Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Frank de Boer: ‘Spelen met afstanden’

Ajax speelt doorgaans in een herkenbare 1:4:3:3-formatie met een middenveld in de punt naar achteren. Wat zijn volgens trainer Frank de Boer de belangrijkste uitgangspunten hierbij en hoe heeft hij hierop getraind? We spreken de trainer van Ajax direct na een clinic die hij samen met zijn broer Ronald en Kenneth Perez verzorgde voor de Bas van de Goor Foundation. Zeventien kinderen met diabetes kregen de voetbaltraining van hun leven. Een flesje Spa Blauw later zitten we aan de trainerstafel met een whiteboard en magneetjes binnen handbereik.

Auteur: Paul Geerars

Voetbaltrainers en omgang met de media

Met de toenemende mediabelangen nemen persvoorlichters een steeds belangrijkere plaats in bij een betaald-voetbalorganisatie. Hun werkzaamheden zijn vooral toegespitst op het eerste elftal, en daarmee op de hoofdtrainer. Maar wat is hun rol precies in relatie tot de trainers? Welke adviezen geven zij hun mee voor een goede omgang met journalisten? En hoe zien zij hun werkveld over vijf jaar? De Voetbaltrainer belichtte alle kanten van het verhaal. ‘Iedere zin die je uitspreekt wordt toegevoegd aan je CV.’

Auteur: Paul Geerars

De ene sliding is de andere niet

Vooral wanneer ze spelen op kunstgras hebben veel voetballers nog vrees voor lelijke blessures na een sliding. Onderzoeker Piet van Erp van het UMC Radboud in Nijmegen doet onderzoek naar die blessures. Zijn gegevens en conclusies stellen sportveldenbouwers en onderhoudsmedewerkers in staat hun velden te verbeteren en assisteren coaches bij het wegnemen van vooroordelen.

Auteur: Paul Geerars

D-jeugd

Rob Ooms

Auteur: Paul Geerars

C-jeugd

Ron Carli

Auteur: Paul Geerars

B-jeugd

Willem de Koning

Auteur: Paul Geerars

A-jeugd

Gert van Duinen

Auteur: Paul Geerars

De Rinus Michels Awards 2013

De nominaties

Auteur: Paul Geerars

Nieuwsgierigheid essentieel voor talentontwikkeling

Welke rol speelt het brein bij talentontwikkeling van kinderen? Die vraag staat centraal in het boek ‘Ellis en het verbreinen’ van Jelle Jolles, hoogleraar Hersenen, gedrag & educatie aan de Vrije Universiteit. Aan de hand van een aantal uitspraken uit het boek gaat Jolles in deze interviewserie dieper in op de ontwikkeling van de hersenen. En op de vraag: wat betekent dit voor het opleiden van jeugdvoetballers? In deel 1: een inleiding en de invloed van nieuwsgierigheid op talentontwikkeling.

Auteur: Paul Geerars

Overwaardering van de zelfwaardering

Amy Chua’s controversiële boek ‘Strijdlied van de Tijgermoeder’ heeft onder ouders en opvoeders wereldwijd al veel losgemaakt. Het boek beschrijft de manier waaropauteur Amy Chua haar kinderen opvoedt in een westerse maatschappij en bewust kiest voor de Chinese opvoeding, die sterk is gericht op presteren en die totale gehoorzaamheid eist. Verwachten wij eigenlijk nog wel genoeg van kinderen? De Voetbaltrainer spreekt over dit onderwerp met gezondheidszorgpsycholoog Marian Spijk.

Auteur: Paul Geerars

Bram van Wijk: Techniektraining inbedden in jeugdopleiding

Het is de wens van veel voetbalclubs: techniektraining een logische plaats geven binnen de jeugdopleiding zonder dat het een losstaand onderdeel wordt. Bram van Wijk, nu techniektrainer bij RKSV Nuenen, heeft een plan gemaakt om hier invulling aan te geven.

Auteur: Paul Geerars

Regionale Voetbalontwikkeling (RVO): Middel tot beïnvloeding van regionale voetballandschap

De KNVB West II en de drie Regionale Jeugdopleidingen in het district, Feyenoord Academy, Sparta Rotterdam en ADO Den Haag, werkten in de periode van 2008-2011 al samen aan de Regionale Voetbaltrainingen (RVT) en bijeenkomsten voor kaderleden van amateurverenigingen. Sinds september 2012 wordt op een andere manier invulling gegeven aan de samenwerking door middel van het in 2011 gezamenlijk ontwikkelde RVO-plan. Het doel? Kaderontwikkeling stimuleren bij de amateurverenigingen.

Auteur: Paul Geerars

Opleiden volgens de KNVB: Ontwikkelen speelwijze staat centraal

De weg naar beter voetbal loopt via het trainingsveld. Bij het opleiden volgens de visie van de KNVB staat het ontwikkelen van de speelwijze waarbinnen het individu zich weer kan ontwikkelen, centraal. Met de bondscoaches Albert Stuivenberg (Onder 17) en Wim van Zwam (Onder 19) bespreekt De Voetbaltrainer hoe het ontwikkelen van een speelwijze in zijn werk gaat, en laten we aan de hand van een concreet voorbeeld zien hoe dat tijdens een training kan verlopen.

Auteur: Paul Geerars

Aan de zijlijn: nuttige links voor voetbaltrainers

Wouters werkt aan automatismen Trainers aan het woord Cornelio Dive Iedere dag trainen

Auteur: Paul Geerars

Voetbalanalyticus Aad de Mos: ‘Creatieve trainers gezocht!’

Van de Europa cup met KV Mechelen, via onder andere PSV, Werder Bremen en het Midden-Oosten tot de degradatie met Sparta. Rob Baan is in gesprek met vakgenoot Aad de Mos waarbij het niet alleen gaat over het vak van voetbaltrainer in het buitenland. De Mos heeft ook een uitgesproken mening over het training geven aan en coachen van getalenteerde jeugd.

Auteur: Paul Geerars

Presteren onder druk is mentaal trainbaar

De Noorse sportpsycholoog Geir Jordet deed er jarenlang onderzoek naar: het falen van (top)spelers bij belangrijke strafschoppen en penaltyreeksen. Hij onderzocht ze vanuit een psychologische invalshoek en bouwde op zijn laptop in de loop der jaren een enorme database aan videomateriaal op. Bijna vijfhonderd strafschoppen tijdens EK ’s, WK ’s en de Champions League tussen 1976 en 2010 bestudeerde en analyseerde Jordet op verschillende facetten.

Auteur: Paul Geerars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.