Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Johnny Jansen stabiliseert sc Heerenveen

Na het ontslag van Jan Olde Riekerink werd Johnny Jansen aan het einde van het vorige voetbaljaar interim-trainer bij sc Heerenveen. Met ingang van het lopende seizoen is Jansen officieel hoofdtrainer van de club, waar-mee hij een langgekoesterde wens in vervulling zag gaan. Het bedje was niet gespreid, want Heerenveen – vorig seizoen bijna de meest gepasseerde verdediging in de Eredivisie – kon wel wat stabiliteit gebruiken. Jansen analyseerde snel waar de pijnpunten lagen en ging aan de slag. Een open gesprek over spelers ‘aan de praat’ krijgen en het verbeteren van het verdedigen.

Wouter Vrancken speelt positief voetbal met KVM

KV Mechelen kroonde zich vorig seizoen tot kampioen in 1B, de Belgische Tweede Klasse. Dat deed het onder de nieuwe trainer Wouter Vrancken, een jonge veertiger die zelf actief was als profvoetballer en die de lijn van vorig jaar nu doortrekt. Dat gebeurt met positief voetbal én resultaten.

Dossier Groene Ster (2): ‘prijs’ voor bekersucces

Op woensdag 18 december vormt het bekerduel tegen AZ in Alkmaar de apotheose voor een ‘gouden’ kalenderjaar van trainer Maurice Verbunt met het Zuid-Limburgse Groene Ster. Een jaar van bekersuccessen en promotie naar de Derde Divisie, het hoogste niveau uit de clubhistorie. Die dag betreedt Groene Ster de grasmat waarop drie dagen eerder Ajax nog door AZ werd verslagen. In de catacomben complimenteert AZ-trainer Arne Slot spontaan Maurice Verbunt met de inhoudelijk sterke start van zijn serie in dit vakblad. Deze keer deel 2. Met o.a. de tactische keuzes voor AZ, de gevolgen voor het teamproces en de eerste tegenslagen.

Liniebespreking bij Jong Oranje

Met twaalf punten uit vier wedstrijden, waaronder een knappe zege op het sterke Portugal, lijkt Jong Oranje goed op weg richting het naderende EK. De Voetbaltrainer volgt het team van Erwin van de Looi op de voet. In deze aflevering praten we met de coach van Jong Oranje en zijn assistent Marcel Groninger over de ontwikkeling van hun ploeg, waarbij de nadruk ligt op liniebesprekingen en -trainingen. En dat hoeft, zo zeggen zij, niet per se onderverdeeld te worden in achterhoede, middenveld en voorhoede.

Column Peter Hyballa

Nieuwe uitdaging

Jan Vogels (FC Eindhoven) over meerwaarde zaalvoetbal in opleiding

In het jeugdkatern van De Voetbaltrainer 246 vertelde Jan Vogels van FC Eindhoven al over de manier waarop de club zaalvoetbal integreert in de jeugdopleiding. Dat verhaal vroeg (nee, schreeuwde) om een inhoudelijke verdiepingsslag, al was het alleen maar om voorzichtig in de stemming te komen voor het Europees Kampioenschap futsal 2022 dat in ons land wordt georganiseerd. Verder wil ook buurman PSV met FC Eindhoven meedenken over zaalvoetbal(competities) in de onderbouw.

Ik en de bal: 12 trainingsvormen in een vierkant

Jonge kinderen hebben een grote speldrang, ze doen de dingen om het plezier van het doen. Veel energie, een korte spanningsboog, vooral met zichzelf bezig: voor beginnende trainers is het dikwijls al een hele klus om een training in goede banen te leiden. Een belangrijk deel van dat goed begeleiden heeft te maken met de organisatie die gekozen is. Des te minder er tijdens de training geschoven hoeft te worden met pylonen en doeltjes, des te meer tijd en aandacht er voor de spelers overblijft.

Vijf competenties die spelers beter leren omgaan met zichzelf en anderen

In 95 procent van de gevallen spreekt De Voetbaltrainer mensen die actief zijn in de voetbal­wereld. Zo nu en dan maken we een uitstapje naar een ander vakgebied. Kees van Overveld is in het onderwijs ‘het gezicht’ van sociaal­emotioneel leren, oftewel het beter leren omgaan met jezelf en met anderen. Belangrijk voor scholieren, maar zeker ook voor jeugdspelers. Door het aanleren van sociaal­emotionele competenties zijn zij beter in staat om zichzelf te begrij­pen, zich te beheersen en met anderen samen te werken.

Jeugdopleiding VVV-Venlo

Hoofd Opleiding: Roger Bongaerts
Pedagogisch: Coen Aarts
Fysiek: Jeroen Schepens

Nico-Jan Hoogma en Art Langeler: terugblikken en vooruitkijken

De kwalificatie van het Nederlands A-elftal bij de mannen voor het komende EK, de tweede plaats van het vrouwenelftal op het WK, uitstekende prestaties bij de jeugdteams – het kon het afgelopen jaar niet op voor het Nederlandse vertegenwoordigende voetbal. De successen zijn tevens een geweldige stimulans op door te gaan op de ingeslagen weg, die onder meer door Nico-Jan Hoogma en Art Langeler is geplaveid. Met de Directeur Topvoetbal en de Directeur Voetbalontwikkeling kijken we terug en blikken we vooruit op 2020.

Opleidingen HO-A, -B en -C

Ongeveer een jaar geleden vertelde René van Baren (Coördinator Club- en Kaderontwikkeling) in dit vakblad over het belang van een Hoofd Opleiding, een functie die gerust beschouwd mag worden als dé onmisbare schakel binnen een goede jeugdopleiding. De KNVB heeft in het seizoen 2016/2017 (HO-A) en 2017/2018 (HO-B en -C) pilots gedraaid met een opleiding tot HO. Vorig seizoen zijn er, volgend op die pilots, op drie verschillende niveaus HO-opleidingen gestart. In dit artikel vertelt Aart Korenhoff over zijn er-varingen als docent van deze opleiding. Ook komen Ingmar Brilman (deelnemer en HO bij Sporting Andijk) en Roel de Groot (praktijkbegeleider en tevens voorzitter vv UNO) aan het woord.

Column Han Berger

Trainerswissel: zorgvuldig proces?

Hoe spelen de teams in Spanje?

De Spaanse Primera Division, ook wel La Liga of (commercieel) La Liga Santander genoemd, staat samen met de Engelse Premier League bekend als de sterkste competitie ter wereld. De vrijwel elk jaar weer toonaangevende rol van Spaanse ploegen in de diverse Europese competities onderschrijft die status. Maar hoe wordt er in Spanje eigenlijk gespeeld? De Voetbaltrainer bezocht vijf wedstrijden en brengt de spelopvattingen, formaties en speelwijzes in kaart. De Primera Division: een competitie met voor elk wat wils!

120 oefeningen om een topkeeper te worden

In samenwerking met keeperstrainer Maarten Arts hebben we een com-plete leerlijn voor keepers en hun keeperstrainers in de TrainingsPlanner geplaatst. Hiermee kan men (meer dan) een seizoen vooruit.

De Verlenging