Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Voetbaltrainer #236

Marino Pusic (FC Twente), eeuwige leerling van het spel

Het voetbaljaar 2017/2018 was voor FC Twente volgens trainer Marino Pusic ‘een bizar vervelend seizoen’. Trainer René Hake moest gaan, Pusic nam de honneurs tijdelijk waar, Gertjan Verbeek kwam en ging en andermaal werd Pusic voor de troepen gezet. FC Twente was niet meer te redden, hetgeen niet wil zeggen dat er geen uitermate interessant groepsproces plaatsvond. Pusic haalt een oude Sir Alex Ferguson-uitspraak aan: ‘Eigenlijk hebben we de strijd niet verloren, we hadden alleen te weinig tijd om hem te winnen.’ Met grote openheid deelt hij nu zijn aanpak met de lezers van ons vakblad.

Hoge pressie bij Eibar

Als er één club afwijkt van alle andere teams uit de Europese topcompetities, dan is het wel SD Eibar. Die club, uit het nog geen 30.000 inwoners tellende Noord-Spaanse stadje Eibar, handhaaft zich al drie seizoenen op rij met een minimaal budget en een sterk afwijkende speelstijl. Vorig seizoen werd zelfs lang gestreden om een ticket voor Europees voetbal. Waar nagenoeg alle kleine clubs inzakken tot op eigen helft, zet Eibar – ook in Madrid en Barcelona – hoog druk, tot op de achterlijn van de tegenstander. En met succes.

 

Verdedigen vanuit middenposities

In Nederland zijn we gewend om vooral naar verdedigen te kijken vanuit het perspectief van mandekking en zoneverdediging. Jonas Eidevall, trainer van de vrouwen van Rosengård, vertelt over een andere manier van verdedigen: split position pressing, oftewel het continu innemen van middenposities om van daaruit op de juiste momenten druk te zetten. Wat houdt deze manier van drukzetten precies in en hoe introduceer je dit bij je team?

 

Philippe Clement (KRC Genk) over training in voorbereiding

Het begin van het seizoen vraagt qua oefenstof vaak een ietwat andere aanpak dan later in het seizoen, wanneer alle spelers fysiek op hun best en afgestemd zijn op de verwachtingen van de
hoofdtrainer. Philippe Clement pakte het bij KRC Genk in de Belgische hoogste klasse aan in de lijn van het vorige seizoen: met de volgende stap in het voetbalproces. De fysieke arbeid wordt
erin verwerkt.

Online: Voorbereiding op seizoen

Column Peter Hyballa: Weg met de luie cultuurbewakers!

 

Basisprincipes bij KRC Genk: ‘Sneller leren denken in een hoog tempo’

Met Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois leverde KRC Genk al twee jeugdproducten af die wekelijks presteren aan de wereldtop. Ook tegenwoordig telt de Genkse A-kern liefst negen zelfopgeleide jeugdspelers. Hoe de talenten van morgen met behulp van basisprincipes technisch en tactisch worden klaargestoomd voor het grote werk horen we van Pascal Roosen (coördinator Onder 11-14) en David Vanvuchelen (teamcoach Onder 13).

 

Vosse de Boode over haar werk bij Ajax

Data, statistieken, analyses: het gebruik ervan is al een tijd niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal. Het verkrijgen van die gegevens is één ding, het optimaal profiteren is echter de uitdaging. Bij AFC Ajax is men enkele jaren geleden al gestart een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam én het miCoach Performance Center van Adidas is de club begonnen om spelers in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te onderzoeken en te testen.

Ontdekkend leren voetballen (3)

In De Voetbaltrainer 232 en 235 verschenen reeds twee verhalen over het boek Ontdekkend leren voetballen. Zowel Jeroen Koekoek en Wytse Walinga (232) als PEC Zwolle-trainers Stefan Luchtenberg en Dennis Rosink (235) vertelden daarin over het belang van het zelf leren ontdekken door spelers én de rol die de trainer daarbij heeft. In dit derde deel komen opnieuw Koekoek en Walinga aan het woord over een interessant en tot op heden relatief onderbelicht onderwerp: de spelbalans-analyse.

