Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Metamorfose van Oranje in het eerste jaar van bondscoach Ronald Koeman

Ongeveer een jaar geleden werd Ronald Koeman gebeld door KNVB-directeur Eric Gudde om te praten over het bondscoachschap. We zijn nu tien interlands verder en Nederland houdt weer van Oranje. De kers wordt in juni 2019 op de taart gezet als Nederland aantreedt in de finalewedstrijden van de Nations League. Het kan verkeren. Hoe kijkt de bondscoach zelf naar de ongekende opmars van zijn team?

 

Vervroegd doorschuiven van jeugdspelers

Als een jeugdspeler qua niveau boven zijn teamgenoten uitsteekt, wanneer is het dan een goed moment om hem vervroegd door te schuiven naar een hogere leeftijdscategorie? Hoe bouw je zo’n overgang geleidelijk op? En waar moet je op letten als hij definitief de overstap maakt? Op die kwestie laten jeugdtrainers Bas van Baar, Arjen Nijman en Wietse de Blois hun licht schijnen.

 

FIFA’s technische WK-analyse

Enige maanden na het WK 2018 in Rusland presenteerde de FIFA het technische rapport. In dit artikel laten we een aantal van hun bevindingen de revue passeren. Via de website van De Voetbaltrainer komt men nu ook terecht bij tientallen bijbehorende videoclips die de FIFA online publiceerde.

 

Freddie Gößling, keeperstrainer RB Leipzig

Voor de zevende maal organiseerde keeperstrainer Maarten Arts, tegenwoordig in dienst van de elfvoudige Belgische landskampioen Union St. Gilles, een driedaagse keepersconferentie. Het evenement vond plaats in Mierlo en trok behalve tientallen geïnteresseerde keeperstrainers tevens boeiende sprekers/trainers die bovendien op het veld de daad bij het woord voegden. Onder hen Freddie Gößling, keeperstrainer van RB Leipzig. In twee sessies, theorie en praktijk, ging Gößling onder meer in op het bespelen door de keeper van de ruimte tussen hemzelf en zijn verdedigers.

 

Column Peter Hyballa

Resultaatgericht trainen?

Onder 7 in Vlaanderen speelt 2:2 +2k

In België speelt de Onder 6 al een viertal jaar 1:1 + 2k. Het bleek een erg krachtige leeromgeving voor de jongste voetballertjes. Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de KBVB, introduceerde daarom vanaf dit seizoen ook een nieuw format voor de Onder 7. Zij spelen nu 2:2 + 2k, een logische volgende stap in hun prille voetbalontwikkeling. Aan het woord is Manager
Grassrootsvoetbal Stefan Verheyen.

 

Serieus omgaan met een leuk potje voetbal

De meeste trainer-coaches hebben naast een voetbaltechnische verantwoordelijkheid ook een opvoedkundige rol. Zij brengen spelers waarden en normen bij, maken afspraken en hebben een kader waarin iedereen binnen het team mag bewegen. Binnen BVO’s zijn er hele leerlijnen beschikbaar op het gebied van lifestyle om spelers de juiste basis te geven om uiteindelijk als topsporter te kunnen slagen. Maar wat is lifestyle nu precies? En wat kun je als trainer-coach doen om hier aandacht aan te besteden?

 

Reactievermogen van keepers trainen

Data, statistieken, analyses, het gebruik ervan is al een tijd niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal. Het verkrijgen van die gegevens is één ding, het optimaal profiteren is echter de uitdaging. Bij AFC Ajax is men enkele jaren geleden al gestart een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en het miCoach performance center van Adidas is de club begonnen om spelers in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te onderzoeken en te testen.

Onder 12

Martijn Hollewand

Onder 15

Nico Haak

Onder 19

Albert van der Haar

De Voetbalmonitor (2)

In De Voetbaltrainer 234 (uitgave juni 2018) vertelden Teun Jacobs en Jan Verbeek over het ontstaan van de Voetbalmonitor, een systeem waarin zo veel mogelijk data uit de opleidingen van Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties worden verzameld. Dankzij die data kunnen beleidsbepalers op basis van meer informatie beslissingen nemen. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en diverse clubs maken gebruik van het systeem. In dit vervolgartikel geven Peter Jeltema en Wouter Frencken van FC Groningen een praktijkvoorbeeld, vanuit de KNVB geven Jacobs en Verbeek tekst en uitleg.

 

Rinus

 

Passend voetbal: Geen kind valt tussen wal en schip

Het komt, zeker in het professionele voetbal, geregeld voor dat kinderen gezamenlijk met de spelers het veld betreden. Zo gebeurde dat onlangs nog, bij de Nations League-wedstrijd tussen
Nederland en Frankrijk. De manier waarop de KNVB deze line-up invulde, leverde veel aandacht en vooral ook lof op. Die line-up bestond namelijk uit kinderen met een beperking. Het is
goed dat er aandacht is voor deze groep. En als het aan Marcel Geestman (Coördinator Passend Voetbal bij de KNVB) ligt, blijft het niet bij die ene keer. In dit artikel legt hij uit waarom.

 

Column Art Langeler

UEFA Pro

Hernieuwde definitie van ‘een succesvolle pass’

De voetbalwijsheid dat diepte voor breedte gaat, krijgt naar aanleiding van dit artikel wellicht iets minder waarde. Een team onderzoekers aan de Universiteiten van Groningen en Leiden is bezig te bewijzen dat juist ook het ‘tikkie terug’ van belang kan zijn. Terwijl het onderzoek nog in volle gang is, legt Floris Goes, een van die onderzoekers, die bewering alvast in een notendop uit: ‘Spelers die voorwaartse passes geven, worden in het hedendaagse voetbal overgewaardeerd. Ook een balletje terug kan voor ruimte zorgen bij de tegenstander. En des te groter de ruimte die ontstaat, des te groter de kans op een geslaagde aanval.’

‘Trainen van omschakelen en drukzetten met hoogste intensiteit’

Een hardnekkige blessure noopte Rogier Veenstra (31) al op jonge leeftijd te stoppen als (prof)voetballer. De oud-speler van onder andere NAC Breda begon als trainer. Eerst als assistent bij Zeelandia Middelburg, daarna vijftien wedstrijden als interim-hoofdtrainer tot hij twee seizoenen geleden bij v.v. Goes de kans kreeg als opvolger van John Karelse. Veenstra won de KNVB Beker en promoveerde via de nacompetitie als eerstejaars hoofdklasser naar de Derde Divisie, waar hij zich met zijn debuterende ploeg knap terugvindt in de top acht. De Voetbaltrainer sprak met de jonge, ambitieuze trainer over het overtuigd zijn van een voetbalvisie, omschakelen en drukzetten met de hoogste intensiteit.

Thomas Tuchel over doorbreken van routines

Je hebt nooit een wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld en nog nooit een seniorenteam getraind. Je bent nog maar één jaar bij de club en traint Onder 19. Dan komt het moment dat, in de laatste week voor het Bundesliga-seizoen begint, de hoofdtrainer zijn ontslag krijgt en jij gepromoveerd wordt tot hoofdtrainer. Zonder assistent-trainer, geen trainingskamp gepland, niets: het overkwam Thomas Tuchel bij FSV Mainz ’05. Hoe ga je dan te werk? Een monoloog.

 

De Verlenging