Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Gonzalo Garcia (FC Twente), trainer met een ‘oorspronkelijke gedachte’

Een van de grootste verrassingen gedurende de zomer was de aanstelling van Gonzalo Garcia als hoofdtrainer van FC Twente. Garcia promoveerde vanuit de assistentrol en is als trainer een vrijwel onbeschreven blad. Toch twijfelde Technisch Directeur Ted van Leeuwen geen moment om hem aan te stellen:  ‘Ik heb een half voetballeven op een trainer als Garcia gewacht.’ Hoog tijd voor een inhoudelijk interview met de man die door zijn TD tevens als een  ‘wiskundige denker over voetbal’ wordt gepresenteerd.


Top 200: De best presterende amateurclubs

Voor het zevende achtereenvolgende seizoen heeft De Voetbaltrainer de Top 200 van amateurclubs samengesteld op basis van het competitieniveau van de jeugdselecties en het eerste team. AFC is opnieuw de winnaar in het totaalklassement maar de nummer 1 bij de jeugd is dit seizoen Alphense Boys. De lijsten bevatten de nodige verschuivingen en nieuwe namen, het Nederlandse voetballandschap is in beweging.


De wereld van Julian Nagelsmann

Iedereen wil ‘dynamisch’ voetbal zien. Maar wat ís dat eigenlijk, dynamisch voetbal? En zodra je dat hebt vastgesteld, hoe beïnvloed je als trainer al die afzonderlijke elementen die tot dynamisch spel leiden, binnen herkenbare kaders voor je eigen team en zo onberekenbaar mogelijk voor de tegenstander? Julian Nagelsmann, trainer van RB Leipzig, gaf op het Internationale Trainer-Kongress in Kassel een interessant inkijkje in zijn belevingswereld en aanpak. Een monoloog.


Oefenstof: beste van online

Regelmatig pakken we in gesprek met een trainer een bepaalde trainingsvorm bij de hoorns en zoomen we in op de doelstellingen, coachopmerkingen en methodische stappen binnen die vorm. Soms is het ook interessant om juist wat verder uit te zoomen en te kijken hoe er zoal wordt getraind bij verschillende teams in de top. Een overzicht daarvan, gecombineerd met andere nuttige oefenstof die online te vinden is.


Column Peter Hyballa

Pedagogische periodisering

Jeroen Steeman over het (on)zichtbare groepsproces

Of je nu als trainer-coach een team begeleidt of dat je zelf onderdeel uitmaakt van een team, je zult het vast herkennen: in elk team heb je te maken met leiders en volgers, met spelers met veel invloed en met weinig, met negatief gedrag en met positief gedrag. Hoe ga je hier als trainer-coach mee om? Wat is er eigenlijk te sturen? De winterstop is, zeker omdat je halverwege de competitie bent, een uitgelezen moment om hierover na te denken. In dit artikel spreken we over de rol van invloed met Jeroen Steeman.

Het leereffect van  trainingen  toetsen

De winterstop is een goede periode om terug te blikken op de eerste seizoenshelft, maar ook om vooruit te kijken naar het tweede deel van het voetbaljaar. Wat ging er goed en waarin kunnen we ons verbeteren? Als trainer-coach is dit ook een mooi moment om jezelf een spiegel voor te houden. In hoeverre lukt het om het team én spelers naar een hoger niveau te brengen? Universitair hoofddocent ‘Talent Identificatie en Talent-ontwikkeling’ David Mann legt uit welke handvatten uit de wetenschap beschikbaar zijn.


Fysieke begeleiding rondom de winterstop

Langzamerhand loopt de eerste seizoenshelft op zijn einde, half december vangt de winterstop aan. In deze periode wordt afstand genomen van het voetbal. Toch wil je als coach er ook voor zorgen dat spelers fysiek goed begeleid worden. De fysieke trainers van FC Groningen, Jarno Voorintholt (eerste elftal), Frank van der Stelt (bovenbouw) en Guido van Weeren (onderbouw), vertellen met welke facetten je als trainer rekening moet houden.


