Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

 

‘Graag nog iets meer Barcelona’

In dit openingsverhaal legt bondscoach Bert van Marwijk uit hoe hij op basis van intuïtie en ervaring vaak beslissingen neemt. Als journalist ga je ook vaak op je intuïtie af. Die zegt deze keer dat we een bondscoach aan het woord laten met een vakinhoudelijk zo sterk verhaal, dat elke voetbaltrainer zal smullen bij het lezen ervan. Van Marwijk over communicatie, de ontwikkeling van de speelwijze van Oranje, zijn aanpak en normen.

Auteur: Paul Geerars & Tjeu Seeverens

‘Topklasse vereist mentaal meer van spelers’

Trainer Ron van der Gracht stipt het grote verschil aan met de hoofdklasse. “De concentratie. Elke fout wordt in de Topklasse genadeloos afgestraft. Dus moet je domweg minder fouten maken. Technisch brengen wij echt niet veel meer dan in de hoofdklasse.” De oefenmeester traint daarom vaak positieen partijspelen om zijn spelers bij de les te houden. Aanpassingen heeft Hollandia ook gedaan na de promotie naar de Topklasse. De technische staf is uitgebreid, er is een nieuw kunstgrasveld aangelegd en de club maakt gebruik van een inspanningsfyioloog om de conditie te verbeteren en op peil te houden.

Auteur: Ron Weinbrecher

‘Talenten leren alles over de definities van het voetbalspel’

Dat vele wegen naar Rome leiden, is een bekend gegeven. Zo ook bij het aanleren van tactische en technische vaardigheden bij jeugdspelers. De Spaanse voetbalbond hanteert een volstrekt andere benaderingswijze dan wij gewend zijn. Arno Buitenweg werkt al jaren als jeugdtrainer in Spanje en is sinds 2006 jeugdtrainer bij RCD Mallorca en kan die verschillen uitstekend verwoorden.

Auteur: Gino van den Broecke

Hoe leer ik als trainer meer over: techniek

In de Voetbaltrainer van mei 2010 verscheen een artikel over ‘hoe trainers/coaches leren en zich ontwikkelen’ op basis van een onderzoek door Universiteit Utrecht. Er zijn inmiddels diverse praktijktoepassingen uit dit onderzoek voortgekomen. De rode draad is hoe je het leren en je ontwikkeling als trainer zélf kunt aanpakken, verbreden en verbeteren.

Auteur: Ton Biessels

Yes! Een crisis

Boekrecensie. ‘Je wint niet van een crisis, maar van je concurrenten’. Het is één van de vele rake uitspraken die voormalig hockeybondscoach Marc Lammers doet in zijn boek ‘Yes! Een crisis’. Acht jaar lang was hij als bondscoach actief bij de Nederlandse hockeydames waarmee hij uiteindelijk op de Spelen in Peking goud won. In zijn boek kijkt Marc Lammers terug op zijn ‘gouden missie’. Lammers had voor zijn boek vele gesprekken met bedrijfsconsultant Ton Hendrickx.

Auteur: Gino van den Broecke

Proces van bewustwording

Het voor een langere periode volgen van een hoofdtrainer Proces zorgt voor een andere kijk op het vak van voetbaltrainer. Dit seizoen volgen we Erick Verschuren bij tweedeklasser Sportclub Irene. Na een zeer moeizame competitiestart, na zeven wedstrijden slechts één punt, wist Verschuren met een nieuwe speelstijl de laatste drie wedstrijden niet meer te verliezen. Hoe gingen zijn spelers het afgelopen halfjaar om met de ontwikkelingen?

Auteur: Qasim Hakim

Mentale weerbaarheid

Wat is mentale weerbaarheid? Wat zijn verklaringen voor de ontwikkeling van mentale weerbaarheid in de jeugdjaren? Hoe kan mentale weerbaarheid verbeterd worden? Wanneer kan bewust worden gestart met het verbeteren van de mentale weerbaarheid? Het mag duidelijk zijn: een artikel over mentale weerbaarheid.

Auteur: Paul Geerars

Het verwerken van voorzetten door jeugdkeepers

De Edwin Susebeek Methode is inmiddels een begrip geworden in de opleiding van doelverdedigers. De bedenker past zijn werkwijze op diverse terreinen toe: als keeperstrainer bij de jeugd van De Graafschap en PSV en op zijn eigen Gelderse Keepers School. In De Voetbaltrainer 173 spraken wij eerder met Susebeek over zijn visie en trainingsmethoden als het gaat om het verwerken van flankballen. Toen richtten we ons specifiek op de F-, E- en D-pupillen. In dit nummer belichten we dit thema voor de C-, B- en A-jeugd.

Auteur: Ruud Doevendans

A-, B-, C- en D-jeugd

Dennis de Bruijn, Martijn de Vogel, John Boham en Mark Vaessen

Auteur: Gerjos Weelink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.