 

Hoofd Opleiding Bovenbouw HHC Hardenberg

Brugt Bergsma

 

Onder 15 HHC Hardenberg

Patrick Lassche

 

Onder 19 HHC Hardenberg

Robert Knoll

 

Roos Brouwer over verankeren vrouwenvoetbal binnen de vereniging

Meiden en vrouwen zijn bij steeds meer clubs in Nederland welkom om te voetballen. Het is een positieve trend dat verenigingen meiden in toenemende mate serieus nemen in hun jeugdopleiding. De KNVB ondersteunt verenigingen om een optimaal voetballandschap te creëren. Daartoe is een programma samengesteld dat toeziet op het meiden- en vrouwenvoetbal nog beter positioneren, de organisatie hier nog beter op afstemmen en de kwaliteit van het voetbal in de jeugdopleiding verbeteren. Aan het woord Roos Brouwer, medewerker Voetbalontwikkeling van de KNVB, alsmede vertegenwoordigers van twee verenigingen die deelnemen aan het programma.

 

Verdieping met ‘Rinus’

 

Eén jaar nieuwe wedstrijdvormen: ‘Interne communicatie bij verenigingen cruciaal’

Bij de start van het vorige seizoen introduceerde de KNVB voor teams Onder 8 en Onder 9 jaar de nieuwe wedstrijdvorm 6:6. Komend seizoen gaat ook de onder 10 6:6 spelen en teams Onder 11 en Onder 12 zullen 8:8 gaan spelen. Tijd voor een terugblik en een voorbeschouwing. Dat doen we met Gerrit Rietveld, Projectleider Nieuwe Wedstrijdvormen.

 

Column Art Langeler: Oplossingen voor het voorronden-probleem

 

Joeri Semin, trainer van kampioen Lokomotiv Moskou

Het afgelopen seizoen werd Lokomotiv Moskou voor het eerst na veertien jaar weer eens kampioen van de Russische Premier League. Tijdens het WK in zijn land spraken we tussen de wedstrijden door met trainer Joeri Semin, het Russische equivalent van Guus Hiddink. Semin is aan zijn vierde termijn bij Lokomotiv Moskou bezig en onder zijn leiding werd vorig jaar ook al de beker gewonnen. ‘Hoe mooi is dat: vlak voor tijd kampioen worden dankzij een doelpunt dat je al tientallen keren gemaakt hebt zien worden tijdens de training?’

Academie van FC Chertanovo: Het Athletic Bilbao van Rusland

De academie van FC Chertanovo is in 1976 opgericht en genoemd naar het district (350.000 inwoners) in het zuidwesten van Moskou waar ze gelokaliseerd is. Nikolai Larin is sinds 2008 directeur van de academie die tegenwoordig gezien wordt als een van de vijf beste in Rusland. De unieke handelsmerken zijn dat het eerste team óók wordt beschouwd als opleidingsteam, gemiddeld negentien jaar oud (jong) is en dat er geen spelers van buitenaf worden aangetrokken om het eerste team te versterken. Ook nu het eerste team is gepromoveerd naar de op een na hoogste divisie van Rusland is men niet van plan zich te versterken met spelers van andre clubs.

Vadim Vize: adjunct directeur en docent aan de voetbalschool van Konstantin Beskov

De Russische hoofdstad Moskou heeft met haar meer dan twaalf miljoen inwoners een eigen voetbalfederatie, die onder meer verantwoordelijk is voor de opleiding van spelers en trainers. De Voetbaltrainer was tijdens het WK te gast bij Vadim Vize, adjunct directeur en docent aan de daaraan gelieerde voetbalschool van Konstantin Beskov teneinde meer te weten te komen over het Russische voetbal.

Voetbaltrainers online

Leiderschapsgroep
Valse back
Rondotrefbal
Assists FC Barcelona
Ladder van potentie
Levend tafelvoetbal

 

De Verlenging