Een afwerkoefening is voor veel spelers de kers op de taart tijdens een training. Je kunt kiezen voor simpele afwerkvormen zonder weerstand, maar nog leuker en leerzamer is een vorm met tegenstanders. Om toch tot voldoende doelpogingen en succeservaringen te komen, doe je dit dan wel in overtal. Spelers komen tot schoten vanuit wedstrijdechte situaties, moeten snel handelen door de druk van de tegenstander en maken veel herhalingen. Hoe kom je tot geschikte afwerkoefeningen met weerstand? In dit artikel zetten we er een flink aantal op een rij.

Piramidespel

In dit piramidespel van Ajax onder trainer Erik ten Hag komen verschillende overtallen aan bod. De afwerkoefening start met een schot zonder verdediger. Daarna spelen ze exclusief keepers 2:1, 3:2, 4:3 en 4:4. In die laatste twee situaties is het veld breder dan in de kleine overtallen.

Bekijk video en beschrijving >>

Van rondo naar counter

Het afwerken in deze vorm van PSV onder trainer Roger Schmidt komt tot stand vanuit een counter. Rond de middenlijn start een rondo 4:2. Het team dat de bal verovert, speelt direct vooruit. In totaal doen vijf aanvallende spelers en drie verdedigers mee in de counter, dus gaat de rondo over in een afwerkvorm 5:3 + K.

Bekijk video en beschrijving >>

3:2 + K door de as

Een veel gebruikte afwerkvorm is 3:2 + K. Als drie aanvallers samen op twee verdedigers afkomen, boots je echt een counter na. De situatie in onderstaande vorm komt eerder voort vanuit de opbouw, bijvoorbeeld vanuit 1:4:3:3 met de punt naar achteren op het middenveld.

Bekijk video en beschrijving >>

2:1 + K in twee richtingen

Wil je je spelers heel vaak in afwerksituaties brengen op een hoog tempo? Dan is deze vorm erg geschikt. Twee spelers komen op één verdediger af, met daarachter een keeper. De verdediger wordt na een uitbal of doelpunt direct aanvaller richting de andere kant. Een aanvaller en een verdediger stromen in.

Bekijk video en beschrijving >>

4:2 + K vanuit overtal zijkant

In deze afwerkoefening komt het aanvallende team – mits secuur – uit in een 4:2 + K. Dat gebeurt vanuit een overtal 2:1 aan de zijkant, waarbij beide spelers meedoen in de eindfase.

Bekijk video en beschrijving >>

3:1 + K met terug sprintende verdedigers

In deze afwerkvorm starten de aanvallers in overtal 3:1 + K. Twee verdedigers sprinten echter terug om dit overtal weg te nemen. Als het aanvallende trio dus niet opschiet, wordt het aanzienlijk moeilijker om te scoren. Een impliciete manier om tempo in de vorm te krijgen dus.

Bekijk video en beschrijving >>

TrainingsPlanner

Wil je toegang krijgen tot tientallen afwerkoefeningen, en daarnaast nog tot vele honderden positiespelen, pass- en trapvormen, partijspelen en andere oefeningen? De TrainingsPlanner is al beschikbaar vanaf €50 per jaar, waarmee je onbeperkt toegang hebt tot alle oefeningen. Daarnaast kun je leerlijnen gebruiken, een agenda aanmaken, gehele trainingen downloaden en je favoriete vormen opslaan.

Meer informatie >>