Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Bondscoach Louis van Gaal: ‘Ik selecteer bij voorkeur spelers met voldoende oriëntatievermogen’

Het is het najaar van 2001. Rinus Michels heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een hotel in de directe omgeving van zijn appartement in Amsterdam- Zuid. Daar zal het interview plaatsvinden voor het coverartikel van de eerste jubileumeditie van dit vakblad, VT 100. Omdat het dus iets speciaals moet worden, is op voorspraak van de Generaal ook de toenmalige bondscoach Louis van Gaal uitgenodigd. Wat we wisten, wordt die middag bevestigd: beide toptrainers hebben enorm veel respect voor elkaar. De foto van het tweetal, een fysiek zwak ogende Rinus Michels zittend in een leren fauteuil met Louis van Gaal er als een veldheer bovenuit stekend, is de mooiste uit de historie van De Voetbaltrainer. Op dat moment weet Van Gaal nog niet dat hij een paar weken later de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan krijgt te verwerken, omdat onverwacht verlies tegen Ierland deelname aan het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea blokkeert. Maart 2014. Dezelfde Louis van Gaal gaat na een indrukwekkende kwalificatiereeks nu wel met Oranje naar het WK. Bij de start van deze nieuwe missie in september 2012 legde hij in dit vakblad al (exclusief) uit hoe hij tot en met het laatste duel van het Nederlands elftal in Brazilië met zijn staf te werk zal gaan (VT190). Toch blijkt hij als vakman vlak voor de voorbereiding nog voldoende met zijn collega-trainers te willen delen. Opnieuw in een jubileumeditie, VT200.

Auteur: Paul Geerars & Tjeu Seeverens

Phillip Cocu: ‘De rode draad door de hele club blijven bewaken’

Phillip Cocu speelde 101 interlands voor Nederland, kwam uit voor  onder meer PSV en Barcelona en vertegenwoordigde ons land op drie EK’s en twee WK’s. Als interim-trainer won hij met PSV de KNVB Beker. Zo op het oog kun je dan als voetbalman niet meer verrast worden. De start van zijn trainersloopbaan bracht Cocu echter desondanks in een whirlpool van gebeurtenissen. Middenin een periode waarin PSV het bijzonder moeilijk had, maakte Cocu een afspraak voor een gesprek met De Voetbaltrainer. Weloverwogen en met het vizier gericht op de toekomst doet de PSV-trainer zijn verhaal.

Auteur: Ruud Doevendans

Erik ten Hag, trainer van Bayern München II

Erik ten Hag baarde vorig jaar opzien met zijn overstap van Go Ahead Eagles naar familieclub Bayern München. Daar is hij nu trainer van het tweede team. Hij heeft in die functie geregeld contact met hoofdtrainer Josep Guardiola. Technisch Directeur Matthias Sammer heeft Ten Hag meerdere opdrachten meegegeven. De Voetbaltrainer sprak hierover met de voetbaltrainer uit Haaksbergen.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Lars Kornetka, videospecialist Bayern München

Hij is het prototype van een self-made man. Lars Kornetka, video-analist bij Bayern München, studeerde sportwetenschappen en bleek als voetballiefhebber handig met video en computers. Zeven jaar geleden begon hij als video-analist in het voetbal. Hij was onder meer actief bij de eerste teams van Schalke 04 en Hoffenheim en werkte in die hoedanigheid samen met de hoofdtrainers Huub Stevens en Ralf Rangnick. Het is veelzeggend dat het grote Bayern München vorig jaar besloot om Kornetka ‘binnen te halen’.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

De kraamkamer van de wereldkampioen

Kampioen van de Bundesliga. Bekerwinnaar. Winnaar van de Champions League. Wereldkampioen. Een club met de status van Bayern München moet het wel makkelijk hebben om de allerbeste jeugdspelers aan zich te binden. Wie wil daar nu niet spelen? Jammer, misverstand. Juist vanwege het torenhoge niveau van het eerste elftal krabben de getalenteerde Duitse jeugdvoetballers zich achter de oren, of zij daar wel naartoe moeten. Hoe ga je daarmee om als je Bayern München heet? Hoofd Opleiding Michael Tarnat geeft antwoord.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Jürgen Jung, Hoofd Jeugdscouting van Bayern München

