Alleen toegankelijk voor abonnees

Om deze editie van vakblad De VoetbalTrainer online te lezen moet je ingelogd zijn als abonnee van De VoetbalTrainer.

De voorbereiding voorbereiden
De hoofdtaak van elke voetbaltrainer is de ontwikkeling van de individuele spelers én van het team in zijn geheel. Lukt dat goed, dan maakt men de kans op winnen zo groot mogelijk. Centraal staat het verbeteren van de taakuitvoering binnen de teamfuncties aanvallen, verdedigen en omschakelen.
De planning van een goede voorbereiding
Op 26-jarige leeftijd werd de Belgische voetbalconditietrainer Bart Caubergh de jongste professionele coach ooit in België bij het eerste elftal van KRC Genk. Hij studeerde eerder reeds af als master in de Bewegingswetenschappen aan de universiteit in Leuven met als specialisatie voetbal, kon onmiddellijk aan de slag bij de jeugdopleiding van KRC Genk en behaalde het UEFA-A diploma. Die stevige basis zorgde voor een snelle internationale carrière. In de afgelopen tien jaar was hij de fitnesscoach van KRC Genk, Al Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten, het Iraanse nationale elftal, het Russische Krylia Sovetov Samara en momenteel bij APOEL FC in Cyprus. Met deze expert gingen we in gesprek over zijn visie op een goede voorbereiding.
Voorbereiding in twee blokken
In het Achterhoekse dorp Zieuwent (tweeduizend inwoners) is RKZVC (355 leden) na twee opeenvolgende promoties opgeklommen naar de Eerste Klasse. Aan het succes ligt een doortimmerd plan ten grondslag. Trainer Laurens Knippenborg geeft er leiding aan. Met zijn team staat hij aan de vooravond van een uitdagend seizoen. In de voorbereiding probeert hij de basis te leggen om het proces voort te zetten: ‘We zitten in een flow, maar het is nog niet genoeg.
Trainen op omschakelen
De vier teamfuncties – aanvallen, verdedigen en beide omschakelmomenten – lopen tijdens wedstrijden continu in elkaar over. Spelers dienen dan ook rekening te houden met de volgende teamfunctie om niet telkens een stap te laat te zijn. Sander van Gessel, trainer van FC Groningen onder 17, vertelt wat hij zijn spelers meegeeft om optimaal om te schakelen van aanvallen naar verdedigen en andersom. De trainingsvormen die hij en zijn collega’s al in de voorbereidingsfase kiezen om hierop te trainen zitten vol omschakelmomenten vanuit georganiseerde en ongeorganiseerde voetbalsituaties, zoals die ook in de wedstrijd voorkomen.
‘Vooral collectief leren samenwerken in partijvormen’
Rik De Mil begint aan zijn derde seizoen als coach bij  Club Brugge. Vorig seizoen kroonde hij zich met de Onder 19 nog tot Belgisch landskampioen. In dit artikel geeft hij aan de hand van een aantal trainingsvormen inzicht in de manier waarop het verdedigen en drukzetten aan bod komt tijdens de voorbereidingsperiode.
Spelhervattingen tijdens de voorbereiding
Spelhervattingen staan misschien niet hoog op het lijstje van de voetbaltrainer in de beginfase van het seizoen. Toch kunnen ze een prima middel zijn om aandacht te schenken aan (tactische) teambuilding. Vanuit een heldere startsituatie moeten immers onderlinge afspraken goed nagekomen en qua timing op elkaar afgestemd worden. Omdat we onlangs een complete special over spelhervattingen publiceerden, beperken we ons nu tot een suggestie voor een variant van een hoekschop en van een vrije trap.
Groeimindset en talentontwikkeling
Spelers met een groeimindset – de overtuiging dat talent te ontwikkelen is – leren sneller en presteren beter dan spelers met een statische mindset – de overtuiging dat talent grotendeels is aangeboren. Omdat een groeimindset daarmee de basis vormt voor talentontwikkeling, schreven Bart Heuvingh en Marco van der Heide een handboek over dit onderwerp. Het boek bevat onder meer dertien leerprincipes om het geloof in ontwikkelbaarheid van talent en vaardigheden te vergroten. De auteurs beschrijven hieronder drie leerprincipes die goed toepasbaar zijn in de voorbereidingsperiode.
