Alleen toegankelijk voor abonnees

Om deze editie van vakblad De VoetbalTrainer online te lezen moet je ingelogd zijn als abonnee van De VoetbalTrainer.

AZ-trainer John  van den Brom: Strijden op drie fronten

Als trainer van AZ kan John van den Brom prima cijfers overleggen: een derde en vierde plek op de ranglijst, twee keer de groepsfase van de Europa League bereikt (en eenmaal overwinterd) en aanstaande zondag een kans op het winnen van een hoofdprijs in de vorm van de KNVB Beker. Bij het verzoek een dag te mogen meelopen op het trainingscomplex in Wijdewormer stelde Van den Brom een veelzeggende eis: hij wilde vooral ook zijn assistenten aan het woord laten. Opereren als team en het uitdelen van verantwoordelijkheden is dan ook typerend voor Van den Brom als trainer: ‘Mijn collega’s in de technische staf krijgen veel verantwoordelijkheid. Als je weet dat je over goede mensen beschikt, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?’

 

Niels Kok, inspanningsfysioloog AZ: Veel wedstrijden, slim periodiseren

Alles wat betrekking heeft op het fysieke gedeelte, zoals de inspanningsfysiologie, de krachttraining en de warming-up, is bij AZ de verantwoordelijkheid van Niels Kok. Hij was eerst werkzaam in de jeugdopleiding van de club en is nu bezig aan zijn tweede seizoen bij het eerste elftal. Het trainen en spelen met GPS-hesjes van Catapult levert bergen met informatie op, die Kok kan gebruiken om de spelers op individuele basis zo fit mogelijk te krijgen. ‘Maar elke trainer heeft zijn voorkeuren op het trainingsveld en daaraan pas ik de periodisering aan, niet andersom.’

  

Dennis Haar, assistent-trainer AZ: Proces boven gevoel

Waar John van den Brom als trainer veel op zijn gevoel afgaat, herbergt assistent-trainer Dennis Haar andere kwaliteiten. De veertigjarige Haar is de veldtrainer die de tegenstander analyseert, veel trainingsvormen bedenkt en geeft. Bovendien leidt hij regelmatig de wedstrijdbespreking. De Voetbaltrainer vroeg hem hoe de samenwerking met de hoofdtrainer verloopt en welke bedoelingen hij had met de training die we bijwoonden. ‘We zijn heel verschillend. Meestal vult dat elkaar geweldig aan, soms botst het.’

 

Kwestie: Tweebenigheid ontwikkelen bij de jeugd

 

Alain Casanova, hoofdtrainer RC Lens

Het Noord-Franse Racing Club de Lens voert de lijst aan in de Franse Tweede Klasse. De liftclub gaat vol voor promotie naar de Ligue 1 en rekent daarvoor op de diensten van Alain Casanova. Als voormalig keeper heeft hij een specifieke kijk op het voetbal. Bovendien is de gebruikelijke houdbaarheidstermijn voor trainers op hem niet van toepassing, getuige zijn acht jaar durende verblijf bij FC Toulouse.

 

De aanvallende speelwijze van Chelsea, binnen de formatie 1:3:4:3

In dit vakblad laten we zoveel mogelijk trainers aan het woord over hun visie op (het coachen van) voetballen. Maar met de internationale elite, zoals Antonio Conte, komen we niet zomaar even om tafel. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om te leren van de werkwijze van een toptrainer als Conte, die dit seizoen ook met Chelsea weer uitstekend presteert. De Voetbaltrainer volgde de aanstaande kampioen van Engeland gedurende een serie wedstrijden om de keuzes in balbezit binnen de formatie 1:3:4:3 te analyseren en destilleerde daaruit een aantal wijze lessen van de Italiaanse topcoach.

  

Een week bij Be Quick 1887

Een van de meest innovatieve amateurclubs van dit moment is zonder twijfel GSV Be Quick 1887 uit Haren (Groningen). Het eerste elftal van de zondagtak speelt in de subtop van de Derde Divisie zonder dat spelers een noemenswaardige vergoeding ontvangen. De Voetbaltrainer liep een week mee met hoofdtrainer Mischa Visser en laat hem onder meer aan het woord over de wisselwerking tussen de aanvallers, de omschakeling na balverlies en de tot in de puntjes uitgedokterde voetbalconditionele trainingen.

  

Hoe spelen we 6:6 op een kwart veld?

Vanaf komend seizoen is het zo ver: dan wordt begonnen met de nieuwe wedstrijdvormen. Onder 8 en Onder 9 gaan 6:6 spelen. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, met onder meer het invoeren van 9:9 bij E-pupillen, en bij BVO’s de Twingames, kon het bijna niet anders dan dat de KNVB het jeugdvoetbal in de jongste categorieën zou gaan vernieuwen. Maar hoe spelen we eigenlijk 6:6 op ongeveer een kwart veld? We doen een aantal suggesties, zodat u overwogen keuzes kunt maken binnen uw club.