Niet alleen in Spakenburg en Liverpool is sprake van een ‘blauw’ en een ‘rood’ kamp. Ook in München belichamen deze twee kleuren een grote rivaliteit. Jürgen Jung werkte tien jaar lang voor TSV 1860 München, de blauwe bespeler van de Allianz Arena. Hij maakte in 2012 de overstap naar rivaal Bayern München en werd er Hoofd Jeugdscouting. In het gesprek dat De Voetbaltrainer met hem voerde legt Jung uit welke elementen bij spelers op jonge leeftijd door scouts onderkend moeten worden zodat Bayern München uiteindelijk over spelers beschikt die wedstrijden kunnen winnen.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Bayern München ontrafeld: De speelwijze van de wereldkampioen

Alleen al omdat de club het nationale en internationale voetbal naar believen lijkt te beheersen was het uiterst boeiend een kijkje te nemen in de wereld die Bayern München heet. Echter, ook duidelijk werd dat de speelwijze van Bayern München geen (min of meer) cultureel ontstaan gegeven is, maar meer een top-down benadering waarin de club naar de pijpen van coach van trainer-coach Josep Guardiola danst. Dat klinkt niet positief maar ís het wel: de resultaten én de wijze waarop die behaald worden, tonen aan dat Bayern München er garen bij spint.

Auteur: Ruud Doevendans

Trainer en opleiding van de toekomst

Het vak van de trainer-coach is het laatste decennium sterk veranderd. De introductie van technische hulpmiddelen, de opkomst van de social media en de invloed van de sportwetenschap – het zijn zomaar een paar voorbeelden waarmee trainers zijn geconfronteerd. Alle reden om met een aantal prominente betrokkenen in de glazen bol te kijken. Hoe functioneert de trainer-coach over twintig jaar?

Auteur: redactie VT

Tweehonderd edities van De Voetbaltrainer

Wie alleen al kijkt naar de verschillende covers van De Voetbaltrainer door de jaren heen, weet dat het vakblad niet stilstaat. Kon in editie 50 nog een overzichtelijk en samenvattend artikel gefabriceerd worden over de inhoud van De Voetbaltrainer van de eerste jaargangen tot dan toe, nu is dat schier onmogelijk. En dat proberen we dan ook maar niet. Waar het vakblad aanvankelijk vier keer per jaar verscheen, valt De Voetbaltrainer anno 2014 acht keer in de bus. Met een flinke ‘plof’, want met regulier tachtig pagina’s en groot formaat kunnen we het geen tijdschriftje meer noemen.

Auteur: Paul Geerars

Citaten-quiz

Exclusief voor abonnees: de Citaten-quiz

Auteur: Paul Geerars

Abonnees van het eerste uur: elke editie in de kast

Een select gezelschap aan abonnees ontvangt het vakblad De Voetbaltrainer vanaf editie 1 en heeft de complete verzameling nog in zijn bezit. De redactie ging op zoek naar deze ‘diehards’. De een blijkt de oudere edities in dozen op zolder hebben liggen, terwijl de ander nog geregeld voorgaande edities openslaat om wat op te zoeken. Het gaat om: Herman van Zeijts, Arie de Haan, Ernst van Nispen, Manuel Roldan, Eric Meijers, Etienne Wauters, Francis Bosschaerts, Remko Bicentini, Werners Geens, Joop Dacier, Laurens Knippenborg en Gerrit Bredewold. De meesten van hen doen hun verhaal in De Voetbaltrainer 200.

Auteur: Paul Geerars

Team De Voetbaltrainer, even voorstellen

De Voetbaltrainer is niet alleen het vakblad zoals dat nu voor u ligt. Denk ook aan de aanverwante zaken zoals de website, de mediatheek, alle producten in de webshop of de Rinus Michels Awards. Hierachter staat een compleet team aan medewerkers voor redactie, marketing en commercie dat we in dit artikel aan u voorstellen.

Auteur: redactie VT

De favoriete trainingsvorm van Martin de Jong

Via de social media van dit vakblad deed de redactie deze winter een oproep om de favoriete trainingsvorm in te sturen. De redactie koos, vooral vanwege de gedetailleerde uitwerking van de trainingsvorm, als winnaar: Martin de Jong, hoofdtrainer bij derdeklasser De Walde. De prijs: publicatie in De Voetbaltrainer.

Auteur: redactie VT

Welke voetbalclubs behoren tot de top 200 van Nederland?

Een top 100 van de succesvolste voetbalclubs ter wereld of een top 10 van de grootste voetbalstadions is er al langer. Het vakblad De Voetbaltrainer voegt een nieuwe voetballijst toe bij het uitbrengen van deze jubileumuitgave: de Top 200 van de ‘beste’ amateurvoetbalclubs in  Nederland, gemeten naar het competitieniveau van het eerste team en de jeugdselecties.

