Alleen toegankelijk voor abonnees

Om deze editie van vakblad De VoetbalTrainer online te lezen moet je ingelogd zijn als abonnee van De VoetbalTrainer.

Ron Jans over het afgelopen seizoen bij PEC Zwolle

Na drie geweldige jaren maakte PEC Zwolle onder leiding van Ron Jans een moeilijk seizoen door. De Zwollenaren moesten lang tegen degradatie vechten en kregen gedurende het seizoen meerdere tikken te verwerken. Hoe ga je als coach om met tegenslagen en hoe verandert je rol en je aanpak ten opzichte van de momenten dat het heel goed gaat? De Voetbaltrainer liep een week mee ‘Onder De Peperbus’, om te kijken hoe je in verschillende facetten omgaat met tegenslag.

 

Hernieuwd vertrouwen in Nederlands voetbal op Trainerscongres

De filmcamera’s op de mobiele telefoons draaiden overuren. In een overwegend bewolkt Zwolle namen de ruim 1300 aanwezigen vanaf de tribune alle informatie gretig op. Zowel letterlijk als figuurlijk dus. De vijf tiende editie van het Trainerscongres (georganiseerd door de vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) en de Vakbond Voetbal Oefenmeester Nederland (VVON), in samenwerking met de KNVB en dit vakblad), bleek een mooie symbiose van afwisselende demo’s, goede gesprekken en voorzichtig optimisme.

 

Linietraining met weerstand

Tijdens het Trainerscongres verzorgden Dennis Demmers en Roeland ten Berge een linietraining. Eerst splitsten ze groep op in tweeën, later borduurden ze in één setting voort op hetgeen daarvoor was getraind. Dit leverde oefenstof op die weinig trainers eerder hebben gezien. Na afloop gaven beide trainers, die samen het bedrijf Football2Improve oprichtten, een toelichting op hun demonstratietraining.

 

‘Middenvelders voor niets laten lopen’

Wilfred van Leeuwen, die met zijn ploeg VVSB vooral bekendheid genereerde door de spectaculaire reeks in de KNVB Beker van het seizoen 2015/2016 waarin VVSB tot de halve finale reikte, ontving vorig seizoen de award als Trainer van het Jaar in het amateurvoetbal. Een jaar later verzorgt Van Leeuwen een toegankelijke en op alle niveaus toepasbare demonstratie. Het thema: opbouwen door de as en de rol daarin van de middenvelders.

 

Bekerfinale als stap in een proces

Dat elk nadeel zijn voordeel kan hebben, weten we sinds een groot voetbalfilosoof deze gevleugelde woorden de wereld in slingerde. Het ontbreken van een demonstratie door een betaaldvoetbaltrainer tijdens het Trainerscongres in Zwolle zorgde voor plaats voor een alleraardigst alternatief: de bekerfinale tussen AZ en PSV met hun Onder 13-teams (2-1 na verlenging). De Voetbaltrainer volgde beide ploegen op de voet.

 

Van verdedigen naar aanvallen (Michael Jansen, trainer van Vitesse onder 15)

Een van de meest innovatieve jeugdopleidingen in Nederland is zonder twijfel die van Vitesse. Niet voor niets hebben de Arnhemmers, samen met Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Utrecht, een zogeheten internationale status voor hun opleiding. Innovatie is een van de pijlers onder het succes op Papendal. De Voetbaltrainer liep daarom een week mee met Michael Jansen (32), trainer van Vitesse onder 15, om te zien wat die werkwijze exact inhoudt. In die week stond het principe ‘van verdedigen naar aanvallen’ centraal.

