Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Sarina Wiegman, Europees kampioen met Oranje Leeuwinnen

Diverse bondscoaches hebben door de jaren heen goed gepresteerd met Nederlandse A-teams op EK’s en WK’s. Slechts twee van hen bezorgden hun team de Europese titel: Rinus Michels en Sarina Wiegman. Michels vervatte na het succes van 1988 zijn werkwijze in een boek, Wiegman nodigde De Voetbaltrainer uit voor een diepgaand gesprek over de route naar het kampioenschap. Grote gemene deler tussen twee van de meest succesvolle bondscoaches uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal: teambuilding.

Foppe de Haan, de hoofdtrainer die assistent werd

Veertig jaar was Foppe de Haan hoofdtrainer en dus de baas. Tijdens het EK Vrouwen moest hij zich opeens schikken in de rol van ‘een soort’ assistent. In het begin bleek dat een worsteling te zijn, groter dan Foppe vooraf had bedacht. Hoe ging hij daarmee om, wanneer kwam de ommekeer, welke bijdrage leverde hij tijdens de voorbereiding en aan het eindresultaat?

Arjan Veurink, assistent-bondscoach: ‘Wij willen de tegenstander kennen zoals ons eigen team’

Een belangrijke taak van Arjan Veurink binnen de technische staf van het Nederlands vrouwenelftal is de scouting. Hij bundelt alle informatie over tegenstanders voor de andere leden van de staf en de speelsters. Daarin gaat Arjan ver, heel ver. De opdracht die hij krijgt en zichzelf stelt: de speelsters zo min mogelijk in een situatie laten komen die ze nog niet eerder hebben meegemaakt. Oftewel bloedfanatiek werken aan die ene opdracht: het toeval uitsluiten. Het bewijs wordt geleverd als we met hem achter zijn laptop kruipen om naar de beschikbare data te kijken en van de expert zelf te horen hoe die in de aanloop naar en tijdens het EK werden ingezet.

Niels de Vries, inspanningsfysioloog: ‘Fit en fris aan het EK beginnen’

Samen met de sportarts Karin Thijs verzorgde inspanningsfysioloog Niels de Vries in oktober vorig jaar rondom de vriendschappelijke interland in Schotland (0-7) een presentatie aan het vrouwenteam. Dit werd een soort kapstok voor een aantal belangrijke voorwaarden om fysiek nóg beter geprepareerd te kunnen verschijnen op het EK, driekwart jaar later. We bespreken met De Vries het belang van voeding, rust, trainingsvoorbereiding en datagebruik.

Keeperstrainer Erskine Schoenmakers over succes Sari van Veenendaal

In algemene zin was het niveau van de keepsters op het vrouwen-EK niet hoog. Vrijwel elke wedstrijd vielen er wel merkwaardige capriolen en missers te noteren. Dat gold allerminst voor de Nederlandse keepster Sari van Veenendaal, die – op één fout in de wedstrijd tegen België na – een perfect EK afleverde en alom geprezen werd als de beste keepster van het toernooi. De keeperstrainer die dit proces begeleidde, is Erskine Schoenmakers.

Column Art Langeler

Vrouwenvoetbal: niet streven naar gelijkheid

Jessica Torny (bondscoach Onder 19 vrouwen) over EK O19

Het Nederlands vrouwenteam onder 19 jaar keerde met een knappe halve finale én plaatsing voor het aanstaande WK terug uit Noord-Ierland. Bondscoach Jessica Torny vertelt welke route zij met de ploeg aflegde om dit succes te realiseren: ’Na een turbulente periode in de aanloopfase ben ik een heel dwingende trainer geweest.’

Anouk Bruil, trainster bij VV en SC Heerenveen

‘Zorg met name voor goede trainers in onderbouw’

Stefanie Kortenaar, trainster bij Heerenveense Boys onder 19

‘Zorg voor plezier en wees veeleisend’

Sportief succes vrouwen- en meidenvoetbal bij Leeuwarder Zwaluwen

Het vrouwen- en meidenvoetbal werd bij Leeuwarder Zwaluwen jarenlang recreatief beoefend, maar de laatste seizoenen volgen de sportieve successen elkaar op. Het gevolg: steeds meer getalenteerde voetbalsters uit de regio weten de weg naar de club te vinden. Wat is het geheim?

Fili Talman, speelster Excelsior Barendrecht 1

Fili Talman, de achttienjarige centrale verdediger van Excelsior Barendrecht, is nog een groentje in de groep van trainer Sander Luiten. Waar andere speelsters al ruime ervaring hebben bij diverse BVO’s, is Fili deze jaargang pas aan haar zevende seizoen als voetbalster begonnen. Na vele jaren op het korfbalveld van de Overkanters Zuiden Combinatie (OZC) besloot ze zeven jaar geleden te gaan voetballen bij PSV Poortugaal. Twee jaar terug maakte ze de overstap naar de vrouwen van BVV Barendrecht.

Tactische situaties met spelers bekijken

Wedstrijdvideo’s in de Mediatheek

Column Mary Kok-Willemsen

Herkennen van potentie

Benno Nihom (Ajax Vrouwen): dominant voetbal spelen

Benno Nihom is dit seizoen voor het eerst hoofdverantwoordelijk voor de vrouwen van Ajax. De jonge oefenmeester (30) was vijf jaar assistent van Ed Engelkes en drukt nu zijn eigen stempel op de ploeg. De tegenstanders van landskampioen Ajax proberen veelal het team te kloppen in de omschakeling en spelen gegroepeerd en compact. ‘Daarom trainen we veel op het snel verplaatsen van de bal van de ene naar de andere kant, maar belangrijker vind ik nog dat we veel loopacties maken zonder bal. Zodat tegenstanders constant keuzes moeten maken.’

Tommy Stroot, trainer FC Twente-vrouwen, wil tactisch verschil maken

Sinds ruim een jaar staat bij het vrouwenteam van eredivisionist en veelvoudig landskampioen FC Twente de Duitser Tommy Stroot aan het roer. De 28-jarige oefenmeester had eerder drie jaar de leiding over SV Meppen en volgde in Enschede de succesvolle Arjan Veurink op, die naar de KNVB zou vertrekken. Stroot vertelt over de begeleiding van toptalenten bij FC Twente en de periodisering waarbij tactiek een centrale rol inneemt.

Ives Serneels, bondscoach Red Flames

De Belgische voetbalvrouwen, ook wel gekend onder de naam ‘Red Flames’, hebben dan wel de poule op het EK in Nederland niet overleefd, toch zet het Belgische vrouwenvoetbal reuzenstappen in zijn ontwikkeling. Sinds zes jaar heeft het met bondscoach Ives Serneels, in de jaren negentig zelf profvoetballer bij Lierse SK en KVC Westerlo, aan het hoofd een technische staf opgezet en een internationaal waardige ploeg uitgebouwd: ‘De meisjes moeten beseffen dat dit een continu evoluerend verhaal is’.

Kwestie: Andere accenten leggen als vrouwentrainer

Stel, je maakt als trainer de overstap van het mannen- naar het vrouwenvoetbal. Je hebt verstand van voetbal en ervaring in het trainen, coachen en begeleiden van spelers, maar je werkwijze tot dan toe vooral toegespitst op mannen. Welke verschillen bestaan er tussen het trainen van mannen en vrouwen en waar moet je rekening mee houden in je periodisering, speelwijze, communicatie en benadering? Drie trainers met ervaring in het mannen- én vrouwenvoetbal laten hun licht hierop schijnen.

De Verlenging