Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

De Voetbaltrainer #232

Fons Groenendijk leidt ADO Den Haag naar middenmoot

Een zieltogend team dat onderaan de ranglijst bungelt ontwikkelen tot een ploeg die als elfde eindigt. En het seizoen daarna het linkerrijtje bestormen met alle uitzicht op een play-off om Europees voetbal. Alfons Groenendijk kwam, zag en (voorlopig) overwon. Over het veranderen van de mindset bij ADO Den Haag, niet alleen bij spelers maar bij een hele organisatie spreken we met de succesvolle trainer en zijn collega Dirk Heesen in het Car Jeans Stadion aan het Haags Kwartier in de residentie: ‘Het moet meezitten, dat is zeker een factor. Maar we hebben ook dingen welbewust veranderd, en daar heeft het team profijt van gehad.’

De kwestie: Trainingsvormen zonder weerstand

Iedere trainer kent ze: trainingsvormen zonder weerstand van tegenstanders, zoals passen in een Y-vorm of het aanleren van schijnbewegingen tussen pylonen. Hoe effectief zijn die vormen? Wat zijn de voordelen ervan of waarom zou je ze juist niet of nauwelijks moeten gebruiken? Bas van Baar, Adrie Poldervaart en Byron Bakker laten hierop in het kort hun licht schijnen.

De speelwijze in balbezit van het Hoffenheim van Nagelsmann

Julian Nagelsmann (30) neemt als jongste Bundesliga-coach ooit TSG 1899 Hoffenheim onder zijn hoede als de club in flinke degradatiezorgen verkeert. Dankzij een geweldige serie handhaaft Hoffenheim zich. In het seizoen erop wordt zelfs Europees voetbal behaald. Nagelsmann varieert in formaties, maar kiest het meest voor 1:3:5:2 met de punt naar achteren op het middenveld. De Voetbaltrainer pakte er het nodige beeldmateriaal bij en vat de belangrijkste voordelen van en spelsituaties binnen deze formatie samen.

Dennis van Beukering met Silvolde in ontwikkeling

Tussen allerlei van oudsher veel grotere namen prijkt het Achterhoekse Sportclub Silvolde in de Hoofdklasse A Zondag trots in de top van de ranglijst. Aan het roer bij Silvolde staat Dennis van Beukering. Hoewel de afgelopen anderhalf jaar onder zijn leiding al zeer succesvol verliep, geeft de trainer aan met zijn team nog volop in ontwikkeling te zijn. Zo blijkt ook een ploeg die al lang samenspeelt en grotendeels zeer ervaren is, nog voldoende bij te kunnen leren.

Formaties: In het Nederlandse profvoetbal is 1:4:3:3 niet langer de norm

Jarenlang speelde nagenoeg ieder team in het Nederlandse profvoetbal 1:4:3:3. Vaak vormden zich koppeltjes op het middenveld en de speelwijzen van beide teams verschilden slechts op detailniveau. Inmiddels hanteren steeds meer trainers andere formaties. Welke gemene deler is hierin te ontdekken en welke voordelen biedt dit het Nederlandse voetbal?

El Rondo: Laureano Ruiz en het ontstaan van Tiki-taka

Tijdens de wedstrijd Spanje-Tunesië op het WK 2006 introduceerde commentator Andrés Montes de term Tiki-taka. Wie dit tegenwoordig hoort, denkt natuurlijk gelijk aan FC Barcelona. Dat elftal werd vooral onder trainer Pep Guardiola (2008-2012) wereldberoemd met het typerende korte combinatiespel, al beweren sommigen dat ook Cruijff (1988-1996) de weg naar het Tiki-taka al had gevonden. Wie de geschiedenisboeken openslaat leert echter dat ene Laureano Ruiz de meest invloedrijke trainer geweest is op dit vlak. In Catalonië is het een gezegde: ‘Ruiz plantte de zaadjes, Cruijff zette de gewassen vast en Pep Guardiola haalde de oogst binnen.’ De Voetbaltrainer verdiept zich in de wereld van de rondo en komt, naast een stukje geschiedenis, in dit artikel met een veelvoud aan vormen en variaties.

Column Peter Hyballa

‘Praktijkervaring belangrijkste bij toelating UEFA Pro’

Voetbal-IQ verbeteren met IntelliGym

De jeugdopleiding van AZ staat bekend om haar innovatieve aanpak. Jeugdspelers worden niet alleen beter gemaakt op het veld of in de bespreekruimte. De Voetbaltrainer ging langs op het trainingscomplex en liet zich informeren over de inzet van IntelliGym, hetgeen is gebaseerd op een concept dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor luchtmachtpiloten.

Mediatheek

Videobeelden als hulpmiddel

Nieuw: CoachVak

Het team van De Voetbaltrainer heeft in de winterstop niet stilgezeten. We hebben een nieuw kennisplatform voor voetbaltrainers ontwikkeld: CoachVak. Achter de schermen hebben we honderden items uit het recente verleden van dit vakblad geselecteerd en op een handige wijze gerubriceerd. Deze online tool (en app!) is gratis voor de abonnees op het vakblad.