Teamproces tijdens voorbereiding
Het seizoen staat op het punt van beginnen en als trainer-coach wil je zo snel mogelijk stappen maken in de teamontwikkeling. Het liefst vorm je het team al tijdens de voorbereidingsperiode, wordt hier de voetbaltechnische en –tactische basis gelegd en een cultuur gecreëerd voor
een seizoen met optimale ontwikkeling en mooie resultaten als gevolg. Maar hoe gedetailleerd ga je in op de individuele ontwikkeling van spelers? Hoe actief betrek je spelers bij het stellen van doelen en/of trainingen?
Bepaal het individuele moment van groei
Dat spelers ergens tussen hun twaalfde en vijftiende hun groeispurt beleven, is een waarheid die we maar beter kunnen omarmen dan ontkennen. Dat spelers in deze fase blessuregevoelig zijn, is ook bekend. Maar wat moet je en wat kun je als trainer-coach nu precies met die informatie? Want niet iedereen komt op hetzelfde moment in de groeispurt en, zeker wanneer je een groep na een lange zomervakantie weer bij elkaar hebt, kunnen onderling verschillen zijn ontstaan. Of sterker nog: alleen nog maar groter zijn geworden.
TrainingsPlanner en Mediatheek
Kennismaken met pupillen en pupillenvoetbal
Voor (mini)pupillen zijn veel zaken nieuw. Een voetbalveld, trainers, medespelers, spelregels, et cetera. Voor zowel trainer-coaches, begeleiders en voor clubs ligt hier gelijk een mooie uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat die spelertjes zich snel thuis voelen? Naast zaken op organisatorisch gebied kun je ook op het trainingsveld werken aan dat gevoel. Met passende oefenvormen, het gebruik van de juiste taal en door ervoor te zorgen dat spelers elkaar snel leren kennen, draag je daaraan bij. In dit artikel worden tips en trucs gegeven voor het werken met pupillen én zit het kennismakingsaspect in verschillende oefeningen verweven.
Onder 19
Stanley van Kesteren
Onder 17
Gijs Luirink
Onder 13
Tamer Arslanoglu
Onder 12
Sander Veraart
Voorbereiding op EK in eigen land
Op het moment dat deze editie van De Voetbaltrainer verschijnt, heeft het Nederlands vrouwenteam net de drie poulewedstrijden van het EK in eigen land achter de rug. Voorafgaand aan het toernooi bespraken we met bondscoach Sarina Wiegman het voorbereidingsproces in aanloop naar dit toernooi.
Column Art Langeler
Beginnersfouten
Zes manieren om een betere coach te worden
In de voorbereidingsperiode begint het proces om uw spelers te ontwikkelen. Maar hoe zit dat eigenlijk met u? Zorgt u er voortdurend voor zelf ook een betere voetbaltrainer te worden? Wie je ook bent, vroeg of laat zult u ineens merken dat u zelf een leraar, coach of mentor bent. Of dat nu thuis, op het werk of op het sportveld is. En als het zover is, zijn er een paar basisvaardigheden waar u veel aan heeft. Dit zijn zes adviezen van verschillende topcoaches.
Columnn Mary Kok-Willemsen
De Voorbereiding
De voordelen van degradatie
Karlo Meppelink degradeerde ruim een jaar geleden met HZVV naar de Eerste Klasse, om een seizoen later sterker terug te keren. De 47-jarige trainer vertelt aan de hand van vier thema’s – mentaliteit, tactiek, verwachtingen en (eigen) jeugd – hoe een degradatie ook kansen schept, te beginnen in de voorbereidingsperiode van het seizoen.
De kwestie: Trainingsarbeid in voorbereiding
De velden zijn groen, de zon schijnt en de spelers hebben er zin in. Iedereen wil zijn plekje in het basiselftal verdienen en voor de trainer valt er nog genoeg te slijpen aan de technische en conditionele basis van de spelers, evenals aan de uitvoering van de beoogde speelwijze. Het is dan ook verleidelijk om in de voorbereiding bergen werk te verzetten. Maar hoe verstandig is dat? Drie trainers vertellen of zij in de voorbereiding meer, even of minder intensief trainen in vergelijking met het reguliere seizoen.
Kennismaking en teambuilding
Voetbal is een spel dat bestaat uit veel verschillende aspecten. Er komt veel meer bij kijken dan het trainen en een wedstrijd spelen. Het succes van een team wordt mede bepaald door de ontwikkeling van een team: alle spelers, begeleiders en andere betrokkenen. Om elkaar naar een hoger niveau te tillen is het wenselijk dat je elkaar goed kent, zowel binnen als buiten het veld. Dat betekent voor trainer-coaches dat zij ook op andere vlakken dan voetbalinhoudelijk zullen moeten managen.
De Verlenging