Auteur: redactie VT

Rinus Michels Awards

De Rinus Michels Awards, genoemd naar de voetbaltrainer Rinus Michels, zijn prijzen die jaarlijks op initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer worden uitgereikt. Het initiatief voor de prijs wordt door beide trainersbonden van Nederland (CBV en VVON) en de KNVB ondersteund. Naar aanleiding van nominaties uit het land selecteren KNVB, CBV en VVON de genomineerden, op het Nationale Trainerscongres worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt. De redactie vroeg aan twee winnaars hoe het verder ging na het winnen van de prestigieuze awards.

Auteur: redactie VT

Voetbalschool Kick Off: Plezier, techniek en bewegen

In juni 2008 begon Harry Rutgers samen met Joey Koopman de Voetbalschool ‘Kick Off’. Op de Veluwe trainen ze elke week vijftig tot zestig kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar, op het complex van sv Epse. De filosofie van de voetbalschool is het beste samen te vatten in drie pijlers: plezier, techniek en bewegen. De Voetbaltrainer praat met Harry Rutgers, die uitlegt hoe deze pijlers in de praktijk worden gebracht.

Auteur: Gerjos Weelink

Team De Voetbaltrainer, even voorstellen

De Voetbaltrainer is niet alleen het vakblad zoals dat nu voor u ligt. Denk ook aan de aanverwante zaken zoals de website, de mediatheek, alle producten in de webshop of de Rinus Michels Awards. Hierachter staat een compleet team aan medewerkers voor redactie, marketing en commercie dat we in dit artikel aan u voorstellen.

Auteur: redactie VT

Oefenstof voor E/F-pupillen

Volgens de verhalen was Robin Hood iemand die geld stal van de rijken en zijn buit vervolgens verdeelde onder de armen. Hij werkte samen met een groep vrijbuiters, genaamd de Vrolijke Volgelingen. Robin Hood woonde in Sherwood Forest in Engeland, waar hij voornamelijk met pijl en boog tegen de sheriff van Nottingham vocht. Robin Hood en zijn Vrolijke Volgelingen stonden er om bekend heel goed te kunnen mikken met hun pijl en boog.

Auteur: Gerjos Weelink

A-jeugd

Sebastiaan van Bon

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Sedat Siner

Auteur: Gerjos Weelink

Voetbalschool Kick Off: Plezier, techniek en bewegen

In juni 2008 begon Harry Rutgers samen met Joey Koopman de Voetbalschool ‘Kick Off’. Op de Veluwe trainen ze elke week vijftig tot zestig kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar, op het complex van sv Epse. De filosofie van de voetbalschool is het beste samen te vatten in drie pijlers: plezier, techniek en bewegen. De Voetbaltrainer praat met Harry Rutgers, die uitlegt hoe deze pijlers in de praktijk worden gebracht.

Auteur: Gerjos Weelink

Feedback moet bijdragen aan autonomie

In De Voetbaltrainer 199 vertelde Vana Hutter over de positieve kanten van negatieve feedback. In het betreffende onderzoek verving men de term ‘negatief’ door ‘veranderingsgericht’. Het blijkt erg belangrijk dat veranderingsgerichte feedback bijdraagt aan de autonomie van de speler. Reden te meer om de relatie tussen feedback en autonomie nader te  bekijken. De Voetbaltrainer spreekt wederom met Vana Hutter en komt met een aantal adviezen om feedback meer bevorderend voor de autonomie van de speler te laten zijn.

Auteur: Gerjos Weelink

Oefenstof voor E/F-pupillen

Volgens de verhalen was Robin Hood iemand die geld stal van de rijken en zijn buit vervolgens verdeelde onder de armen. Hij werkte samen met een groep vrijbuiters, genaamd de Vrolijke Volgelingen. Robin Hood woonde in Sherwood Forest in Engeland, waar hij voornamelijk met pijl en boog tegen de sheriff van Nottingham vocht. Robin Hood en zijn Vrolijke Volgelingen stonden er om bekend heel goed te kunnen mikken met hun pijl en boog.

