Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

 

Ronald Koeman analyseert de Champions Leaguefinale

Nog meer dan in voorgaande jaren werd reikhalzend uitgekeken naar de finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Manchester United. Het vooruitzicht van Messi tegen Rooney, Xavi tegen Giggs en Valdes tegen Van der Sar bracht de voetballiefhebber bij voorbaat in vervoering. Aandachtig toeschouwer op Wembley was voormalig Barcelonacoryfee Ronald Koeman, die in 1992 de Catalanen met een welgemikte vrije trap hun eerste Europa Cup I bezorgde. Met De Voetbaltrainer ontleedde Koeman het spel van zijn vroegere werkgever.

Auteur: Ruud Doevendans en Tjeu Seeverens

Het achtste Nationale Trainerscongres

Op de historische voetbaldag dat Barcelona op het allerhoogste niveau de stelling van Johan Cruijff ‘het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen’ van een nog niet eerder vertoonde schoonheid voorzag en Edwin van der Sar bij zijn afscheid aankondigde ooit jeugdtrainer in Nederland te willen worden, vond in Tilburg het achtste Nationale Trainerscongres plaats. Ook deze keer georganiseerd door de CBV, de VVON, de KNVB en dit vakblad. Een terugblik.

Auteur: Tjeu Seeverens

Rinus Michels Awards

Sinds 2004 worden tijdens het Nationaal trainerscongres ook jaarlijks de Rinus Michels Awards, een initiatief van De Voetbaltrainer, uitgereikt aan de beste trainers en jeugdopleidingen in Nederland. Vijf keer eerder werd ook een Oeuvre-prijs uitgereikt (Kees Rijvers, Piet de Visser, Wiel Coerver, Foppe de Haan en Leo Beenhakker), maar net als in 2006 en 2007 vond de vakjury dat dit seizoen daarvoor niemand in aanmerking kwam.

Auteur: Qasim Hakim en Tjeu Seeverens

Het succes van de Feyenoord Academy

De Feyenoordjeugdopleiding heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot de levensader van de club. Daarnaast is de Academy de hofleverancier van de nationale jeugdselecties. Geen wonder dat de Rotterdamse club, net als vorig seizoen, tijdens het negende trainercongres werd gekroond tot de beste jeugdopleiding van het land. Namens de succesvolle Feyenoord Academy verzorgde Jan Gösgens (trainer Feyenoord Onder 18), samen met Joop Hiele en Ruud Wielart, een degelijke trainingsdemonstratie. Daarbij lag het accent nadrukkelijk op het verhogen van de handelingssnelheid.

Auteur: H. Nijboer

Topklasse slaat aan

De definitieve invoering van de Topklasse nam heel wat jaren in beslag. Na één seizoen blijkt de landelijke amateurcompetitie tussen het betaalde voetbal en de Hoofdklasse een succes. Rijnsburgse Boystrainer Niek Oosterlee blikt terug op wat hij als trainer in de Topklasse heeft meegemaakt.

Auteur: Alex van Vogelpoel

‘Keeper moet 1:1-situatie ingaan met een plan’

Keeperstrainer Edwin Susebeek wil zijn pupillen zo snel mogelijk leren omgaan met wedstrijdechte situaties. De jeugdtrainer bij zowel De Graafschap als PSV liet op het Trainingscongres in Tilburg zien hoe dit in de praktijk werkt. Daarvoor diepte hij de 1:1-situatie in het zestienmetergebied uit.

Auteur: Alex van Vogelpoel

‘Spelen met een vierkant op het middenveld’

Gerhard Wermink is bij de jeugdopleiding van FC Twente verantwoordelijk voor de onderbouwteams. Hij is dagelijks bezig de scholing van de jongste Twentse talenten te verbeteren. De gedreven opleider oriënteert zich op nationale en internationale ontwikkelingen. Net als zijn collega’s van FC Twente is hij niet bang om innovatief te zijn.

Auteur: H. Nijboer

A-jeugd

Maik Angenent begon op 17-jarige leeftijd als jeugdtrainer bij SV Loil. Al vrij snel daarna maakte hij de overstap naar de D1 van De Graafschap en liep hij stage als assistent Hoofd Jeugdopleidingen ten tijde van Andries Ulderink. Op het Cios in Arnhem haalde hij zijn TC3diploma. Vorig jaar kwam daar ook het diploma TC2 bij. Op dit moment is hij A1trainer bij DZC’68 uit Doetinchem. Het team speelt in de landelijke derde divisie. Angenent studeert tegenwoordig Sport & Entertainment Marketing aan de Hogeschool van Utrecht.

