Buitenspelers zijn spelers die veelal tot de verbeelding spreken. Ze vallen onder meer op door hun individuele actie. Daarmee zijn ze in staat om tegenstanders voorbij te spelen, waardoor er elders op het veld ruimte ontstaat. Met deze vaardigheid kunnen ze in staat zijn om wedstrijden te beslissen. Maar met alleen een individuele actie ben je er als buitenspeler niet. In het hedendaagse voetbal zijn er ook andere kwaliteiten die belangrijk zijn voor deze positie. In dit artikel lichten we een aantal van deze vaardigheden uit, tijdens het aanvallen van het eigen team.

Diepgang van de buitenspeler aan de binnenkant

De buitenspeler start aan de binnenkant, tussen de linies. De back van de tegenstander wordt daarmee voor een keuze gezet: meegaan met de buitenspeler of doordekken op de back. De linker centrale verdediger kan niet blindelings doordekken op de naar binnen gekomen buitenspeler. Dat zou immers betekenen dat de spits één op één komt te staan. Van die afweging maakt de buitenspeler handig gebruik. Op het moment dat de hoge back wordt ingespeeld, zet de back van de tegenstander druk. Daardoor ontstaat er ruimte in zijn rug. In die ruimte gaat de buitenspeler diep en krijgt de bal buitenom mee. In deze video komen hiervan drie voorbeelden terug. Ché Nunnely zet deze loopactie twee keer in dezelfde wedstrijd in tegen VVV-Venlo en haalt zo de achterlijn. In het laatste fragment, van het Deense Nordsjælland, levert dit patroon zelfs een doelpunt op. Voor een buitenspeler is deze afstemming met de eigen back én de spits een belangrijk wapen.

Meer informatie >>

diepte binnenkant buitenspeler

Tijdens de omschakeling naar aanvallen in de diepte sprinten

Pure snelheid kan een belangrijke kwaliteit van een buitenspeler zijn. Dit geeft hem de mogelijkheid om zowel binnendoor als buitenom te passeren. Ook zonder bal kan deze snelheid de tegenstander in de problemen brengen. Het diep gaan zonder bal zorgt ervoor dat de buitenspeler de ruimte achter de verdediging aan kan vallen. Dit kan zowel tijdens het aanvallen als tijdens het omschakelen naar aanvallen. In deze video zijn twee fragmenten te zien waarin PSG-speler Kylian Mbappé in de diepte sprint tijdens een counter. In eerste instantie let Mbappé goed op of de bal bij een medespeler komt én of die medespeler de mogelijkheid heeft om open te draaien. Als dat het geval is sprint Mbappé, nog voordat zijn medespeler de bal heeft aangenomen, in de diepte. Dit geeft hem een voordeel ten opzichte van de verdedigers van Real Madrid: hij is al eerder op volle snelheid. Dat maakt de kans groter dat hij de bal kan ontvangen in de ruimte achter de verdediging.

Meer informatie >>

omschakelen buitenspeler

Loskomen van de directe tegenstander

Om als buitenspeler gevaar te kunnen stichten met de bal, moet je eerst aan de bal komen. Daarom is het belangrijk om los te komen van de directe tegenstander. In de Champions League wedstrijd van PSG tegen Real Madrid werd Kylian Mbappé op een moment geschaduwd door Éder Militão van Real Madrid. In deze video laat Mbappé zien hoe je los kan komen van de directe tegenstander tijdens het aanvallen. Hij maakt in eerste instantie vooracties in de bal en in de diepte. Militão moet daardoor continu alert zijn. Geleidelijk beweegt Mbappé richting de bal en trekt hij Militão uit positie. Daardoor ontstaat er ruimte in de rug. Met een explosieve sprint probeert Mbappé van deze ruimte gebruik te maken. Juist deze vooracties zijn cruciaal om aan de bal te komen. Ten allen tijde moet de verdediger reageren. Daardoor is hij altijd een fractie van een seconde later. Als de timing en de richting van de vooractie in orde zijn, zijn er voorwaardes om los te komen.

Meer informatie >>

buitenspeler loskomen

De buitenspeler en de teruggetrokken voorzet

Voorzetten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo is er onder meer de hoge voorzet vanaf de zijlijn, maar ook de teruggetrokken voorzet. Onderzoek heeft aangetoond dat de hoge voorzet vanaf de zijlijn geen effectieve manier van aanvallen is. De teruggetrokken voorzet daarentegen is doorgaans vele malen effectiever. Deze soort voorzet wordt in principe gegeven vanuit de assist zone. Dit is de ruimte aan de zijkant binnen het zestienmetergebied, als het ware in de halfspace. In de meeste gevallen dicht in de buurt van de achterlijn. De verdedigers lopen op dat moment vaak mee met de bal. Daardoor ontstaat er ruimte in hun rug. Als het de buitenspeler lukt om een medespeler in deze ruimte te bereiken, kan deze in relatieve vrijheid binnen schieten. Dat maakt deze soort voorzet een stuk effectiever.

Meer informatie >>

De buitenspeler die de back bindt

Ook zonder direct de bal te krijgen kan een buitenspeler met zijn positie kiezen van waarde zijn voor zijn team. Het binden van een tegenstander is hierin cruciaal. Dat is het als het ware mee lokken van deze tegenstander. Door een back te binden, kan een buitenspeler ruimte voor zijn medespeler maken. Dat kan als volgt. De buitenspeler kiest positie aan de zijkant. Hierdoor staat hij in de zone van de back. Door op het juiste moment naar binnen te bewegen, kan de back aan hem worden gebonden. Hij beweegt mee met de buitenspeler, waardoor er ruimte aan de zijkant ontstaat. Van die ruimte kan bijvoorbeel een opkomende back gebruik maken.

Meer informatie >>

back binden

Mediatheek

In de Mediatheek zijn onder andere video’s te vinden over de buitenspeler. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!

Meer informatie >>