Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Momentopname

Erik ten Hag

Met Jong Oranje op trainingskamp

Nadat Jong Oranje zich de laatste eindtoernooien niet wist te kwalificeren, start het team in september onder leiding van trainer Erwin van de Looi aan een nieuwe kwalificatiereeks voor het EK in 2021. Eind maart verbleef hij met zijn spelers in Spanje voor een tiendaags trainings-kamp. De Voetbaltrainer nam ter plekke een kijkje achter de schermen en volgde Jong Oranje op de voet.

Principes voor een optimaal opleidingsprogramma

Voetbal staat niet bekend als een erg innovatieve sport die continu bij andere sporten in de keuken kijkt. Enerzijds is dat gezien de grootte van voetbal verklaarbaar, anderzijds een gemiste kans. TeamNL schakelt constant tussen verschillende sporten om kennisoverdracht te faciliteren. Op die manier kwamen zij tot zeven principes voor een optimaal opleidingspro-gramma. Genoeg reden om in gesprek te gaan met Kayan Bool, prestatie-manager Talentontwikkeling bij TeamNL.

De ‘korte’ ingooi

Een team gooit per wedstrijd gemiddeld ruim twintig keer in. Reden genoeg dus om er veel aandacht aan te besteden. In trainingen en besprekingen, maar allereerst door glashelder te hebben wat je als trainer nou eigen-lijk van je spelers verwacht in de verschillende situaties die zich voordoen. De Voetbaltrainer keek een paar honderd ingooien uit topwedstrijden terug en vat de belangrijkste manieren om balbezit te houden samen.

Omgaan met ‘ongewenst’ gedrag

Hoe bouw je een relatie op met kinderen? Hoe kom je tot gedragsverandering? En hoe ga je om met spelers die snel boos worden of er met de pet naar gooien? Allemaal vraagstukken die losstaan van techniek of tactiek, maar cruciaal zijn voor een jeugdtrainer. Pedagoog en veel-gevraagd spreker Marcel van Herpen, die in de voetballerij actief is voor onder meer PSV en de KNVB, ging in De Voetbaltrainer 240 in op het bevorderen van autonomie bij kinderen. In dit artikel vertelt hij onder meer over omgaan met kinderen die ‘negatief’ gedrag vertonen en over coachende ouders langs de lijn.

De klik met de groep

Jord Roos is een jonge trainer, momenteel actief voor NEC onder 15 en als hoofdtrainer van het Drutense DIO’30, met een heldere visie op omgaan met spelers. Uiteindelijk is het doel van el-ke trainer om tot optimale ontwikkeling van spelers en uiteindelijk resultaten te komen. Maar je aanpak werkt vaak niet bij elke speler en elke groep even goed. Hoe kan een trainer, veelal door een individuele benadering, een groep dusdanig beïnvloeden dat er optimaal gepresteerd wordt?

Ingooi online: CoachVak, TrainingsPlanner en Mediatheek

Trainen op de ingooi
Na het schetsen van de meest voorkomende situaties rondom de ingooi besteden we nu aandacht aan het trainbaar maken ervan. Je kunt dit natuurlijk geïsoleerd trainen, maar dan komt alleen de uitvoering van de ingooi aan bod.

Spelers worden nooit zómaar boos
Lars Lammers is na een aantal jaar speciaal onderwijs nu werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs. In het kader van zijn studie Master Educational Needs schreef hij in 2017 een artikel over escalatie van gedrag bij kinderen.  Ook voor voetbaltrainers is deze materie relevant en interessant.

Jeugdopleiding FC Dordrecht
Hoofd Opleiding
Onder 14
Onder 17

Kaderbeleid bij vv Schoonhoven
De voetbalvereniging Schoonhoven speelt met het eerste team Derde Klasse en heeft 29 jeugdteams en een Onder 7-groep, de Ukken. Een club zoals zovele, maar het kaderbeleid is van de buitencategorie, volgens Eric Treling die Technisch Jeugdcoördinator van de KNVB is. We spreken met hem en het Hoofd Opleiding Johan Koutstaal over de manier waarop er structureel aandacht is voor het kaderbeleid van de vereniging.

Digitale leeromgeving voor trainer-in-opleiding
Een van de onderdelen van het strategisch plan 2018-2022 van de KNVB is dat elke speler in Nederland een goede trainer-coach verdient. De KNVB Academie leidt de voetbaltrainers op en door middel van een ver-nieuwde visie op leren, opleiden en kwalificeren wil de bond hier nog beter invulling aan geven.

Jongens en meiden leren van elkaar

Het centraal zetten van zowel het plezier als de ontwikkeling van een jeugdvoetballer. Voor veel verenigingen is het een flinke opgave om zo goed mogelijk aan die opdracht te voldoen. En zet je jongens bij jongens en meisjes bij meisjes, of zijn gemengde teams juist een goede optie?

Column Art Langeler

Het vergroten van het bewustzijn van individuele spelers

In De Voetbaltrainer 231 spraken we Patrick Woerst over het trainbaar ma-ken van awareness. Ruim een jaar later zoeken we hem opnieuw op. Dit-maal gaan we aan de hand van videobeelden in op spelers op verschillende posities. Hoe kan een verdediger zich het best positioneren om de spits te dekken bij flankballen? Hoe vaak kijkt een middenvelder over zijn schou-der, op welk moment en wat ziet hij? Hoe geeft een aanvaller aan waar hij de bal wil ontvangen zonder dat zijn directe tegenstander dit hoort of ziet?

De geheimen van de keepersopleiding bij Racing Genk

‘De opleiding van onze talentvolle keepers moet zo goed in elkaar steken, dat de echte toppers met 16 of 17 jaar rijp zijn voor een plek in de selectie van het eerste elftal.’ Dat is sinds jaar en dag de torenhoge doelstelling bij de Belgische topploeg Racing Genk. Keepers als Thibaut Courtois, Logan Bailly, Sinan Bolat en Koen Casteels sloten op zo’n jonge leeftijd vanuit de eigen jeugdopleiding aan bij de A-kern. En de nieuwe generatie staat al te popelen: Nordin Jackers, Gaëton Coucke, Tobe Leysen en Maarten Van-devoordt (onthoud die naam!). Met dank aan Guy Martens en de ervaren keeperstrainers van de Genkse jeugdopleiding. Hun mantra: ‘We leiden uit-sluitend proactieve keepers met veel wedstrijdintelligentie op.

De Verlenging