  

Instructievideo’s in Mediatheek

De komende tijd zal de redactie de Mediatheek steeds vaker voorzien van wedstrijdbeelden die u kunt gebruiken als tactisch hulpmiddel richting uw spelers. Aan de hand van de getoonde beelden kunt u in discussie komen met uw spelers over tactische zaken.

   

Marco Koorman over talentontwikkeling bij Go Ahead Eagles

Van alle jeugdspelers die bij een BVO worden opgeleid, bereikt slechts een klein gedeelte daadwerkelijk het eerste elftal. Wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. In een poging dat aantal op te schroeven gaan meer en meer clubs extra aandacht geven aan de grootste talenten in een jeugdopleiding. Ook in Deventer is dat het geval. Go Ahead Eagles heeft sinds de zomer van 2016 Marco Koorman (tevens trainer-coach van het beloftenelftal) aangesteld als High Performance Coach (HPC). In die rol is hij verantwoordelijk voor de ontwikkelingstrajecten van de high potentials.

 

Omgaan met tegenslag

Drie affiches

  

Marcel van der Net

Scouting FC Utrecht

  

Jack Bijsterveld

Onder 9

  

Nick Vreeman

Onder 10

 

Mouras El Idrissi

Onder 12

  

JPN-coördinator Maurice Hagebeuk over Jeugdplan Nederland Jongens

In de vorige editie van De Voetbaltrainer lieten we de trainer van Nederland Onder 15, Peter van der Veen, aan het woord. Aan de samenstelling van dit team gaat een heel traject vooraf. We hebben het dan over het Jeugdplan Nederland (JPN). De KNVB kent dan twee lijnen bij het Jeugdplan Nederland, een voor amateurspelers en een voor betaald voetbal. In dit artikel zoomen we verder in op het JPN betaald voetbal.

  

Minke Booij en Roos Brouwer over meiden- en vrouwenvoetbal

Eén op de acht voetballende KNVB-leden is vrouw. Toch hebben nog relatief veel verenigingen een uitdaging om meiden- en vrouwenvoetbal goed in te bedden. De KNVB zal in de komende tijd proactief beleid uitzetten om deze verenigingen nog beter te kunnen ondersteunen. Minke Booij (Manager Vrouwenvoetbal) en Roos Brouwer (Medewerker Voetbalontwikkeling) vertellen erover.

  

Paul Koster en Marco Neuvel over het Jeugdvoetbalbeleidsplan

Paul Koster en Marco Neuvel zijn Technisch Jeugd Coördinator bij de KNVB. In deze functie ondersteunen zij verenigingen om jeugdvoetbalbeleid zo goed mogelijk binnen hun gelederen te laten landen. In dit artikel gaat het om het schrijven en implementeren van een  jeugdvoetbalbeleidsplan. Hoe doe je dat en hoe zorg je ervoor dat het niet binnen de kortste keren ergens onder in een lade verdwijnt?

  

Column Art Langeler

Different cup of tea bij Jong Oranje

  

Hoe ga je als coach om met arbitrale vergissingen?

De videoscheidsrechter is nog niet ingeburgerd in het hedendaagse voetbal en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden in het jeugd- en amateurvoetbal. Vergissen is menselijk en blunders van het scheidsrechterlijke korps zullen dus nooit verdwijnen. Maar hoe ga je daar als coach dan concreet mee om? We vroegen het aan mental coach Rudy Heylen.

  

Regelmatig slaappatroon verbetert prestaties

Nu het Nederlandse voetbal in het slop zit, worden talloze initiatieven ondernomen om het spelpeil te verhogen. Van het plan Winnaars van Morgen tot diverse experimenten met spelregels, velen trachten hun bijdrage te leveren. Er is ook een ander, veel eenvoudiger middel, om meer uit jezelf te halen als je (top)sporter bent: beter slapen. Maar hoe zit dat in elkaar en hoe kun je invloed uitoefenen op goed slapen, of tenminste uitgerust aan de wedstrijd beginnen?

  

Winnaars kun je maken

Boek Willem den Besten

  

Aan de zijlijn

Trainen met een hobbelbal

Succesvolle jeugdopleiding zonder ex-profs

Tactische normen bij SC Cambuur

Negen trainingsvormen van Jorge Sampaoli

 

 

TrainingsPlanner in de praktijk

Cees van Tongeren is trainer van vierdeklasser vv Leiden. Sinds dit seizoen gebruikt hij de TrainingsPlanner van De Voetbaltrainer.

 

Column Mary Kok-Willemsen

Het probleem zit in onze aanname

 

De Verlenging