competenties van een HO

Trainersnieuws

Jeugdopleiding FC Den Bosch in de lift