Het spel voetbal kan op een eenvoudige manier worden ontleed. Hoe meer spelers van een team zich bezighouden met aanvallen, hoe groter de kans op succes. Simpelweg omdat het verdedigende team rekening moet houden met een groter aantal aanvallers. Maar dat betekent niet dat het aanvallende team lukraak alle spelers naar voren kan sturen. Dat maakt een team kwetsbaar in de omschakeling naar verdedigen. Als balverlies volgt, ligt de weg open richting het eigen doel. Het is als het ware aanvallen met de deur open. Tel daarbij op dat de omschakeling naar aanvallen een steeds belangrijkere rol krijgt in het hedendaagse voetbal (veel teams zijn hier uitstekend in getraind en loeren er op om toe te slaan in deze situaties) en het belang wordt nog duidelijker. Daarom zijn veel trainers bezig met de restverdediging. Met de restverdediging worden de spelers bedoeld die tijdens het aanvallen achter de bal blijven. Mits goed uitgevoerd, verklein je de kans op gevaar van de tegenstander in de omschakeling. Op die manier is het aanvallend met de deur dicht. In dit artikel laten we verschillende beelden over de restverdediging zien.

De restverdediging onder Julian Nagelsmann

In deze video gaat Bayern München-trainer Julian Nagelsmann tot op detail in op de restverdediging. Hij benadrukt daarbij het belang van de structuur tijdens opbouwen. Bayern München speelt met veel spelers in de as van het veld. Er zijn twee centrale verdedigers en drie compacte middenvelders. Dat heeft twee voordelen. In de eerste fase van de opbouw zijn er veel spelers die aangespeeld kunnen worden. Ten tweede is het centrum gesloten als er balverlies wordt geleden. Zo dwingt Bayern München de tegenstander naar de zijkanten. Het is hierbij belangrijk te benoemen dat de onderlinge afstanden tussen deze spelers relatief klein zijn. Dat maakt het een ideale structuur om direct te counterpressen om de bal te heroveren. Dit in tegenstelling tot vier verdedigers die ver uit elkaar staan. In dat geval is het erg moeilijk om direct druk te zetten vanwege de grotere onderlinge afstanden. Kortom, dat is de reden dat Bayern München vijf spelers gebruik voor de restverdediging.

Meer informatie >>

restverdediging nagelsmann

Restverdediging bewaken

Deze video laat een praktisch voorbeeld zien van het bewaken van de restverdediging. FC Barcelona-speler Gerard Piqué ontvangt de bal na een kantwissel. Daardoor heeft hij de ruimte om in te dribbelen. Doordat hij indribbelt, onstaat er ruimte in zijn rug. Met andere woorden, bij eventueel balverlies is de restverdediging niet op orde. Middenvelder Sergio Busquets herkent dit mogelijke probleem. Daarom anticipeert hij alvast op mogelijk balverlies van Piqué. Hij neemt zijn positie over. Dit geeft Piqué de ruimte om verder in te dribbelen. Wanneer hij later de bal verlies, is de directe weg naar het Barcelona doel afgesloten door Busquets. Hij bewaakte de restverdediging. Dit stelt hem in staat om de aanvaller van Espanyol op te houden. Hierdoor hebben zijn medespelers, die zich in eerste instantie bezig hielden met aanvallen, de tijd om terug te sprinten en achter de bal te komen. Slechts zeven seconden na het balverlies staan er alweer zes Barcelona spelers achter de bal. Door te anticiperen op balverlies kon Busquets de aanval ophouden en is inmiddels het ergste gevaar geweken.

Meer informatie >>

restverdediging bewaken

Gelijke aantallen

In deze video van het WK 2018 is een goed voorbeeld te zien van een restverdediging die niet op orde is. Het fragment komt uit de wedstrijd tussen Brazilië en België. In eerste instantie zijn de Brazilianen in de aanval via de linkerkant van het veld. Linksback Marcelo gaat daarbij mee naar voren. Uiteindelijk komt de bal na een kantwissel terecht bij rechteraanvaller Willian. Dat is voor rechtsback Fagner een teken om ook op te komen. Tegelijkertijd houdt België de aanvallers Lukaku én Hazard voorin. Fernandinho herkent het gevaar en neemt de positie van Fagner over. Echter, Kevin de Bruyne heeft alle vrijheid. Na een voorzet komt de afgeslagen bal bij de Bruyne terecht. Hij heeft zeëen van ruimte. Daardoor ontstaat er een 3:3-situatie. Zeker niet ideaal voor Brazilië om de counter te verdedigen. Uiteindelijk komt Lukaku 1:1 in het zestienmetergebied. Gelukkig voor Brazilië speelt hij dit niet goed uit. Met een goede restverdediging had Brazilië dit gevaar al veel eerder kunnen voorkomen.

Meer informatie >>

gelijke aantallen

De restverdediging bij een spelhervatting

Ook bij aanvallende spelhervaatingen is de restverdediging erg belangrijk. Immers, je wilt natuurlijk niet direct een counter om je oren krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in deze video uit de wedstrijd tussen Atlético Madrid en Liverpool. Deze corner van Atlético Madrid was natuurlijk in de eerste plaats interessant omdat er een goal uit ontstond. Daarnaast is de restverdediging opvallend. Trainer Diego Simeone kiest er tegen Liverpool, dat erg goed kan counteren, voor om maar liefst vier spelers buiten het strafschopgebied te posteren om de tweede bal op te vangen. Op die manier is de kans groot de een speler van Atlético Madrid de bal kan opvangen, ongeacht de richting waarin de bal wordt weggewerkt. Eén speler blijft daar (deze speler staat buiten beeld) zelfs nog een stuk achter. Behalve de cornernemer blijven er daarom ‘slechts’ vier koppers over, maar dit bleek wel genoeg om de enige treffer van de wedstrijd te maken.

Meer informatie >>

Mediatheek

De Mediatheek staat vol met video’s over een tal van onderwerpen, onder andere over de restverdediging. Daarnaast zijn er wedstrijdvideo’s, uitleg bij het tactiekbord, oefenstofvideo’s en interviews te vinden. Wil jij toegang krijgen tot al deze video’s? De Mediatheek is al beschikbaar vanaf €40 per jaar!

Meer informatie >>