Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

 

‘Enorm verschil tussen Belgische en Europese competitie’

Ariël Jacobs functioneerde jaren bij de Belgische bond, maar gooide het roer om en klom langzamerhand op tot de top van de Belgische trainerswereld. Als coach van Anderlecht heeft hij een duidelijke visie op het spelletje en eigen tactische ideeën. De Voetbaltrainer liet Jacobs ook zijn licht schijnen op de eigen evolutie als trainer en over Romelu Lukaku, het grootste Belgische jeugdtalent van het moment.

Auteur: Paul Geerars

Machtsstrijd

De voetbalcompetitie in België ziet er de komende jaren heel anders uit dan de klassieke formule die in Nederland na het verdwijnen van de play-offs weer van toepassing is. Hoe die competitie precies zal verlopen, is echter nog niet helemaal duidelijk. De komende drie jaar worden de zestien ploegen en de play-off-formule wel behouden, maar omtrent het degradatiesysteem is er nog geen duidelijkheid. Wat het bestaan van de playoffs betreft, lopen de meningen uiteen, maar de nieuwe regeling omtrent de dalers werd regelrecht afgeschoten.

Auteur: Yves Brokken

Georges Leekens gaat concurrentie aan met Oranje en Duitsland

Georges Leekens ging in mei van vorig jaar de uitdaging aan om na het vervroegd afscheid van Dick Advocaat opnieuw bondscoach van België te worden. Met zijn tonnen ervaring, zijn kennis van het huis en zijn kwaliteiten om spelers in zichzelf te laten geloven, probeert hij de komende twee jaar van de Rode Duivels een rendabel team te maken.

Auteur: Yves Brokken

Joost Desender: Long Term Player Development

Joost Desender is fysieke trainer van de jeugd en Beloften bij Club Brugge en heeft zijn ruime kennis en ervaring omgezet in een zesdelige boekenreeks over ‘Long Term Player Development’ (LTPD). De biologische leeftijd en juiste lifestyle van jeugdspelers van 6 tot 21 jaar spelen daarbij een cruciale rol.

Auteur: Paul Geerars

Racing Genk fit op weg naar de top

Bart Caubergh is voetbalconditietrainer bij de Belgische topclub Racing Genk. De pas 26-jarige Caubergh traint volgens het periodiseringsmodel van Raymond Verheijen en heeft deze werkwijze ingevoerd tot aan de onder 15.

Auteur: Qasim Hakim

‘Flank- en diepteballen zijn het moeilijkste onderdeel’

Dat keeperstrainer Guy Martens (KRC Genk) een plek in deze Belgiëspecial zou krijgen, stond meteen vast. In VT 153 werkte hij het 1:1- duel voor keepers al eens tot in de perfectie uit. Volgens Sef Vergoossen, die een aantal jaren met hem samenwerkte, is Martens elke minuut van de dag maar met één ding bezig: hoe maak ik mijn keepers beter? ‘Guy is een van de beste keeperstrainers die ik in mijn loopbaan ben tegengekomen. Een perfectionist, die door zijn karakter, kennis van zaken en wijze van coachen het maximale uit een keeper kan halen.’ Deze keer kiest de specialist voor het thema ‘Flank- en diepteballen.’

Auteur: Tjeu Seeverens

Marc Van Geersom (KBVB) levert toppers af

Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Sebastien Pocognoli, Maarten Martens, Gill Swerts, Moussa Dembélé, Dries Mertens, Nacer Chadli en Björn Vleminckx. Het zijn maar een paar van de vele Belgische spelers die in de Nederlandse competitie te bewonderen zijn of waren. Talenten met een internationale uitstraling. Ook de Belgische nationale jeugdteams presteren al jaren optimaal. Wat is het geheim achter dit succes? Voor het antwoord zochten we bij de KBVB de 61-jarige Marc Van Geersom op.

Auteur: Yves Brokken

VC Eendracht Aalst: veelzijdige en breedmotorische ontwikkeling

Binnen de jeugdopleiding van VC Eendracht Aalst wordt sinds enkele jaren op een speciale manier gewerkt aan de ontwikkeling van hun jongste jeugd. Belangrijkste speerpunt daarbij is de breedmotorische ontwikkeling en het veelzijdig opleiden van de spelertjes. Deze probeert men aan de hand van vier vaste pijlers op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Visieverantwoordelijke onderbouw Evert Walravens geeft uitleg over dit bijzondere en door hem geschreven opleidingsplan dat verfijnd werd door de voortdurende interactie met de opleiders die elke dag opnieuw de vertaling naar de praktijk moeten maken.

Auteur: Gino van den Broecke

Breincentraal leren als basis voor talentontwikkeling

Michel Bruyninckx interviewen is welhaast een onmogelijkheid. Niet omdat de Belgische trainer niet bereid zou zijn te vertellen over zijn visie, integendeel. Maar na de eerste vraag die hem gesteld wordt, volgt niets minder dan een complete verhandeling die ongetwijfeld iedere trainer minimaal tot nadenken aanzet. De vraag die aan de orde is: hoe bereiken we onze speler en halen we het optimale uit zijn talent? Bruyninckx’ specialiteit: breincentraal leren in sport gebaseerd op cognitieve neurologie, neuropsychologie en neurobiologie. De Voetbaltrainer maakte met Bruyninckx de vertaalslag naar het veld.

Auteur: Ruud Doevendans

De jeugdopleiding van OHL Leuven

Daar waar in België de grote clubs jaarlijks gegarandeerd zijn van goede competities voor hun jeugdelftallen, moet OHL Leuven zoeken naar andere manieren om jeugdspelers aan zich te binden. Als Hoofd Jeugdopleiding is Hans Vander Elst verantwoordelijk voor deze opgave bij de club, waar hij al meer dan 15 jaar werkzaam is.

Auteur: Colin Williamson

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.