Een voorzet is een trap waarmee een speler zijn medespeler een kans biedt om te scoren. Dit kan op verschillende manieren en vanuit verschillende posities op het veld. De manier waarop we tegen de voorzet aankijken, verandert continu. Lange tijd was het voor veel teams dé primaire manier van aanvallen. Daarna hing er, onder meer vanwege kritische geluiden vanuit de datakant, veel scepsis rondom de voorzet. Maar zoals altijd ligt de waarheid in het midden: de voorzet is nog steeds heel effectief, mits slim toegepast en goed uitgevoerd. Wat kunnen we leren van de topspelers die veel rendement halen uit voorzetten? In dit artikel lichten we verschillende type voorzetten uit.

Kijkgedrag

In de Mediatheek staan verschillende video’s over de voorzet. Om te kijken op welke manier hier rendement uit kan worden gehaald, is belangrijk om te analyseren wat er gebeurt voorafgaand aan het geven ervan. Dat komt goed naar voren in deze video met fragmenten van het Belgische nationale team. In deze fragmenten staat het kijkgedrag van de voorzetter centraal. Op welke momenten kijk de speler die de voorzet geeft? Waar kijkt hij naar? En hoe helpt hem dit in het geven van de voorzet? De Belgische rechtsback, Thomas Meunier, ontvangt de bal tegen de zijlijn een neemt de bal aan langs zijn tegenstander. Tot aan het moment van passeren heeft hij zijn ogen gericht op de verdediger van de tegenstander. Op het moment dat hij zijn tegenstander voorbij is, verandert zijn kijkgedrag. In eerste instantie kijkt hij naar de bezetting voor het doel. Pas op het laatste moment kijkt hij naar de bal. Zo zorgt hij ervoor dat hij zo goed mogelijk kan anticiperen op de bewegingen in de zestien.

Meer informatie >>

kijkgedrag

De teruggetrokken voorzet

Het eerste type dat we behandelen is de teruggetrokken voorzet. In deze video komt dit mooi terug aan het einde van een counter. Santos is in balbezit en levert de bal in. Daardoor kan Bahia gaan omschakelen. Nadat er op rechts een speler is doorgebroken, sprinten er twee medespelers in het zestienmetergebied van de tegenstander. Zij maken beide een loopactie richting het doel van de tegenstander. Hierdoor nemen zij drie verdedigers mee. Daardoor ontstaat er ruimte in hun rug. Van die ruimte kan een andere medespeler gebruik maken. Deze speler wacht in eerste instantie af. Zo blijft hij buiten de aandacht van de verdedigers van Santos. Wanneer de verdedigers zijn “weggelokt”, ziet hij zijn kans. Deze speler kan in deze ruimte sprinten en na een teruggetrokken voorzet afronden.

Meer informatie >>

teruggetrokken voorzet

De lage voorzet

Liverpool draait momenteel geweldig, niet in de laatste plaats dankzij de pas 21-jarige rechtsback Trent Alexander-Arnold. Hij staat vooral bekend om zijn vroege voorzet dicht bij de zijlijn. Maar ook de lage voorzet is één van zijn vele aanvallende wapens. Als hij de ruimte ziet om deze bal te geven, laat hij het niet na. Dit gebeurt meestal vanuit een steekpass of een eentweecombinatie. Hoe kleiner de afstand tussen de passer en ontvanger, hoe groter de kans dat de voorzet in een kans resulteert. Van dat uitgangspunt maakt Alexander-Arnold dankbaar gebruik. Hij komt met zijn loopacties vaak dicht bij of zelfs in het strafschopgebied uit, waardoor zijn voorzetten maar kort
onderweg zijn. Een groot voordeel van dit type is dat de schietkans voor de medespeler die schiet een stuk groter is dan als Alexander-Arnold de bal door de lucht geeft.

Meer informatie >>

lage voorzet

De vroege voorzet

Bij afdraaiende voorzetten denk je toch al snel aan een buitenspeler of back die buitenom passeert en de bal voorslingert, maar ook De Bruyne geeft veel assists uit ballen die van de keeper af draaien. Meestal geeft hij die vanuit een achteruit gespeelde pass van een medespeler. Komt bijvoorbeeld een buitenspeler 1:1 in de hoek, dan wordt die vaak gedubbeld door de tegenstander. Dat betekent dat als De Bruyne uitzakt, hij vrijkomt om een voorzet te geven. Een bijkomend voordeel is dat de verdedigers van de tegenstander vaak afspreken dat ze vooruit opsluiten bij een pass terug. Dat betekent dat ze meer ruimte achter zich weggeven en inlopende mensen moeilijk te verdedigen zijn. Zeker als De Bruyne deze teruggelegde ballen ineens trapt, ontstaat daar vaak gevaar uit.

Meer informatie >>

vroege voorzet

Indraaiend

Veel vaker komt de voorzet vanaf de ‘De Bruyne-plek’ indraaiend. In deze video zijn daar meerdere voorbeelden van te zien van FC Barcelona. Idealiter wordt de bal strak en zuiver aangesneden. Daardoor hoeft een aanvaller zo’n bal alleen maar te schampen. De snelheid zit al in de voorzet, dus hoeft de kopper weinig kracht te zetten. Een nadeel is wel dat de kopper op volle snelheid moet inlopen, omdat anders het risico bestaat dat hij niet op tijd bij de bal is. Dat is anders bij de afdraaiende voorzet, omdat die als het ware naar de aanvaller toe draait. Het wel of niet schampen maakt het extra moeilijk voor de keeper. Hij ziet een indraaiende bal op zich af komen en moet rekening houden met twee scenario’s. Wordt de bal niet geraakt, dan moet deze in principe altijd voor hem zijn. Maar hij wil zich ook dusdanig positioneren dat hij een kopbal van de inlopende aanvaller nog kan pareren.

Meer informatie >>

Mediatheek

In de Mediatheek zijn onder andere video’s te vinden over de voorzet. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!

Meer informatie >>