Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Voetbaltrainer #234

Impressie van het zestiende Nederlands Trainerscongres

Precies een jaar geleden schreven we met de kop ‘Voorzichtig Optimisme’ het jaarlijks terugkerende impressie-artikel over het Nederlands Trainerscongres in Zwolle. Twaalf maanden later mogen we concluderen dat de staat van het Nederlandse voetbal, onze manier van opleiden én de reputatie van ‘de Nederlandse trainer’ de gemoederen nog steeds bezighoudt. Ook op de dag na Hemelvaart lopen de meningen in het stadion van PEC in Zwolle uiteen. We zijn op weg, maar waar precies naartoe? Er wordt vernieuwd en verbeterd op een route die, zoals enkele prijswinnaars om uiteenlopende redenen zullen bevestigen, zelden zonder vallen en opstaan verloopt.

 

Robin Pronk, trainer Jong FC Utrecht

Het middagprogramma tijdens het Trainerscongres werd voor een groot deel gevuld door een demonstratie van Jong FC Utrecht. Het team staat onder leiding van trainer Robin Pronk. Met Pronk spraken we over de groep spelers tussen 18 en 22 jaar, waarvan hij vindt dat die in Nederland soms tussen wal en schip dreigt te vallen. Vervolgens bekeken we de demo, waarvan u de weerslag in dit artikel eveneens aantreft.

Congrestraining in TrainingsPlanner

 

Demonstratie Peter Hyballa: Spelprincipes is spelvorm

Medio mei trad Peter Hyballa in dienst van de DFB als opleider van toekomstige trainers. Kort daarvoor kon hij daarom nog nét gestrikt worden voor het geven van een clinic op het Trainerscongres. Een voordeel daarbij is dat de bevlogen Duitse trainer niet bevreesd is om te werken met een voor hem totaal onbekende groep. Hyballa liet op het Trainerscongres zien dat ook met spelers die hij voor het eerst traint, al snel progressie te boeken is. Met de Onder 17 van PEC Zwolle probeerde Hyballa in een klein uur trainen stappen te maken in het opbouwen van achteruit via bepaalde spelprincipes.

 

Benno Nihom over manier van werken bij Ajax-vrouwen

Benno Nihom is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de Ajax-vrouwen, het team waarbij hij daarvoor al vijf jaar als assistent-trainer actief was. Als speler begon Nihom zelf bij AFC, de club waar hij na dit seizoen afscheid neemt als trainer-coach. Met de Ajax-vrouwen beleeft hij een uitstekend jaar, waarin het kampioenschap behaald werd en het winnen van de beker nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

 

Implementatie oefenstof-tool bij Zwart-Wit’63 uit Harderwijk

Zwart-Wit’63 uit Harderwijk is, zoals de gesprekspartners het zelf zeggen, een familieclub die hogerop wil. Het eerste elftal speelt in de bescheiden Derde Klasse, de jeugdopleiding floreert. En ondanks de concurrentie van enkele grotere clubs rondom sportpark Parkweg in Harderwijk loopt er in zwart en wit toch heel veel talent. Een vervolgstap in het bevorderen van de ontwikkeling van jeugdspelers én jeugdtrainers is de inzet van de VT-TrainingsPlanner.

 

Column Peter Hyballa

Jeugdtrainers niet afrekenen als proftrainers

Wedstrijdtraining door PSV onder 16

PSV Onder 16 verzorgde tijdens het Trainerscongres een drukbezochte demonstratietraining op de velden van Be Quick ’28. Trainer Adil Ramzi koos, richting de wedstrijd tegen Ajax van een dag erna, voor een reguliere voorbereiding. Zijn assistenten Joonas Kolkka en Tim Wolf leidden de training, Ramzi schetste de context richting het aanwezige publiek. Voorafgaand aan de training sprak De Voetbaltrainer met Ramzi over de demonstratietraining, met een koppeling naar de wedstrijd tegen Ajax onder 16.

 

Demonstratietraining FC Twente onder 19

De demonstratietraining van FC Twente onder 19 tijdens het Trainerscongres was niet alleen boeiend vanwege de heldere presentatie van Niek Loohuis, die de training leidde en ondertussen het publiek via een headset bijpraatte. Ook de gelaagdheid in de vormen, als gevolg van de vele methodische stappen, zorgde ervoor dat er steeds nieuwe dingen te zien waren. De jeugdspelers van FC Twente voerden eerst een passvorm uit, gevolgd door een aanvalsvorm.

 

Onder 17

Kevin Moeliker

Onder 16

Theo Janssen

Onder 13

Tim Cornelisse

 

De Voetbalmonitor

De Voetbalmonitor is het systeem waarin zoveel mogelijk data uit de opleiding van Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties verzameld worden, om beleidsmakers in staat te stellen hun beslissingen te nemen op basis van feiten. De Voetbaltrainer praat erover met Teun Jacobs en Jan Verbeek. Jacobs is binnen de KNVB Manager Voetbaltechnische Zaken, Verbeek Researcher. Beleid op basis van data is nodig, vinden beiden: ‘We hebben in het Nederlandse voetbal te lang op basis van aannames beslissingen genomen.’

 

Rinus, nu ook met circuittrainingen

 

Art Langeler (Directeur Voetbalontwikkeling) over nationale jeugdselecties

In oktober 16 startte Art Langeler bij de KNVB als bondscoach van Jong Oranje. Hij combineerde die baan toen nog met zijn werkzaamheden bij PSV. Na de zomer stopte hij in Eindhoven en combineerde hij Jong Oranje met het coördineren van de nationale jeugdselecties. Sinds kort is hij actief in een nieuwe functie: Directeur Voetbalontwikkeling. Hij is daarin beleidsmatig verantwoordelijk voor de breedtesport, de trainersopleidingen (KNVB Academie) en de top nationale jeugdselecties (jongens Onder 15-18 en meiden Onder 15-20). De Voetbaltrainer sprak met Langeler over de plannen van de KNVB met betrekking tot alle nationale jeugdteams.

 

Column Art Langeler: Terugblik Eredivisie

 

De Voetbaltrainer online

CoachVak
Vacatures
Mediatheek

CL-hegemonie Real Madrid

Zinedine Zidane is nog geen tweeënhalf jaar actief op het hoogste niveau, maar veroverde als trainer nu al –samen met Bob Paisley en Carlo Ancelotti – de meeste Champions League-titels ooit. Drie deelnames, drie keer de eindzege in het miljoenenbal, een unieke prestatie. Hoe groot is de invloed van Zidane op dit succes? En wat zijn de belangrijkste lessen die voortvloeien uit zijn manier van coachen? De Voetbaltrainer ging op zoek naar een antwoord op bovenstaande vragen en hield de aanvallende speelwijze van Real Madrid onder de loep.

 

Chris de Wagt: aanvallen tegen een laag blok

Chris de Wagt is dit seizoen met zijn 33 jaar de jongste trainer in de Derde Divisie zaterdag, waarin hij met ONS Sneek handhaving bewerkstelligde. Tevens is hij trainer van de beloften van SC Heerenveen. Met dat team vierde hij het kampioenschap in de Beloften Eredivisie. De Wagt bespreekt de manier waarop hij zijn teams laat aanvallen tegen een laag blok.

 

Veel variatie en plezier in positiespelen en rondo’s Villarreal

Via sociale media plaatst Villarreal regelmatig video’s van positiespelen met allerlei verschillende regels, aantallen en velden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van heel veel verschillende materialen, zoals halve skippyballen, elastieken, poortjes en verplaatsbare witte lijnen. De Voetbaltrainer vat enkele basisvormen samen.

 

De Verlenging