De meest unieke positie in het voetbal is die van de keeper. Deze is met geen enkele andere positie te vergelijken. Het meest voor de hand liggende verschil is dat de keeper de enige speler is die de bal met zijn handen mag pakken. De primaire taak van een keeper is daarmee het tegenhouden van de ballen die op doel worden geschoten.Dat maakt de rol van de keeper zo specifiek. Naast de hand-oog coördinatie zijn er nog meerdere andere aspecten van belang. In de Mediatheek zijn verschillende video’s terug te vinden waarin de rol van de keeper onder de loep wordt genomen. In dit artikel kijken we naar de manieren waarop de keeper een toevoeging kan zijn in het veldspel van zijn ploeg.

De meevoetballende keeper

Johan Cruijff had ooit het idee om een extra veldspeler op te stellen in plaats van een keeper. Hoewel hij dit uiteindelijk nooit heeft gedaan, onderstreept deze uitspraak het belang van een elfde speler met voetballende kwaliteiten. Tegenwoordig zijn de keeper hierin steeds beter onderlegd. De meevoetballende keeper is een fenomeen dat bij veel verschillende elftallen terug komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Manchester City-doelman Ederson, Alisson van Liverpool of Marc-André ter Stegen in dienst van FC Barcelona. Het grote voordeel is dat een meevoetballende keeper voor een extra man zorgt in de opbouw. Doordat de doelman van de tegenstander zijn eigen doel moet beschermen, kunnen niet alle spelers van het opbouwende team vastzetten. Daardoor heeft het team dat opbouwt altijd een overtal. Als er een keeper op doel staat die dat herkent én de technische vaardigheden bezit, heeft het opbouwende team een groot voordeel.

Meer informatie >>

meevoetballende keeper

De lange trap van Ederson

Ederson, de keeper van Manchester City, werd hierboven al even benoemd. Binnen het meevoetballend onderscheidt hij zich met zijn trap over lange afstanden. Ederson Moraes legt ballen vanuit zijn eigen strafschopgebied over het hele veld weg. Ogenschijnlijk gebeurt dat zonder dat dat hem veel moeite kost. Patrick Lodewijks zegt daarover in VT265: ‘De sleutel daartoe is zijn achterzwaai. Voordat hij trapt, maakt hij een erg hoge achterzwaai. Hij heeft de souplesse om dat te doen en ook de coördinatie om de bal toch nog exact op het juiste punt te raken.’ In deze video legt Ederson de bal achter de verdediging neer, waarna Kevin De Bruyne bijna de winnende treffer maakt.

Meer informatie >>

lange trap

Met één pass van de keeper meerdere spelers uitspelen

De keeper is (bijna) altijd de vrije man in de opbouw vanuit open spel. Dat betekent dat hij vaak relatief veel tijd en ruimte heeft om op te bouwen. Een goede inspeelpass helpt de keeper om van een dergelijke situatie gebruik te maken. Met een strakke pass over de grond kan hij meerdere tegenstanders uitspelen. Doordat de bal over de grond is, is het voor zijn medespeler gemakkelijker om de bal te verwerken. Het voordeel hiervan is dat de keeper al veldspelers van de tegenstander uitgespeelt. Dit zorgt ervoor dat het opbouwende team hierna minder spelers hoeft uit te spelen om tot een kans te komen. In deze video komen drie perfecte voorbeelden terug van Ederson Moraes en Marc-André ter Stegen.

Meer informatie >>

De veldbezetting bij een doeltrap van de keeper

Veldbezetting van Brazilië bij een eigen doeltrap. Brazilië staat hier in de eigen formatie met 1:4:3:3 met de punt naar achter. Zo vormt het achterin een ruit. Daarvoor staan er vier spelers op lijn. De keeper speelt de bal naar de speler aan de rechterkant van de ruit. Dit is er rechter centrale verdediger. Hij speelt de bal vervolgens door naar de rechtsback. Samen met de rechtermiddenvelder heeft hij een 2:1 situatie gecreërd ten opzichte van de linkermiddenvelder van de tegenstander. Op het moment dat de linkermiddenvelder druk zet op de back, beweegt de rechtermiddenvelder van Brazilië uit zijn rug. Daardoor komt hij vrij aan de zijkant van het veld. Voor een keeper is het van belang om deze organisatie te bewaken, voor de juiste coaching van medespelers te zorgen én om de bal goed in te spelen.

Meer informatie >>

veldbezetting doeltrap

Een snelle spelhervatting van de keeper

In VT237 vertelt Peter Bosz over de snelle spelhervatting van de keeper. Mits goed uitgevoerd, kan dit aan de andere kant van het veld voor gevaar zorgen. Bosz zegt daarover: ‘Een keeper met een snelle omschakeling vind ik heel belangrijk om een goede opbouw te creëren. Als jouw keeper de bal pakt, betekent het dat er even teleurstelling is bij de tegenstander. Zij hebben immers niet gescoord. Op het moment dat jouw keeper de bal dan snel pakt én het spel snel hervat, valt daar voordeel uit te halen.’ In deze video is daarvan een voorbeeld te zien uit de wedstrijd tussen Real Madrid en Borussia Dortmund. De Dortmund keeper pakt een schot van Cristiano Ronaldo. Vervolgens gebeurt er precies wat Peter Bosz hierboven schetste. De Real Madrid-spelers balen, waardoor er ruimte vrij blijft voor Borussia Dortmund. De keeper hervat het spel snel en Dortmund kan counteren. Dit levert een situatie op waarin spits Pierre-Emerick Aubameyang in de diepte sprint. Als de eindpass goed was geweest, stond hij alleen voor de keeper. Een situatie die begint met een snelle hervatting van de keeper.

Meer informatie >>

snelle spelhervatting keeper

Mediatheek

In de Mediatheek zijn onder andere video’s te vinden over de keeper. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!

Meer informatie >>