Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

De Voetbaltrainer #233

Spelprincipes als basis voor speelwijze

Een trainer die de term spelprincipes de afgelopen jaren niet voorbij zag komen, leefde waarschijnlijk onder een steen. Voor steeds meer trainers vormen principes de basis voor hun speelwijze. Reden genoeg voor een special, die als een soort handleiding kan dienen voor het opstellen of aanscherpen van de gehanteerde spelprincipes.

Dick Lukkien (FC Emmen): Stabiliteit kweken met principes

Het meest stabiele team in de Jupiler League in de afgelopen twee seizoenen is ongetwijfeld FC Emmen. Dit valt niet los te zien van trainer Dick Lukkien, die onlangs de Bronzen Stier won voor beste trainer in de derde periode. FC Emmen treedt aan in verschillende formaties, maar speelt toch altijd op dezelfde kenmerkende wijze: een verzorgde opbouw, veel positiewisselingen en een gedisciplineerd verdedigend blok. Lukkien vertelt over zijn eerste klus als hoofdtrainer, het werken met spelprincipes en het aanbrengen van ontzettend veel variatie tijdens trainingen.

Aanvalsmachine Benfica onder 19

Al vanaf zijn zeventiende werkt João Tralhão (37) in de jeugdopleiding van SL Benfica. Hij begon bij de jongste jeugd, werkte zichzelf op tot assistent-trainer van het eerste elftal en is momenteel trainer-coach van Benfica onder 19. Geïnspireerd door de beginselen van tactische periodisering kreeg zijn visie door de jaren heen steeds meer vorm. In gesprek met De Voetbaltrainer nam Tralhão alle tijd om zijn aanvallende spelprincipes te bespreken.

Alex Zorniger (Brøndby), spelprincipes van A-Z

Alex Zorniger is in Nederland geen heel bekende naam, maar de Duitser is in zijn vaderland een gerenommeerde trainer die in grote mate bijdroeg aan de opmars van RB Leipzig. Na een korte periode bij VfB Stuttgart streek Zorniger nu bijna twee jaar geleden neer in Denemarken, alwaar hij de scepter zwaait bij tienvoudig kampioen Brøndby. Met Zorniger spraken we over de spelprincipes zoals hij die bij zijn team hanteert, met een nadruk op het verdedigen.

Spelprincipes in Mediatheek

Column Peter Hyballa: ‘Spelprincipes vergroten verrassingselement’

Pjotr van der Marel, jeugdopleiding Sparta Rotterdam: Samen komen tot spelprincipes

Begin dit jaar speelde Sparta Rotterdam de stadsderby tegen Excelsior. Dat duel ging weliswaar verloren (2-3), maar er viel voor de jeugdopleiding van de club toch een opsteker te noteren. Voorafgaand aan de wedstrijd werden vier jeugdspelers langdurig vastgelegd: Tariq Dilrosun, Jason Meerstadt, Elayis Tavsan en Halil Dervisoglu tekenden hun eerste contract in het betaalde voetbal. Dit is een voortvloeisel van de manier van werken in de jeugdopleiding. Op de lange weg naar dat eerste elftal worden de eerste stapjes in de onderbouw gezet. In die afdeling is men sinds vorig seizoen nadrukkelijker gaan inzetten op het gebruik van spelprincipes.

Spelprincipes in CoachVak

Joonas Kolkka, jeugdopleiding PSV: ‘Jonge spelers niet overvragen’

Spelprincipes zijn niet meer weg te denken uit het voetbal, of het nu gaat om de herkenbare speelstijl van eerste elftallen of de principes die worden gehanteerd in de jeugdopleidingen. Ook bij de jeugdopleiding van PSV zijn met alle trainers richtlijnen opgesteld aan het begin van het seizoen. Volgens Joonas Kolkka verschillen de spelprincipes bij jeugdopleidingen in Nederland echter niet zo veel van elkaar en gaat het vooral om het effectief toepassen ervan.

