Alleen toegankelijk voor abonnees

Om deze editie van vakblad De VoetbalTrainer online te lezen moet je ingelogd zijn als abonnee van De VoetbalTrainer.

Hugo Broos wint Afrika Cup met Kameroen

Niemand had het verwacht en eigenlijk is de overwinning van Kameroen in de Afrika Cup een verrassing van formaat: al vijftien jaar geen prijs gewonnen. De laatste keer dat het Afrikaanse land de groepsfase op een WK overleefde, dateerde al van 1990 in Italië. Het land stelde in februari 2016 Hugo Broos aan als nieuwe bondscoach. Zijn palmares van de voorbije tien jaar in gedachten toch een min of meer verrassende keuze. Maar Broos snoerde alle critici de mond. Een prestatie op wereldniveau.

 Een dag in het leven van FSV Mainz 05

FSV Mainz 05 speelde zijn wedstrijden tot 2011 in het Stadion Am Bruchweg. Na de verhuizing naar de Opel Arena fungeert het oude complex als trainingsscentrum. De Voetbaltrainer bracht een dag in Mainz door en kreeg een inkijkje in een organisatie waar ‘de trainer de sleutel tot succes is’. Op de volgende pagina’s vindt u het resultaat van een inspirerend bezoek aan de hoofdstad van de provincie Rheinland-Pfalz.

 Martin Schmidt, hoofdtrainer FSV Mainz 05

‘U incasseert afgescheurde kruisbanden alsof het om verkoudheidjes gaat’, zei de arts tegen Martin Schmidt. Maar na zevenmaal een hernieuwd mankement aan het ligament zat de actieve loopbaan van de Zwitser er dan toch op. Hij is sinds 2010 trainer bij Mainz 05, eerst van het team Onder 23 en sedert februari 2015 van het eerste elftal. Met Schmidt praat De Voetbaltrainer onder meer over zijn aanpak om het team mentaal voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s.

Sören Hartung, assistent en analysetrainer

Sinds Julian Nagelsmann (29) bij TSG Hoffenheim succesvol de scepter zwaait, schijnt leeftijd voor trainers nog slechts een getal te zijn. Een die aan een snelle opgang binnen het Duitse voetbal bezig is, is Sören
Hartung van Mainz 05, assistent-trainer van Martin Schmidt bij het eerste elftal. Daarnaast heeft Hartung een bijzondere taak, analysetrainer. Hij legt op ludieke wijze uit: data verzamelen is één, ze interpreteren is
echter nog veel belangrijker.

Stefan Hofmann, Sportlicher Leiter jeugdopleiding

Exact honderd jaar na de oprichting van FSV Mainz 05 trad Stefan Hofmann aan als Sportlicher Leiter Nachwuchs Leistung Zentrum. Een hele mond vol voor een functie die we in Nederland doorgaans betitelen als Hoofd Jeugdopleiding. Hofmann bekleedt die inmiddels twaalf jaar en is een pijler onder het beleid van Mainz 05. In dit artikel schetst hij de vereniging en de uitgangspunten bij de jeugdopleiding. Die is buitengewoon succesvol voor een ‘kleine’ club als Mainz, met internationals in vrijwel elke jeugdcategorie.

Thomas Krücken, trainer Onder 19

Thomas Krücken (39) was al jeugdtrainer bij onder meer Hertha BSC, TSG Hoffenheim en Manchester City waar hij de Onder 11 onder zijn hoede had. Hij liep stage bij het Barcelona van Josep Guardiola. Dit seizoen is zijn derde in dienst van FSV Mainz 05. Krücken, in het bezit van alle Duitse trainersdiploma’s, ziet zichzelf als een specifieke jeugdtrainer die voldoening beleeft aan het ontwikkelen van jeugdspelers. De huidige trainer van de Onder 19 vertelt over een aantal tactische kernpunten die bij deze leeftijdsgroep van belang zijn.

Column Art Langeler

Training

Zelfregulatie bevorderen

Als trainer-coach heb je allerlei kennis in huis waarmee je spelers kunt helpen om zich te ontwikkelen. Het gevaar bestaat echter wel dat spelers de tips van de trainer opvolgen zonder er zelf verder al te veel bij na te denken. Daarmee nemen ze weinig verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Wietske Idema en Marjolein Torenbeek ontwikkelden de methodiek ZIPcoach voor trainers om de zelfregulatie bij spelers te bevorderen. De Voetbaltrainer ging met ze in gesprek en vroeg Hidde van Boven om aan te schuiven. Hij leerde de fijne kneepjes van Idema en Torenbeek en werkt als trainer van FC Utrecht onder 13 wekelijks met ZIPcoach.

Voebal IQ: (E-)boek over tactiek voor 10-plussers

Bayer Leverkusen in TrainingsPlanner

Zelfvertrouwen
Drie affiches

Onder 15

Wilco Hellinga speelde zestien jaar in het betaalde voetbal. Hij begon zijn carrière bij Heerenveen en via VAC Beerschot Antwerpen (België), FC Sankt Gallen (Zwitserland), 1. FC Nürnberg (Duitsland) en FC Zürich (Zwitserland) kwam hij in 2003 bij BV Veendam terecht. In juni 2006 speelde hij zijn laatste wedstrijd voor de geelzwarten, waarna hij zijn schoenen aan de wilgen hing. Na zijn actieve carrière stortte hij zich op het trainersvak. Bij SC Heerenveen is hij momenteel Coördinator Onderbouw en trainer van de Onder 15, het elftal dat uitkomt in de Eredivisie.