‘Fitnesslevel behouden of verbeteren’

Hoe krijg je voetballers fit voor de eerste training in het nieuwe kalenderjaar? Het is een vraag die bij elke club wordt gesteld, voorafgaand aan de winterstop. Performance Manager Sam Feringa (26) geeft een inkijk in zijn werkzaamheden bij SC Heerenveen.

Jan Vogels

Futsal

Mike van Dijk

Onder 13 veld

Robbert Pieschel

Onder 13 zaal

UEFA Pro nieuwe stijl

Jaarlijks ligt de opleiding UEFA Pro van de KNVB onder een vergrootglas. Wie worden toegelaten, hoe vergaat het de deelnemers en wie haalt wanneer het diploma om officieel als hoofdtrainer in het betaalde voetbal werkzaam te mogen zijn? De Voetbaltrainer volgde de afgelopen maanden een aantal betrokkenen en werd zo in staat gesteld om zich een gedetailleerd beeld te vormen van deze trainersopleiding van de bovenste plank.


Column Art Langeler

Even geen voetbal

Henk de Jong over relatie met sponsoren en supporters

De winterstop is bij uitstek een periode voor reflectie. Op het relatiemanagement bijvoorbeeld, zowel intern als extern. Waar Henk de Jong ook werkt, overal brengt hij schwung in de club. Hoe krijgt de 55-jarige Fries dat voor elkaar?


Sleutelrol voor spelers en staf bij projecten buiten de lijnen

Een vrijdagavond in oktober, 19.00 uur. Het is ‘Matchday’, maar voor de geblesseerde Tim Receveur zit het er nog niet in om samen met zijn teamgenoten op het veld te staan. Een kruisbandkwetsuur houdt hem aan de kant. Toch zet de middenvelder zich in voor Almere City FC en is hij vandaag een van de chauffeurs van de ‘Almere City Taxibusjes’. Daarmee rijdt hij langs verschillende woon- en zorgcentra in de stad, om Almeerse ouderen de avond van hun leven te bezorgen. Ook in de winterstop is er expliciet tijd om aandacht te schenken aan de binding met ‘de omgeving’.

Een zinvol trainingskamp organiseren

De winterperiode is voor veel betaaldvoetbalorganisaties het sein om de batterij op te laden in warme, vaak Zuid-Europese oorden. Ook steeds meer amateurverenigingen gaan met het eerste elftal tijdens de winterstop op trainingskamp. Behalve dat clubs de populaire bestemmingen in de zon aandoen, blijft een deel ook steeds vaker in Nederland. Wat zijn de beweegredenen voor een trainer om op trainingskamp te gaan? De Voetbaltrainer ging op onderzoek uit en merkte dat het organiseren van een trainingskamp een steeds breder begrip wordt.


Dossier Groene Ster (1)

Vorig seizoen brak Groene Ster uit Heerlen alle clubrecords. Kampioen en promotie naar de Derde Divisie, winnaar van de Districtsbeker Zuid II en een bekerclash voor 3000 toeschouwers tegen SC Heerenveen. Ook dit seizoen gaat het crescendo: pas op de laatste zaterdag van oktober kwam er een einde aan de indrukwekkende reeks van 23 officiële duels zonder nederlaag. De woensdag daarna was het weer raak: Groene Ster stuntte door na penalty’s eredivisionist VVV Venlo in de KNVB Beker uit te schakelen. De Voetbaltrainer volgt de rest van het seizoen trainer Maurice Verbunt. Deel 1: een introductie en zijn aanpak tijdens de winterstop.


120 oefeningen om een topkeeper te worden

In samenwerking met keeperstrainer Maarten Arts heeft De Voetbaltrainer een complete leerlijn voor keepers en hun keeperstrainers in de TrainingsPlanner geplaatst. Hiermee kunt u (meer dan) een seizoen vooruit.


De Verlenging