De vijfsecondenregel is een bekend begrip in het voetbal. Hiermee wordt bedoeld dat, wanneer een team balverlies lijdt, de bal binnen vijf seconden moet worden heroverd. Uiteraard lukt dat niet altijd, maar de intentie is dus om direct te pressen na het verliezen van de bal. De vijfsecondenregel is één van de spelprincipes van Peter Bosz. Andere trainers noemen dit fenomeen gegenpressing of counterpressing. Ongeacht de term die wordt gebruikt, de intentie is hetzelfde. In dit artikel gaan we in op het belang van de vijfsecondenregel. Daarbij komen er verschillende oefenvormen aan bod.

Het belang van de vijfsecondenregel

Om het belang van de vijfsecondenregel te bepalen is het belangrijk om eerst de algemene principes tijdens het verdedigen en tijdens het aanvallen te benoemen. De optimale veldbezetting van deze teamfuncties ziet er namelijk anders uit. Tijdens het verdedigen probeert een team het veld klein te houden, terwijl het aanvallende team het veld juist groot maakt. Als het aanvallende team de bal verliest, veranderen beide teams van rol. Het aanvallende team wordt het verdedigende team en het verdedigende team wordt het aanvallende team. Het team dat in eerste instantie verdedigde gaat van het klein houden van het veld naar het groot maken van het veld. Dit wisselen van optimale veldbezetting kost tijd. In het topvoetbal is hier ongeveer vijf seconden voor nodig. Dit is een kwetsbare periode vor het team dat omschakelt van verdedigen naar aanvallen. Hiervan kan het team dat omschakelt van aanvallen naar verdedigen gebruik maken. Vandaar: de vijfsecondenregel.

De vijfsecondenregel in oefenstof

in de TrainingsPlanner staan vele oefenvormen waarmee de vijfsecondenregel kan worden getraind. Eén daarvan is een oefenvorm van Chelsea-trainer Thomas Tuchel. In totaal zijn er drie teams van zes spelers. Elk team heeft een eigen vak om op balbezit te spelen. Daarbij is er in ieder vak een neutrale speler. Van de drie teams verdedigt er één. Dat team verdedigt met drie spelers in het vak waar de bal is. In totaal wordt er dan in dat vak 6:3+1 gespeeld. Na vijf passes mag het spel worden verplaatst naar het rode team. Wanneer het verdedigende drietal de bal verovert, moeten zij één van de twee andere vakken inspelen. Als dat lukt moet het blauwe team verdedigen. Natuurlijkerwijs probeert het blauwe team dat te voorkomen. Op dat moment wordt impliciet de vijfsecondenregel getraind.

Meer informatie >>

vijfsecondenregel Tuchel

Twee keer de vijfsecondenregel in één oefenvorm

Een andere oefevorm met daarin de vijfsecondenregel is een positiespel van Ajax onder trainer Erik ten Hag. Er is een groot vak met daarin een klein vak. De vorm begint met 4:2 in het kleine vak. Het viertal speelt op balbezit en het tweetal probeert de bal te veroveren. Als het tweetal de bal verovert, kunnen zij een medespeler in het grote vak inspelen. Als het blauwe viertal dat weet te voorkomen, wordt er één punt toegekend. Op die manier wordt de vijfsecondenregel getraind. Wanneer het tweetal erin slaagt een medespeler te bereiken, vervolgt het spel in het grote vak. Daarin wordt 6:4 gespeeld. Met nu het blauwe viertal als verdedigende team. Wanneer zij de bal veroveren, kunnen ze scoren op de vier kleine doeltjes. Om dit te voorkomen met het rode zestal de vijfsecondenregel goed uitvoeren.

Meer informatie >>

Individuele keuzes

De keuzes die een speler heeft voor de vijfsecondenregel is afhankelijk van zijn positie ten opzichte van de bal. In dit artikel gingen we eerder in op deze verschillende keuzes. Ook Peter Hyballa onderscheidt in de e-learning over gegenpressing deze verschillende rollen. Om deze rollen te trainen, heeft hij verschillende oefenvormen ontwikkeld. Eén van deze vormen is het positiespel 1:3 met bodyguard. Er is een rechthoekig veld, dat bestaat uit vier vakken. In de beide eindvakken is het 1:3. De verdedigers staan in het tussenvak. Als de bal in een van de eindvakken is, gaat een speler druk zetten. De andere speler blijft in het tussenvak. Het rode drietal krijgt een punt na vijf keer overspelen. Ze verdienen tien punten na een succesvolle opening naar het andere eindvak. Dat betekent dat de twee verdedigers goed moeten samenwerken. Eén verdediger zet druk, de andere haalt de passlijn eruit.

Meer informatie >>

Omschakelvorm van Julian Nagelsmann

Bayern München-trainer Julian Nagelsmann staat bekend om het ontwerpen van oefenvorm. Hij richt een vorm dusdanig in, dat spelers het gewenste gedrag moeten vertonen. Zo ook dit positiespel. Hier komt de vijfsecondenregel duidelijk terug. Net als bij de vorm hierboven bestaat het veld uit drie vakken. Er zijn drie teams van vier spelers. Twee teams spelen op balbezit, het derde team verdedigt. Het verdedigende team zet met twee spelers druk in het vak van de bal. De andere twee spelers staan in het tussenvak. Het blauwe team mag na vijf passes openen naar het rode team. Geel probeert dit te voorkomen. Daarvoor moeten de twee tweetallen goed samenwerken. Het principe is hetzelfde als bij de oefenvorm van Peter Hyballa. Deze vorm is als het ware een uitbreiding. Daarbij komt nog dat het blauwe team direct moet druk zetten na balverlies. Alleen op die manier voorkomen ze dat zij moeten verdedigen. Ook hierin komt de vijfsecondenregel terug.

Meer informatie >>

TrainingsPlanner

Wil je toegang krijgen tot tientallen oefeningen over de vijfsecondenregel? En daarnaast nog tot vele honderden positiespelen, pass- en trapvormen, partijspelen en andere oefeningen? De TrainingsPlanner is al beschikbaar vanaf €50 per jaar. Daarmee heb je onbeperkt toegang tot alle oefeningen. Daarnaast kun je leerlijnen gebruiken, een agenda aanmaken, gehele trainingen downloaden en je favoriete vormen opslaan.

Meer informatie >>