Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Voetbaltrainer #230

Heimir Hallgrímsson, bondscoach van IJsland, over ’s lands grootste wapen

Het nationale team van IJsland vormde een van de grootste verrassingen op het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk door Engeland uit te schakelen en de kwartfinale te bereiken. Onlangs bereikte het land, dat nog geen 350.000 inwoners telt, ook het WK door bovenaan te eindigen in een groep met onder meer Kroatië, Oekraïne en Turkije. Heimir Hallgrímsson, hoofdtrainer van het nationale team, deelt in gesprek met De Voetbaltrainer enkele basisprincipes van ‘s lands grootste wapen: de hechte zoneverdediging.

 

Gevaar stichten uit de verre ingooi

De compacte en goed uitgevoerde zoneverdediging is de grootste kracht van IJsland, omdat het zorgt voor weinig tegengoals. In aanvallend opzicht beschikt de ploeg ook over een groot wapen: de lange inworp. Daaruit werd in de kwalificatie op weg naar Euro 2016 gescoord en op het hoofdtoernooi zelfs tweemaal. Ook in de kwalificatiepoule op weg naar het WK 2018 in Rusland creëert IJsland hier vaak gevaar uit. Wat doet IJsland om de ingooi zo effectief te maken?

 

Top 200 seizoen 2017/2018: Topamateurclubs bestendigen positie

Voor het vijfde achtereenvolgende seizoen heeft De Voetbaltrainer de Top 200 van amateurclubs samengesteld op basis van het competitieniveau van de jeugdselecties en het eerste team. We keken wat betreft de jeugdteams daarbij naar de twee hoogstspelende teams in de categorieën O19/17/15/13. In deze editie hebben we speciaal aandacht voor ‘nieuwe binnenkomers’. Twee ervan laten we ook aan het woord.

 

Tactisch analist José Barros over de werkwijze bij AS Monaco

AS Monaco draaide vorig seizoen een topjaar: kampioen van Frankrijk worden en doordringen tot de halve finale in de Champions League was een fantastische prestatie voor het team van Leonardo Jardim. Uiteraard staat de Portugese oefenmeester er niet alleen voor bij AS Monaco. Hij krijgt onder meer hulp van tactical analyst José Barros. De Voetbaltrainer hoorde van hem hoe zijn club zich in tactisch opzicht voorbereidt op de eerstvolgende tegenstander.

 

Henk Mariman: ‘Er wordt te weinig wedstrijdgerelateerd getraind’

Als voormalig Hoofd Opleidingen van onder meer Club Brugge weet Henk Mariman waarover hij praat als het gaat over het optimaal opleiden van jeugdspelers. Vandaag de dag is Mariman Head of Football Development bij Double Pass. Samen met het team reist hij de gehele wereld over om topclubs en voetbalbonden door te lichten en te adviseren op het gebied van trainen, opleiden, scouten enzovoorts. Tijdens de tweede Double Pass Conferentie in Gent sprak De Voetbaltrainer met Henk Mariman over zijn bevindingen.

 

Column Peter Hyballa

‘Halve Amerikaan zorgde voor cultuurverandering Duits voetbal’

 

Gedachtegoed van Cruyff Football als basis voor veranderingen

In hun Ajax-tijd stonden Michel Hordijk en Jasper van Leeuwen als Coördinator Onderbouw en Manager Jeugdscouting aan de basis van de nieuwe wedstrijdvormen met het introduceren van de Twin Games. Momenteel reizen ze de wereld over om onder de vlag van Cruyff Football en
onder leiding van Wim Jonk het gedachtegoed van Johan Cruijff te verspreiden. Hordijk en Van Leeuwen gaan in gesprek met De Voetbaltrainer in op de voordelen van de nieuwe wedstrijdvormen, de verdere verbeterpunten voor het jeugdvoetbal en de omslag richting het denken
vanuit spelprincipes.

 

Joost Mignolet over intuïtieve ontwikkeling

In een collectieve bewegingssport als voetbal krijgen spelers te vaak te veel zaken voorgekauwd. Oplossingen worden op training en tijdens wedstrijden aangereikt, terwijl spelers zo flexibel moeten zijn – en blijven – om zelf tot oplossingen te komen. De intuïtie wordt vaak belemmerd en dat gaat ten koste van de totaalontwikkeling van de jeugdspeler, is de redenering van Joost Mignolet van de Belgische voetbalacademie Adelanto.

 

Individuele leerdoelen bij Be Quick 1887

Be Quick 1887, dat al jaren bekendstaat om de goede jeugdopleiding, werkt sinds enkele jaren met het online spelervolgsysteem IKSO (Ik Kies en Stuur mijn Ontwikkeling). Naast het bijhouden van statistieken wat betreft speelminuten en trainingsopkomst kan hiermee met spelers worden gecommuniceerd over hun individuele leerdoelen. Wietse de Blois, trainer van Onder 15-1 en coördinator van de middenbouw, legt uit hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

 

Keeperstraining

Mike van Houten

Onder 19

Niek Loohuis

Onder 14

Jeffrey de Visscher

Onderbouw FC Twente

Luc Stolker

 

Nieuwe wedstrijdvormen

Zo langzamerhand lijken clubs er al aardig vertrouwd mee geraakt. Het 7:7 op het halve veld is bij de jongere pupillenteams ingeruild voor 6:6. Meer tempo, meer balcontacten, meer goals en meer plezier. De hoogste tijd dus om eens stil te staan bij de ontwikkelingen in dit seizoen (wat gaat er in het 6:6 al goed en wat kan er beter?) én uit te kijken naar het seizoen 2018/2019 (wat is precies de bedoeling van de 8:8 bij de Onder 11 en Onder 12?). De Voetbaltrainer komt met een overzicht en laat diverse betrokkenen rondom het pupillenvoetbal aan het woord.

 

Rinus: De online assistent­trainer van de KNVB

Sinds september kan men via de website en app van de KNVB gratis gebruikmaken van Rinus, de oefenstoftool voor voetbaltrainers. Jorg van der Breggen (senior medewerker Voetbalontwikkeling), Samuel Owusu (ontwikkelaar platform) en Ruud Andries (Categoriemanager Vrijwilligers & Verenigingen) vertellen er meer over.

 

Column Art Langeler: Het spel kan zo mooi zijn

 

Belang van het bioritme voor de voetbalprestatie

In VT 180 sprak osteopaat Thomas D’havé al eens over non-contactblessures. De Gentenaar is gespecialiseerd in alle lifestylefactoren die prestaties of blessures kunnen beïnvloeden, waaronder bioritme. En meer bepaald in de werking daarvan en de impact op de prestaties van voetballers. Bij Bournemouth, vorig seizoen verrassend achtste in de Premier League in het tweede jaar na de promotie, zijn ze alvast helemaal mee met dit verhaal. ‘Dit is de toekomst’, verzekert Thomas D’havé zelf.

 

Fysieke prikkels integreren in voetbaltraining

Voetbalcoaches en fysiektrainers vertoeven nog weleens op hun eigen planeet. Geen ideale situatie, want uiteindelijk zijn het de spelers, het team en de club die eronder lijden. Spelers raken
geblesseerd of oververmoeid, waardoor het team niet op volle kracht kan aantreden en de club minder resultaatgericht niet altijd de aandacht krijgt die het zou kunnen verdienen. Een goede
samenwerking tussen de voetbaltrainers en hun collega’s van het fysieke departement is dus een absolute must. Een elftal tips om de fysieke arbeid te integreren in het voetbalplaatje.

 

Rens van Dinter en Maarten Lambo (Delta Sports) over de Trainingsplanner

Delta Sports uit Houten is een snelgroeiende vereniging die inmiddels richting 2000 leden koerst. Sinds de start van het lopende seizoen maakt deze club gebruik van de Trainingsplanner, de online tool van De Voetbaltrainer die trainers op alle niveaus ondersteunt om verantwoorde trainingen samen te stellen. Rens van Dinter, ex-hoofdtrainer en nu Coördinator Bovenbouw, en Maarten Lambo, Coördinator Middenbouw, vertellen erover.

 

De Verlenging