Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Michele Santoni (Almere City): Afwijkende ideeën in de speelwijze, met en zonder bal.

Na het bekleden van diverse functies bij verschillende clubs is Michele Santoni dit seizoen voor het eerst hoofdtrainer. In gesprek met De Voetbaltrainer blijkt Santoni een geheel eigen kijk te hebben op het spel, waarbij hij de sterke punten uit Italiaanse en Nederlandse voetbal zoveel mogelijk probeert te combineren.

Kasper Hjulmand (FC Nordsjaelland): van fases van principes

Als een club jaren achtereen hoger op de ranglijst eindigt dan je verwacht op basis van het beschikbare budget, dan gaan er dingen structureel goed. Dit geldt zeker voor FC Nordsjælland. Een van de redenen voor die goede prestaties is de werkwijze van hoofdtrainer Kasper Hjulmand. De Voetbaltrainer sprak hem over de manier waarop hij en zijn assistenten de beoogde speelwijze trainbaar maken.

Top 200: ranglijst hoogstspelende amateurs

Voor het zesde achtereenvolgende seizoen heeft De Voetbaltrainer de Top 200 van amateurclubs samengesteld op basis van het competitieniveau van de jeugdselecties en het eerste team. Bekijk nu alle rangen en standen. In deze editie laten we twee clubs aan het woord die een forse stijging in de ranglijst doormaakten.

Tim Lees: domineren op de helft van de tegenstander

Zoals clubs altijd op zoek zijn naar goede spelers, zo is De Voetbaltrainer dat naar trainers met een goed verhaal. In die zoektocht viel een interview
van Tim Lees op YouTube (‘Tim Lees St Louis Academy Interview’) in positieve zin op. Daarin vertelde hij over het opleiden van jeugdspelers en kwam zijn voetbalvisie goed naar voren. De Voetbaltrainer nam contact op om hem te spreken over een gerelateerd onderwerp: het trainbaar maken van spelprincipes.

Dennis van der Ree (Jong Cambuur) over de vertaling naar het trainingsveld

Als trainer zit Dennis van der Ree regelmatig aan de tekentafel, brainstormend over manieren waarop hij zijn speelwijze zo goed mogelijk naar het trainingsveld kan vertalen. Het
startpunt daarin vormen verschillende spelprincipes, zoals de bal terugbrengen naar de as. Van der Ree maakt die principes concreter door er verschillende patronen aan te koppelen. In
gesprek met De Voetbaltrainer legt hij uit hoe hij die vervolgens trainbaar maakt.

Column Art Langeler

Oefenstof om spelprincipes te trainen: inleiding

Oefenstof om spelprincipes te trainen

Online naslagwerk: meer dan 35 artikelen over spelprincipes in Mediatheek

De Verlenging