Robin Veldman (Queen’s Park): Jonge spelers laten doorbreken

| Jelmer de Zwart | Trainersnieuws
veldman

Dit stuk bevat passages uit een groter artikel uit De Voetbaltrainer 276.

Robin Veldman was jeugdtrainer bij SC Heerenveen, Ajax en Anderlecht waarna hij in België ook als interim-trainer voor het eerste elftal van de Brusselaars kwam te staan. Veldman is nu actief bij het ambitieuze Queen’s Park waar hij een jonge Schotse ploeg met een aanvallende speelstijl naar de top probeert te leiden.

Speelwijze

‘Ik ben bij Queen’s Park aangenomen om een meer Nederlandse manier van spelen in de ploeg te krijgen. Voor mij betekent dit dat we sowieso de bal hebben. We gaan uit van balbezit en ik heb voor mezelf een aantal waar- den die ik altijd in mijn teams wil laten terugkomen. Die waarden zijn: energiek, agressief, dynamisch, voorwaarts en respectvol. Wanneer ik een wedstrijd van een team van mij terugkijk, dan kijk ik of ik dit terugzie. Zie ik een van deze elementen niet terug, dan ben ik ontevreden. Daarna kun je het hebben over formaties, individuele spelers en dat soort zaken. Een mooie reflectie die ik daarop kreeg was na mijn eerste wedstrijd bij Anderlecht. Ik kreeg een appje van mijn moeder en die zei “Dit is echt een Robin Veldman-elftal.” Nu bij Queen’s Park zei ze dat weer. Los van het elftal dat ik train, of de formatie die we spelen, die waarden moeten altijd terugkomen.’

Voorwaarden om de speelwijze te ondersteunen

‘Agressiviteit bedoel ik altijd positief. Agressieve passing is voor mij dat je in een hoog ritme speelt en in een hoog ritme je aannames hebt. Agressieve loopacties betekent dat je ruimtes aanvalt of ruimtes creëert. Energiek betekent dat we zo snel mogelijk de bal weer willen veroveren als collectief. Daarbij hebben we enkele voorwaarden die de speelwijze heel sterk ondersteunen. Vervolgens gaat het om de profielen die ik zoek. Ik heb een ball-playing midfielder, dat is vaak de 6. Ik vind de 6 een sleutelpositie in de opbouw. Staan we onder druk, dan moet de 6 de verbindingsspeler zijn om een vrije man te vinden, zelf de bal kunnen houden of het tempo kunnen bepalen. Ik wil buitenspelers die zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant kunnen spelen en in de wedstrijd ook van kant kunnen wisselen. Dat wisselen van posities binnen het elftal zorgt weer voor dynamiek. De backs moeten zowel aan de binnenkant kunnen spelen als overlaps kunnen maken. Dit is een profiel dat Manchester City bijvoorbeeld ook zoekt. Wij zoeken dit soort spelers op ons niveau.’

Opbouwen

‘Worden we hoog onder druk gezet, dan vind ik het belangrijk dat de kee- per de doeltrap aangespeeld krijgt. Wordt die richting de keeper gespeeld, dan kan de keeper altijd nog indrib- belen. Krijgt de centrale verdediger de bal aangespeeld, dan kan de te- genstander ons al meteen vastzetten. Heeft de keeper de bal, dan kunnen we met de 6 altijd weer het overtal achterin maken (zie afbeelding 1). We kunnen vervolgens altijd om het blok van de tegenstander spelen, maar het liefst spelen we erdoorheen en zoeken we de ruimte aan de andere kant. De doeltrap zo nemen en de 6 tussen de twee aanvallers laten spelen zijn elementen waar we hier bij Queen’s Park direct veel aandacht aan hebben gegeven. Door op deze manier op te bouwen komen we vaak uit in de halfspaces, waarna we hoeken kunnen maken om de bal centraal te houden. We willen de bal centraal houden om uiteindelijk in de halfspaces op de helft van de tegenpartij uit te komen. Verdedigend is het voor ons namelijk een trigger wanneer de tegenstander de bal naar de wide area speelt. Wij komen dan met het hele team achter de bal en zetten druk richting de bal. Op die manier gebruiken we de zijlijn als twaalfde verdediger.’

veldman opbouw
Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw