Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Voetbaltrainer #231

Roberto Martínez moet België richting wereldtitel stuwen

Een moeilijke kwalificatie kon je het niet noemen voor België, en ook de groepsfase van het komende WK oogt met Panama, Tunesië en Engeland zeer gunstig. Maar ook voor deze generatie topvoetballers is de wereldtitel nog veraf. En toch heeft de Spaanse bondscoach Roberto Martínez de voorbije anderhalf jaar stevig zijn stempel gedrukt in Brussel.

 

België in de Mediatheek

Geregeld updaten we de database van de Mediatheek van dit vakblad. Deze maand hebben we dit gedaan in het kader van de nationale ploeg van België. In het onderdeel Wedstrijdvideo’s vindt u diverse onderdelen uit de speelwijze van de Rode Duivels onder bondscoach Roberto Martínez.

 

Hakån Ericson over voorbereiden, positiespel en valkuilen van mandekking

De 57-jarige Håkan Ericson loodste Zweden onder 21 naar de eerste Zweedse prijs sinds 1948 door het EK 2015 in Tsjechië te winnen. Onlangs hoorden we hem vertellen over de wijze waarop het voorbereiden op de wedstrijden, zowel tactisch als mentaal, de sleutel tot succes bleek. In gesprek met De Voetbaltrainer ging
Ericson vervolgens ook uitgebreid in op zijn speelwijze aanvallend en verdedigend.

 

Aanvallen via zone 14

Al tegen het einde van de vorige eeuw werd er onderzoek gedaan naar effectieve aanvalsstrategieën. Een van de conclusies: veel kansen ontstaan
direct of indirect vanuit de centrale zone vóór het zestienmetergebied, de zogenaamde zone 14. In het huidige topvoetbal is de focus op aanvallen via
de as alleen maar groter geworden. Wat is zone 14 precies en hoe komen effectieve aanvallen vanuit hier tot stand?

 

Verdedigen volgens de leer van Cholo

Op 23 december 2011 werd Diego Pablo ‘Cholo’ Simeone, 106-voudig Argentijns international, benoemd tot hoofdcoach van Atletico Madrid. De club leidde op dat moment een zieltogend bestaan in de middenmoot van de Spaanse Primera Division. Simeone hervormde het elftal en zorgde ervoor dat het succes terugkwam. Al hetzelfde seizoen werd de Europa League gewonnen, de start van de meest succesvolle periode in de clubgeschiedenis. Het geheim: een perfect functionerende verdediging.

 

Awareness verbeteren

Hoe kan het dat Xavi Hernández, zonder snel of sterk te zijn, zich zó gemakkelijk staande hield in de absolute top? Om het antwoord op die vraag te vinden, bekeek Patrick Woerst veel beelden van de Spaanse middenvelder. Hij kwam tot de conclusie dat Xavi zich continu bewust was van zijn omgeving, waardoor hij steeds de goede keuzes maakte. Woerst vroeg zich een aantal dingen af. Als dit zo belangrijk is, waarom wordt er dan zo weinig aandacht aan besteed? En hoe maak je dit bewustzijn trainbaar? Hij richtte het bedrijf Football Awareness op en geeft trainingen aan teams en vooral individuele spelers om ze hierin te ontwikkelen.

 

Column Peter Hyballa

‘Opleiden in een vast stramien is spelers tekortdoen’

 

Trainer-Coach Stijl DISC bij FC Volendam

Jeugdtrainers bij FC Volendam zijn vorig seizoen begonnen met het toepassen van mentale aspecten bij hun elftallen. Voordat zij dit in praktijk brachten, is eerst de eigen stijl van de trainer in kaart gebracht via het DISC-Model. Dit is een methode die veel wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Vanuit het DISC-model heeft Q4 Profiles Sport een tool ontwikkeld die is geënt op de trainer-coach. Bij Volendam is drie jaar uitgetrokken voor het project.

 

Mediatheek gratis uitproberen

 

Koen Daerden (KRC Genk): opbouw trainen binnen jeugdopleiding

Initiatiefrijk, dominant, attractief en aanvallend voetbal. Zomaar een aantal woorden die horen bij de filosofie van de Belgische eersteklasser KRC Genk. De jeugdopleiding van KRC Genk bekleedt een centrale plaats binnen het sportieve beleid van de club. Belangrijk daarbij is om die elementen vanaf de jongste jeugd tot het eerste elftal tot in detail te leren beheersen. Eindverantwoordelijk is Koen Daerden, sinds mei 2015 werkzaam als Technisch Directeur Jeugdopleidingen. De Voetbaltrainer sprak met hem over het belang van opleiden én het doelgericht trainen van de opbouw binnen de filosofie van KRC Genk.

 

Pupillen leren momenten herkennen in duels 2:1 en 2:2

Terwijl het debat over pingelen of afspelen, ook na de hervormingen in het pupillenvoetbal, waarschijnlijk voortduurt, kun je er als trainer natuurlijk ook voor kiezen om spelers zélf te laten bepalen wat ze doen. Want pupillen zijn nog erg gericht op zichzelf maar gaan, naarmate ze wat ouder worden, naast de bal ook voetbalsituaties leren beheersen. In dit artikel komen we met een elftal vormen voor steeds maximaal vier spelers, waarbij de duels 2:1 en 2:2 centraal staan. De grote vraag bij elke vorm: wordt het pingelen, of toch maar afspelen?

 

NAC Jeugdopleiding

Onder 17, Rogier Molhoek
Onder 14, Jasper Somsen
Onder 13, Jordi Dekker
Keepers, Gábor Babos

 

Nieuwe wedstrijdvorm: 8 tegen 8

Vanaf volgend seizoen spelen de pupillen in de leeftijdscategorieën Onder 11 en Onder 12 acht tegen acht. De Voetbaltrainer maakt een rondje langs de velden en vraagt de KNVB, een aantal trainers en coördinatoren in het prof- en amateurvoetbal, naar hun mening en de actuele stand van zaken.

 

Rinus

 

De opleiding Video Analist B

In veel sporten, zo ook in voetbal, is technologie niet meer weg te denken. Trainers bedienen zich tegenwoordig dan ook steeds meer van videoanalyse. Een goede videoanalist kan dan een grote meerwaarde zijn. Daarom is er nu de opleiding Video Analist B. De Voetbaltrainer praat erover met KNVB-medewerkers Steijn
Spreij en Michel Wijngaards.

 

Opleiding UEFA B Youth

Om het aanbod in opleidingen voor jeugdtrainers te completeren, ontwikkelde de KNVB UEFA B Youth. Het eerste jaar van deze opleiding nadert zijn einde. Joël Titaley is Senior Medewerker Opleidingsontwikkeling, had een belangrijke rol in de totstandkoming van de opleiding en vertelt erover in deze editie van De Voetbaltrainer.

 

Column Art Langeler

Proces of product?

 

Onderzoek naar leren: Niet te veel nadenken op het voetbalveld

Bij onderwijzen in het algemeen zijn mensen van nature gewend om expliciet te vertellen wat iemand moet doen. Dit is, zo blijkt uit onderzoek, ook
in het vak van trainer-coach het geval. We willen iemand immers graag helpen en vertellen hoe het moet. Maar het kan ook anders.

 

Omgaan met externe factoren

Zo voorspoedig als de voorbereidingsperiode in de zomer doorgaans verloopt – groene velden, hoge verwachtingen en een enthousiaste spelersgroep – zo lastig kan de periode na de winterstop zijn. Afgelastingen, spelers die niet fit uit de winterstop komen en gesprekken met de Technische Commissie over volgend seizoen die afleiden van voetbal: hoe ga je daar als trainer zo goed mogelijk mee om? Wiljan Mossing Holsteyn, David Vecht en Dick Lukkien laten hier in het kort hun licht op schijnen.

 

Reinald Boeren, trainer Rood-Wit Sint Willebrord

Als amateurtrainer mag de Brabander Reinald Boeren, huidig trainer van Rood-Wit Sint Willebrord, als succesvol worden gezien. Bij zijn laatste drie clubs (BSC, RKVV Roosendaal en Rood-Wit) promoveerde hij telkens in zijn eerste seizoen, terwijl hij zowel met RKVV Roosendaal als nu bij Rood-Wit van de Derde naar de Eerste Klasse van het zondagvoetbal opklom. Thans bivakkeert hij met Rood-Wit in die Eerste Klasse in de middenmoot. De Voetbaltrainer sprak met Boeren over het geheim van zijn succes en de noodzaak van vaste principes en het gedetailleerd uitwerken van een voetbalvisie.

 

De Verlenging