Onder 17

Ronnie Pander speelde in de jeugd bij vv Harkema-Opeinde, alwaar hij door SC Heerenveen werd gescout en opgenomen in de jeugdopleiding. Van 1994-1999 stond hij bij de Friese club onder contract en speelde in die tijd ook in het Nederlands elftal voor spelers onder 21. Tot 2005 speelde Pander voor BV Veendam, waarna hij zijn carrière als speler in 2011 afsloot bij zijn oude jeugdliefde VV Harkema-Opeinde. Na een periode van twee jaar als trainer bij VV Kollum is hij sinds 2013 actief als jeugdtrainer bij SC Heerenveen. Bij die club traint hij dit seizoen de Onder 17, waarmee hij uitkomt in de Eerste Divisie.

Onder 19

Paul Raveneau (Coach Betaald Voetbal) speelde en trainde in alle drie noordelijke provincies. Als jonge twintiger verdedigde hij een seizoen de kleuren van BV Veendam, waarna hij als speler ook nog voor VV Drachten en ACV Assen actief was. In 2002/2003 werd hij trainer van GVAV Rapiditas in Groningen, de club waar hij zijn actieve loopbaan begon. In 2007 begon hij als jeugdtrainer van FC Groningen Onder 19, stond ook bij het Beloftenteam aan het roer en vanaf 2014 was hij Hoofd Jeugdopleiding. Momenteel traint Raveneau in Friesland, bij SC Heerenveen. Bij die club is hij trainer-coach van de Onder
19, waarmee hij uitkomt in de Eredivisie.

Spelersbegeleiding

Eric Boersma rondde na het CIOS ook de opleiding Sport, Gezondheid en Management in Groningen af, aan de Hanzehogeschool. Aldaar is hij nog één keer per week als vakdocent actief. Naar aanleiding van een internationaal onderzoek over de begeleiding van spelers binnen BVO’s en het NOC*NSF en zijn eigenbedrijf LS Training V.O.F. kwam hij bij SC Heerenveen terecht. Bij die club heeft Boersma de functie van spelersbegeleider en is hij verantwoordelijk voor de organisatie binnen de jeugdopleiding. Tevens is hij hoofdtrainer van amateurclub VV Eastermar.

Peter van der Veen, Oranje onder 15/16: diepgang zonder bal

Peter van der Veen is sinds seizoen 2016/2017 de coach van Oranje onder 15 en onder 16. Deze teams zijn de jongste nationale selecties van Oranje. Binnen de speelwijze van de Oranjeselecties is diepgang zonder bal een van de belangrijke accenten bij het aanvallen en omschakelen naar aanvallen. De Voetbaltrainer liep een dag mee met de Onder 15 van Van der Veen, waarbij werd ingezoomd op dit accent.

Naar 6:6 bij Onder 8 en Onder 9 jaar

In het seizoen 2017/2018 ondergaat het pupillenvoetbal de eerste wijzigingen op het gebied van wedstrijdvormen. Teams onder 8 en onder 9 jaar gaan van 7:7 naar 6:6, wedstrijdjes die gespeeld gaan worden op
aanmerkelijk kleinere velden. Daarnaast gaan enkele nieuwe spelregels gelden. Gerrit Rietveld is projectleider inzake de nieuwe wedstrijdvormen en vertelt over de aanpassingen.

Maarten Stekelenburg en Frans de Kat over UEFA A Jeugd

Mede door input vanuit het rapport Winnaars van Morgen worden de opleidingen binnen de KNVB Academie onder de loep genomen. Frans de Kat, coördinator, en bondscoach/docent Maarten Stekelenburg vertellen over de opleiding UEFA A Jeugd, waarin trainers de stap moeten maken van het analyseren van voetbal naar doordringen tot de details: ‘Het gaat niet meer om het beïnvloeden van een speler, maar van een linie of zelfs de samenhang tussen linies.’

Nieuw boek van Toon Gerbrands: ‘Mijn stijl’: kennisdeling op topniveau

Aan de hand van tientallen praktijkvoorbeelden legt Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, in zijn nieuwe boek ‘Mijn stijl’ uit hoe hij de gevolgen van winst en verlies verwerkt in zijn manier van leiding geven. Wat is er nodig om succes te bereiken en goed met verlies om te gaan? Veertien thema’s komen langs op basis van eigen ervaringen. De Voetbaltrainer mocht van Gerbrands het boek voor de verschijningsdatum lezen als vertrekpunt voor een uitgebreid interview.

Het keepen van de toekomst

Tijdens de cursus Goal Keeper Coach UEFA A hebben de cursisten en de keeperstrainers van diverse nationale jeugdelftallen vorig jaar het EK in Frankrijk geanalyseerd. Wat is tegenwoordig de rol van de keeper, wat betekent dit voor de ontwikkeling van de speelwijze en welke gevolgen kun je vaststellen voor de keeperstraining? Edmond Claus is docent van deze cursus en ligt het eindrapport toe.

De Verlenging