Ronnie Pander, jeugdopleiding SC Heerenveen:Herkenbaarheid kweken met principes

Wie nog steeds gelooft in het aloude en stoffige 1:4:3:3-systeem, met klassieke vleugelspelers, een middenveld met de punt naar voren/achteren en een inschuivende centrale verdediger, komt bedrogen uit. Het voetbal evolueert, wordt steeds dynamischer, sneller, krachtiger en slimmer. Het rondspelen van de bal om maar op balbezit te spelen, het ‘tikkie breed’ en ‘tikkie terug’, zijn uit. Spelprincipes vormen al enige tijd de basis van het nieuwe voetbal: uitspelen in plaats van rondspelen. De Voetbaltrainer zocht Ronnie Pander op en sprak over de spelprincipes binnen de jeugdopleiding van SC Heerenveen.

Visie op leren en ontwikkelen bij jeugd KRC Genk: Sociaalpedagogische principes

Maar liefst elf eigen jeugdspelers maken deel uit van de eerste selectie van KRC Genk. Het succes van de opleiding is te danken aan een weldoordacht technisch-tactisch plan maar evenzeer aan zeer belangrijke sociaalpedagogische principes die consequent worden gehanteerd. Pascal Roosen (coördinator Onder 11-14) en David Vanvuchelen (trainer Onder 13) gaan in op de manier waarop men bij KRC Genk een veilig leer- en ontwikkelklimaat voor de spelers creëert.

Kwaliteit & Performance Programma (2)

In de vorige editie van De Voetbaltrainer kon u lezen over het Kwaliteit & Performance Programma dat de KNVB in samenwerking met NMC Bright aanbiedt aan BVO’s en amateurverenigingen. In die aflevering kwam met name de audit, de beoordeling aan de hand van kwaliteitseisen afhankelijk van het ambitieniveau van de organisatie, aan de orde. Onderstaand gaan we verder met de review. We spreken met achtereenvolgens Elwin van Keulen (SC Cambuur), Bert Ebbens (PEC Zwolle) en Marijn Beuker (AZ).

Favoriete trainingsvorm (Rinus)

René van Baren (KNVB) over opleiding HO A, B en C

In De Voetbaltrainer 222 spraken we met René van Baren, medewerker Voetbalontwikkeling van de KNVB, over de opleiding HJO A. Inmiddels heeft de tijd niet stilgestaan en is de bond, zoals destijds reeds aangekondigd, verdergegaan met het ontwikkelen van passende opleidingen voor Hoofden Opleiding op diverse niveaus en bij verschillende typen verenigingen: Hoofd Opleiding A, B en C. Hierover praten we in deze editie verder met Van Baren.

Column Art Langeler: ‘Het is pas een spelprincipe als het altijd opgaat’

Speelwijze op detailniveau ontwikkelen met fundamentals

Een trainer is op het veld en tijdens besprekingen vaak bezig met de speelwijze op teamniveau. Hetzelfde geldt voor deze special: de aandacht gaat vooral uit naar principes die gelden voor het gehele team. Ook op individueel niveau is er veel winst te behalen, zo betoogt Loran Vrielink. Hij richtte het bedrijf Your Tactical Analyst op en begeleidt spelers door middel van videoanalyse. ‘Als een individuele speler beter wordt, heeft dat natuurlijk een positieve invloed op de prestaties van het team.’

Principes voor de ontwikkeling van een trainer-coach

Ronnie Couwenberg coacht topsporters, trainers en ondernemers in het ontwikkelen van vaardigheden waardoor ze onder alle omstandigheden het beste uit zichzelf halen. Hij heeft zeventien jaar ervaring als voetbaltrainer: werkte als jeugdtrainer bij PSV, begeleidde voetbalprojecten in o.a. Azië en was jarenlang trainer in de top van het amateurvoetbal. Acht jaar combineerde hij zijn voetbalpassie met een baan als sportinstructeur bij de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven. Op basis van zijn levensverhaal en zijn huidige job benoemt hij voor deze special de principes voor trainers die bereid zijn veel energie te stoppen in hun ontwikkeling.

Principes kiezen en overbrengen

In deze special geven twaalf trainers, werkzaam met verschillende leeftijden en op verschillende niveaus, hun visie op het opstellen en trainbaar maken van spelprincipes. Bij de ene club zijn ze daar al heel ver mee, bij de andere is dit proces pas recentelijk echt in gang gezet. Uit al deze interviews is een gemeenschappelijke deler te destilleren, een stappenplan dat elke trainer of Hoofd Opleiding kan gebruiken om bij zijn team of club spelprincipes op te stellen of aan te scherpen.

De Verlenging