Vosse de Boode over haar werk bij Ajax

Data, statistieken, analyses: het gebruik ervan is al een tijd niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal. Het verkrijgen van die gegevens is één ding, het optimaal profiteren is echter de uitdaging. Bij AFC Ajax is men enkele jaren geleden al gestart een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam én het MiCoach Performance Center van Adidas, is de club begonnen om spelers in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te onderzoeken en te testen.

Leren (voetballen) door een spelgecentreerde benadering

Een deel van de training moet gericht zijn op het door spelers zelf leren ontdekken van vaardigheden. Tenminste, zo betogen co-auteurs Jeroen Koekoek en Wytse Walinga in het boek ‘Ontdekkend leren voetballen’. In dit boek, dat in het voorjaar werd gepresenteerd en tot stand is gekomen na een meerjarige samenwerking met de jeugdvoetbaltrainers Stefan Luchtenberg (Onder 11) en Dennis Rosink (Onder 13) van PEC Zwolle, worden wetenschappelijke achtergronden over motorisch leren vertaald naar de praktijk. De groep auteurs brengt hierdoor expertise uit wetenschap, opleidingsonderwijs en sport samen. De Voetbaltrainer
krijgt een inkijkje.

FC Meppel en Alcides voegen Onder 19-teams samen

Tegenstanders van ST (samenwerkingsteam) FC Meppel/Alcides Onder 19 kijken dit seizoen soms wat verbaasd op. Want was het wel werkelijk nodig om álle elftallen voor spelers Onder 19 samen te voegen? Misschien qua aantallen niet eens zozeer, want zowel FC Meppel als Alcides had op papier genoeg spelers voor een Onder 19-team. Maar het samenvoegen van de volledige Onder 19-lichting (men kent er nu zelfs een Onder 19-4) kan in Meppel nu al op voorzichtig applaus rekenen.

Kwaliteit & Performance Programma (1)

Vier jaar geleden is de KNVB in samenwerking met NMC Bright en verenigingen gestart met het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen in Nederland. De doelstelling was duidelijk: jeugdopleidingenvan zowel amateur- als profclubs in Nederland nog sterker en effectiever maken. De Voetbaltrainer liep drie dagen mee met Teun Jacobs van de KNVB en Wouter Kuperus van NMC Bright tijdens hun bezoek aan de jeugdopleiding van NEC Nijmegen. In dit eerste artikel berichten we over de eendaagse audit. In de volgende editie doen we verslag van de tweedaagse review.

Rinus, de online assistent-trainer

Favoriete trainingsvorm

Maurice Hagebeuk en Jos Bolt over JPN

Sinds jaar en dag is het Jeugdplan Nederland voor talentvolle voetballers een podium om zich verder te ontwikkelen en zich uiteindelijk aan te bevelen voor de nationale teams. De Voetbaltrainer bezocht een landelijke voetbalactiviteit in het kader van JPN bij meisjes Onder 14 en sprak over de ontwikkelingen met coördinator Jeugdplan Nederland Maurice Hagebeuk en Talent Performance Coach Jos Bolt.

Column Art Langeler

‘Tijd van cijfers al lang passé’

Gerald Sibon over maken van goals en krijgen van vertrouwen

Gerald Sibon (UEFA A -jeugd) en het maken van doelpunten, het is altijd al een goed huwelijk geweest. VVV-Venlo, Roda JC, Ajax, Sheffield Wednesday en SC Heerenveen, eigenlijk overal waar hij speelde wist de Drent doelnetten te laten smeulen. En passant pakte hij ook nog de nodige prijzen, waaronder drie landstitels, vijf KNVB Bekers en in Duitsland, spelend voor 1. FC Nürnberg, de DFB Pokal. Terugkijkend op zijn eigen carrière én kijkend naar het trainer-zijn anno 2018, komen enkele begrippen telkens terug wanneer hij praat over de spitspositie: ‘vertrouwen geven’ en ‘zakelijk zijn’.

Masterclass: spits

Wekelijks maakt hij zijn doelpunten voor Go Ahead Eagles, staat bovenin het topscorerslijstje van de Jupiler League én kreeg ook nog eens de Bronzen Stier voor beste speler van de eerste periode in het seizoen 2017/2018. In een tot zover teleurstellend seizoen voor de Deventenaren is Sam Hendriks (23) een lichtpuntje. De bij De Graafschap opgeleide spits nam tot dusverre ongeveer de helft van de doelpuntenproductie voor zijn rekening. Hendriks geeft De Voetbaltrainer aan de hand van diverse scenario’s een inkijkje in de wereld van het strafschopgebied.

Verantwoordelijkheden in het groepsproces

De wereld verhardt, hoort men vaak. In de sportwereld misschien nog wel meer dan in onze maatschappij. Schreeuwende ouders langs de lijn, jeugdtrainers die ondanks slecht gedrag een speler niet wisselen, bang om de wedstrijd te verliezen. Hoe kan je in de sport met behoud van normen en waarden goede prestaties leveren? We lazen het boek van Ruud Kaiser en publiceren een hoofdstuk dat ingaat op de manier waarop de trainer met een vedette in spe omgaat.

De Verlenging