 

Stimuleren van creativiteit en zelfregulatie

In het weekend dat het vlaggenschip van FC Utrecht zich met diverse spelers uit de eigen opleiding kwalificeerde voor de finale van de playoffs om Europees voetbal, liet de jongste jeugd zich op het Trainerscongres van zijn beste kant zien. Met een delegatie jonge spelers gaven de jeugdtrainers van FC Utrecht een inkijkje in de manier waarop zij spelers opleiden. Bij dat opleiden legt de club de nadruk op hetgeen een jeugdspeler al goed kan. Creativiteit wordt enorm gestimuleerd en spelers maken, al op jonge leeftijd, kennis met het proces van zelfregulering.

 

Waarom sporten kinderen?

‘Er mag geen excuus zijn om veilig en gezond je favoriete sport te beoefenen, je te ontwikkelen als talent of uit te groeien tot topsporter’. Dit is een van de slogans van www.geenexcuus.org van het Nationaal Fonds Sportontwikkeling. Op Twitter kwam de redactie regelmatig inspirerende affiches tegen om trainers, coaches, ouders en/of sportende kinderen aan te spreken. Weet u waarom kinderen sporten?

 

Gerichte trainingsvormen om de ruimtelijke oriëntatie te vergroten

In voetbal ligt de nadruk vaak op voetbalhandelingen met bal, zoals de aanname, de pass, de sliding en het schot. Maar een speler kan het zichzelf veel makkelijker maken door voor en tijdens een voetbalactie continu om zich heen te kijken om zijn omgeving te scannen. Willem Weijs (Ajax) en Bas van Baar (De Graafschap) leggen uit waarom kijkgedrag zo belangrijk is en vooral hoe je het met specifieke trainingsvormen kunt ontwikkelen. 

 

Maarten Stekelenburg over Oranje onder 19: Cultuur bepaalt gedrag

In juli speelt het Nederlands elftal onder 19 jaar het Europees Kampioenschap in Georgië. Om dat toernooi te bereiken moest het twee kwalificatietoernooien spelen, die beide glansrijk werden doorstaan. Maarten Stekelenburg geeft leiding aan het team. Met hem praat De Voetbaltrainer over zijn aanpak op een breed terrein, in een speelveld met spelers die veelal op de rand van doorbreken in het profvoetbal staan.

 

Column Art Langeler

Uitdaging

 

Update trainingsPlanner

Onlangs toegevoegd

Leerlijnen zonder vakanties

Archiveer seizoen

Nieuw seizoen

Word abonnee

 

Aanpassen aan tegenstander

Alfred Schreuder, assistent van Julian Nagelsmann bij TSG 1899 Hoffenheim, zei onlangs: ‘Wij passen ons altijd aan onze tegenstander aan. Dat wordt in Nederland als negatief uitgelegd, maar wij worden er juist beter van.’ Een veelgehoorde tegenhanger is ‘uitgaan van eigen kracht’: geen wijzigingen doorvoeren op basis van de opponent. De Voetbaltrainer vroeg vier trainers naar de manier waarop zij hiernaar kijken. Passen zij zich aan de tegenstander aan, en zo ja, in welke mate?

Mediatheek uitgebreid

In deze editie van De Voetbaltrainer wordt op veel momenten verwezen naar videobeelden in de Mediatheek. Hieronder een overzicht van de nieuwste updates en een toelichting op een nieuwe rubriek in de (video)database van wedstrijdbeelden.

 

Betere prestaties dankzij statistieken over voetbalhandelingen

Tijdens wedstrijden wordt steeds meer gemeten. Op fysiologisch vlak, in de vorm van bijvoorbeeld hartslagen en sprints op hoge snelheid, maar ook qua voetbalhandelingen met bal, zoals passes, schoten en tackles. In de meeste profcompetities wordt dit door commerciële bedrijven gedaan. Zij verkopen die informatie vervolgens aan geïnteresseerde partijen. Ook in het amateurvoetbal is dit nu mogelijk, door beeldmateriaal op te sturen en alle voetbalacties te laten coderen. Maar wat leveren al deze beschikbare voetbaldata ons nou eigenlijk op? En wat kunnen trainers er concreet mee in het bepalen van de speelwijze of maken van de opstelling?

 

De Verlenging