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Marco Baars en Bart van Rooijen hebben een bijzondere samenwerking. Van Rooijen traint zowel dit als volgend jaar de B1 van AGOVV Apeldoorn, dat uitkomt in de eerste divisie. Volgend seizoen is hij bij de gecombineerde jeugdopleiding  Vitesse/AGOVV de coördinator van de talentenschool en trainer van de eerstejaars D-pupillen. Baars traint bij AGOVV Apeldoorn de B2, dat in de tweede klasse speelt. Beiden bewijzen dat een goede samenwerking, ondanks een niveauver schil, wel degelijk vruchten afwerpt.

Auteur: Gerjos Weelink

C-jeugd

Jeroen van der Geest is al 26 jaar lid van SDO uit Bussum. Bij diezelfde club is hij al 16 jaar trainer. Van der Geest begon er bij de E-pupillen en trainde ook de D-pupillen, C-, en A-junioren. Bij de C-junioren, die in de derde divisie spelen, staat hij al 6 jaar aan het roer. In het dagelijks leven is hij werkzaam als financieel medewerker.

Auteur: Gerjos Weelink

D-jeugd

Ton van der Leeden was vier jaar trainer in de onderbouw van Willem II. In die periode behaalde hij zijn TC3- en TC2-diploma. Daarna verhuisde hij naar de D3 van FC Den Bosch en bij die club traint hij dit jaar de D2. Als speler kwam hij uit voor Oirschot Vooruit en voetbalt nu nog in een vriendenteam bij Ons Vios in Tilburg.

Auteur: Gerjos Weelink

‘Overtalsituaties op de flanken creëren’

Overlappende spelers. Dat is het sleutelwoord in de succesvolle speelwijze van vv Noordwijk. Trainer Robbert de Ruiter, genomineerd voor de Rinus Michels Award, streeft voortdurend naar het creëren van een overtalsituatie over de flanken. In makkelijk trainbare oefenvormen maakt hij de speelwijze op een eenvoudige manier herkenbaar voor zijn spelers. Met succes. Hoofdklasser vv Noordwijk is kampioen geworden na een beslissingswedstrijd tegen Quick Boys en gaat in de Topklasse spelen.

Auteur: Ron Weinbrecher

Topsport en voeding

Het is een veelbesproken item in de topsport: voeding. Wat eet je wél en wat vooral níet? En wanneer eet je wát? Bart Jan Lourens is nu vier jaar in dienst bij NEC Nijmegen. Hij werkt er als fysiotherapeut, zowel bij het eerste elftal als bij de jeugd. Samen met Michel de Gruyter is hij verantwoordelijk voor voeding en fysieke ontwikkeling.

Auteur: Gerjos Weelink

Het andere gelijk

Column Het andere gelijk

Auteur: Tjeu Seeverens

Europees kampioen: Oranje Onder 17

In mei van dit jaar werd Oranje Onder 17 voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen door Duitsland in Servië te verslaan met 5-2. Tijdens dit succesvolle seizoen heeft bondscoach Albert Stuivenberg zich bediend van diverse manieren van beïnvloeden van zijn spelers. Hoe deed hij dat? Wat waren zijn aandachtspunten bij iedere vorm van interactie met de spelersgroep? Een bijzonder praktijkverhaal door de bondscoach zelf.

Auteur: Paul Geerars

Scoren door E- en F-pupillen

Bij de pupillen staat het spelplezier voorop. En wat is nu mooier in het voetballen dan scoren? Daarom hebben we dit belangrijke thema uitgelicht in een trainingsvorm. Hoe kunnen we zo goed mogelijk trainen op het scoren bij de jongste jeugd?

Auteur: Pieter Fischer

‘Voorbereiding nieuw seizoen staat al centraal’

Het voor een langere tijd volgen van een amateurtrainer zorgt voor een andere kijk op het vak. Dit seizoen volgen we Erick Verschuren van tweedeklasser Sportclub Irene. Naar verwachting is de club inmiddels gedegradeerd naar de derde klasse.

Auteur: Qasim Hakim

De Verlenging

De Verlenging VT178

Auteur: redactie VT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.