Twee nieuwe e-learnings met medewerking van Willem Weijs
Menige e-learning van vakblad De Voetbaltrainer gaat over een tactisch thema. De echte voetbalinhoud, zoals je wilt. Maar welke didactische vaardigheden kun je als trainer inzetten om je visie om te zetten in goede trainingen en een uitvoering van de speelwijze die jouw ideeën het beste benadert? Daarvoor heeft De Voetbaltrainer twee nieuwe e-learnings ontwikkeld: Trainen van speelwijze (3 studiepunten) en Coachen van speelwijze (2 studiepunten), met FC Eindhoven-coach Willem Weijs als hoofddocent.
In tegenstelling tot veel andere online cursussen van De Voetbaltrainer hebben we het nu vooral over ‘hoe’ in plaats van ‘wat’. Trainers hebben vaak een duidelijke filosofie of speelwijze voor ogen wanneer ze bij een nieuwe club of bij een nieuw team beginnen. Het is essentieel dat je dan in staat bent om je ideeën ook over te brengen op de spelers. Immers, als de spelers niet snappen wat jij wilt, dan zal er weinig van terug te zien zijn op het veld.

Chaos
Een fragment uit Trainen van speelwijze, Module 2 (Ontwikkelen van oefenstof), Les 6: Ontwikkelen van chaosvormen:
Chaosvormen zijn oefenvormen die, zoals de naam al doet vermoeden, chaotisch zijn. Er wordt bijvoorbeeld met twee ballen tegelijk gespeeld, er stromen extra spelers in, of er lopen verschillende vormen door elkaar heen. Willem Weijs legt in de video uit waarom hij chaosvormen gebruikt en geeft een voorbeeld: ‘Chaosvormen worden vooral gebruikt om omschakelmomenten te trainen. Het moeilijke van de meeste omschakelmomenten is dat ze chaotisch zijn, niet georganiseerd. Spelers moeten daarbinnen leren dat ze snel moeten reageren. Dat is de belangrijkste gedragsverandering die je wilt zien. Op mijn social media heb ik daar in het verleden ook wel trainingsvormen voor gedeeld. Dit is er ook zo een. We zien hier drie kleine partijvormen naast elkaar. Twee keer 1:1 en in het centrum 2:2 plus keepers. En er komt een bepaald moment dat alles in elkaar gaat overlopen. Dit is nog een vrij overzichtelijke
situatie, waarbij je veel variaties kunt toepassen. Sowieso met punten werken. Eventueel alleen de jongens die scoren bij de 1:1’s laten deelnemen aan het partijspel in het centrum. Het inspelen van een volgende bal als op ieder veld de ballen uit zijn. De omstandigheden veranderen in deze oefening voortdurend en dit geeft spelers de uitdaging om zich steeds weer aan te passen aan de specifieke situatie.’

Webinar
Een jaar na de introductie van deze cursus zal er een live webinar georganiseerd worden voor alle deelnemers. Willem Weijs zal daarin op interactieve wijze terugkomen op de lessen die zijn behandeld in deze e-learning.
Coachen van speelwijze
Module 1: Ontwikkelen van een speelwijze
Les 1: Waar begin je?
Les 2: De kwaliteiten van de spelers
Les 3: Opstellen van je voetbalvisie
Les 4: Cultuur van de club
Les 5: De wensen van het bestuur
Module 2: Besprekingen houden
Les 1: Videobesprekingen
Les 2: Wedstrijdbesprekingen
Les 3: Individuele gesprekken
Les 4: Verschil tussen besprekingen in de
voorbereiding en tijdens het seizoen
Module 3: Coachen tijdens wedstrijden
Les 1: Coachopmerkingen
Les 2: Aanpassen van de speelwijze
Les 3: Samenwerking met de staf
Les 4: De rustbespreking
Les 5: De nabespreking

Trainen van speelwijze
Module 1: Het komen tot een trainingsweek
Les 1: Periodisering
Les 2: Opstellen van de weekcyclus
Les 3: Individuele ontwikkeling
Module 2: Het ontwikkelen van oefenstof
Les 1: Inleiding tot het ontwikkelen van oefenstof
Les 2: Ontwikkelen van pass-trapvormen
Les 3: Ontwikkelen van afwerkvormen
Les 4: Ontwikkelen van positiespellen
Les 5: Ontwikkelen van 1:1-vormen
Les 6: Ontwikkelen van chaosvormen
Les 7: Ontwikkelen van partijspelen
Module 3: Training geven
Les 1: Uitleggen van oefenvormen
Les 2a: Coachen tijdens de oefening (1)
Les 2b: Coachen tijdens de oefening (2)
Les 3: Oefenvormen aanpassen
Les 4: Individuele spelers
Les 5: Wanneer ben je tevreden over de training?

Dit artikel is verschenen in De Voetbaltrainer 276.