Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Special over positiespel

Nadat de redactie het idee had opgevat om een special samen te gaan stellen over het thema ‘positiespel’ werd al snel duidelijk dat we alle klokken gelijk moesten zetten. Wat verstaan wij immers onder deze term? En hoe konden we zo praktisch mogelijk invulling geven aan de uitwerking van het thema? Het resultaat ligt voor u.

Albert Stuivenberg, trainer Racing Genk: ‘Eerst doelstelling, dan positiespel’

Na onder meer een lange loopbaan bij de KNVB en een tweejarig assistentschap onder Louis van Gaal bij Manchester United is Albert Stuivenberg inmiddels ruim een half jaar trainer van het Belgische Racing Genk. Kort voor de voorbereiding begon, sprak de redactie van dit vakblad in Ridderkerk met Stuivenberg over positiespel: ‘Positiespel is een middel waarin spelers leren handelingen op elkaar af te stemmen om zodoende kansen te creëren óf te voorkomen.’

Internationale trends

De beste trainers en spelers werken in de top van het Europese voetbal. Dit is dan ook de aangewezen plek om te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen op tactisch gebied. Welke trends vallen er te ontdekken als het gaat om het spelen van positiespel? En welke gemene deler is zichtbaar in het strijdplan van topteams?

De kwestie: Wedstrijdechter positiespel

Een positiespel tijdens de training kan nog zo goed lopen, maar zo’n trainingsvorm heeft pas écht zin als de spelers er uiteindelijk beter door leren spelen in wedstrijden. Die zijn leidend; hoe beter de transfer naar de 11:11 wordt gemaakt, hoe effectiever een positiespel is. Welke middelen heb je als trainer voorhanden om de positiespelen die je geeft wedstrijdechter te maken? Vier trainers laten hierover in het kort hun licht schijnen.

Overtal naar voren verplaatsen

Bij de voetballer Sandor van der Heide lag de focus al op het spelen van verzorgd positiespel. De trainer Sandor van der Heide heeft zijn visie daarop de afgelopen jaren doorontwikkeld. Toen Henk de Jong werd aangesteld bij De Graafschap, haalde hij hem er al snel bij als zijn tactisch kompas. We spraken Van der Heide toen hij nog werkzaam was bij IJsselmeervogels, de club waarmee hij vorig jaar promotie naar de Derde Divisie afdwong. De trainer laat zijn licht schijnen op het spelen van goed positiespel en deelt hij een aantal creatieve trainingsvormen.

Positiespel van Napoli

Wie het over verzorgd positiespel heeft, denkt al snel aan clubs als FC Barcelona, Manchester City en Bayern München. Toch is het een minder aansprekende club die het afgelopen seizoen misschien wel het beste positiespel van Europa speelde: Napoli. De nummer drie uit de Serie A haalde met zeer doordacht en dynamisch voetbal maar liefst 86 punten, hetgeen vanwege een aantal slippertjes net niet genoeg bleek om écht mee te strijden om de titel. Op welke pijlers is het positiespel van Napoli gebouwd?

Positiespel introduceren in de jeugdopleiding

Bij de oudere jeugd en senioren kunnen spelers in principe elk positiespel  uitvoeren, maar de allerjongste jeugd heeft daar nog moeite mee. Zij moeten eerst leren de bal onder controle te krijgen. Vanaf welke leeftijd heeft het zin een positiespel te spelen? Welke vormen zijn daarvoor met name geschikt? En hoe kun je deze vormen geleidelijk iets moeilijker maken? Mauro van de Looij, trainer van PSV FUNdament en coach bij Bauer & van de Looij, laat hierop zijn licht schijnen.

Positiespel in TrainingsPlanner

Positiespel in Mediatheek

Onder 19

Marinus Barendregt

Onder 17

Jouk Pols

Onder 16

Ronald van der Helm

Onder 13

Robert Ruisaard

Kees van Wonderen (Onder 17): Positiespel bij aanvallen én verdedigen

Nederland heeft decennialang bekendgestaan om aanvallend voetbal, onder meer gebaseerd op een uitstekend positiespel. Met Kees van Wonderen, KNVB-trainer van Oranje onder 17, praten we over de diverse manieren waarop het positiespel kan worden ingezet voor het trainen van het aanvallen én het verdedigen.

Jessica Torny (Onder 16/19): Positiespel bij aanvallen én verdedigen

Jessica Torny is coach van het Nederlands vrouwenelftal Onder 19 jaar en Onder 16. Zelf speelde de Vriezenveense 75 maal voor Oranje, waarna zij als trainer onder meer sc Heerenveen onder
haar hoede had. Torny werkt ondanks een beperkt aantal momenten waarop zij de teams tot haar beschikking heeft, gestructureerd aan beter positiespel.

Column Art Langeler

Voorwaarde voor goed voetbal

Laurens Knippenborg, hoofdtrainer RKZVC: Positiespel in complexe vormen

Laurens Knippenborg (hoofdtrainer van het Zieuwentse RKZVC) is een boeiende gesprekspartner. In de vorige editie van De Voetbaltrainer spraken we met hem over de voorbereiding, door hem in twee blokken verdeeld. Ook in deze special over positiespel laten we Knippenborg aan het woord. Een artikel met oefenstof, door hemzelf gecomponeerd: ‘Ik wil mijn spelers blijven uitdagen. Geen twee trainingen mogen hetzelfde zijn.’

Erik Bakker over het positiespel van PEC Zwolle: 7:2 klein, 6:3 groot

PEC Zwolle wordt al enkele decennia geassocieerd met verzorgd voetbal. Als we (ex-)spelers mogen geloven, is het trainer Jan Everse (1996-1998 en 2006-2010) geweest die dit er bij de Blauwvingers in heeft gekregen. In die tweede periode debuteerde Erik Bakker die, na zes jaar bij SC Cambuur, dit jaar weer op het oude nest is neergestreken. Hij blikt terug op zijn debuutjaar onder Everse, waarin het spelen van positiespel tot kunst werd verheven.

Van wedstrijd naar training

Conclusie-artikel van de special

Positiespelen social media

Ook via onze socialmediakanalen besteden we regelmatig aandacht aan de trainingsvorm positiespel. Onder meer acht vormen verschenen de afgelopen maanden op Facebook en Twitter en werden later ook, met tekening en beschrijving van de vorm, toegevoegd aan de TrainingsPlanner.

Webshop en prikbord

De Verlenging