Auteur: Gerjos Weelink

A-jeugd

Sebastiaan van Bon

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Sedat Siner

Auteur: Gerjos Weelink

D-jeugd, 10 jaar later

Mike Kolf

Auteur: Gerjos Weelink

De TJC moet proces op gang houden

In De Voetbaltrainer 197 vertelden vier Technisch Jeugdcoördinatoren hoe ze omgaan met het werven, ontwikkelen en behouden van (technisch) kader. Het zijn drie pijlers waar een vereniging, of het nu een grote of een kleine is, mee te maken krijgt. Het begint telkens met de vragen: Wie zijn wij, waar staan we op dit moment, waar willen we naar toe en hoe komen we daar? In dit nummer wordt een vervolg gegeven aan het stuk over werven, ontwikkelen en behouden. In de praktijk is een Technisch Jeugdcoördinator veelal de persoon die hierin initiatieven neemt en adviseert, zorgt voor de inhoud en het proces op gang brengt en houdt.

Auteur: Gerjos Weelink

Cursus Hoofd Jeugdopleiding

Voor trainers bestaan sinds jaar en dag opleidingen in alle soorten en maten. Al die jaren vulde een Hoofd Jeugdopleiding zijn functie naar beste kunnen in, maar lang niet altijd waren deze functionarissen hierop voldoende toegerust. Sinds twee jaar organiseert de KNVB daarom ook voor hen een gerichte opleiding: de cursus Hoofd Jeugdopleiding. Teun Jacobs volgde als Hoofd Jeugdopleiding van NEC twee jaar geleden de eerste sessie en is tegenwoordig als KNVB-medewerker leercoach bij deze cursus. Hij is daarmee de ideale persoon om vanuit diverse invalshoeken naar deze opleiding te kijken.

Auteur: Ruud Doevendans

Aan de zijlijn

Interessante links en wetenswaardigheden voor voetbaltrainers

Auteur: Alex van Vogelpoel

Oefenstof met spelplezier als doel

In Nederland maken we doelbewuste keuzes als het gaat om de inhoud van voetbaltrainingen. Op cursussen wordt trainers geleerd hoe spelers en teams tactisch, technisch en fysiek beter gemaakt kunnen worden. Af en toe komen ook mentale aspecten aan bod. Maar het beter presteren als team staat voorop. Terwijl iedereen als prille pupil juist op een voetbalclub ging om lekker een balletje te kunnen trappen. Het spelplezier stond nog voorop; we gingen lekker trainen voor de lol. Dat bijzondere gevoel willen we met dit artikel weer een beetje oproepen.

Auteur: H. Nijboer

Een nieuw compleet voetballeerplan voor iedere voetbaltrainer (Henk Mariman)

Henk Mariman is als auteur en redacteur voor De Voetbaltrainer een bekende van de lezers van dit vakblad. De laatste jaren heeft hij honderden, zo niet duizenden uren geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe editie van De Voetbalmethode. Mariman kon daarbij gebruik maken van een grote hoeveelheid aan ervaringen, vooral in het betaald voetbal. De boeken zijn echter óók een must voor alle jeugd- en hoofdtrainers en Hoofden Opleiding in het amateurvoetbal.

Auteur: Paul Geerars

De inspirerende coach (Robin van Galen)

Sinds 21 augustus 2008 is waterpolocoach Robin van Galen niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Op die dag veroverde hij met ‘ zijn’ vrouwen Olympisch goud in een zinderende finale tegen de Verenigde Staten (9-8) in Beijing. Het was weinig minder dan een wonder wat Van Galen presteerde, zeker ook gelet op de jarenlange voorbereidingsfase waarin het team drie jaar intens samenleefde en trainde. De Voetbaltrainer praat met de succesvolle Van Galen over inspiratietechnieken.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Cursus Hoofd Jeugdopleiding

Voor trainers bestaan sinds jaar en dag opleidingen in alle soorten en maten. Al die jaren vulde een Hoofd Jeugdopleiding zijn functie naar beste kunnen in, maar lang niet altijd waren deze functionarissen hierop voldoende toegerust. Sinds twee jaar organiseert de KNVB daarom ook voor hen een gerichte opleiding: de cursus Hoofd Jeugdopleiding. Teun Jacobs volgde als Hoofd Jeugdopleiding van NEC twee jaar geleden de eerste sessie en is tegenwoordig als KNVB-medewerker leercoach bij deze cursus. Hij is daarmee de ideale persoon om vanuit diverse invalshoeken naar deze opleiding te kijken.

Auteur: Ruud Doevendans

Aan de zijlijn

Interessante links en wetenswaardigheden voor voetbaltrainers

Auteur: Alex van Vogelpoel

Oefenstof met spelplezier als doel

In Nederland maken we doelbewuste keuzes als het gaat om de inhoud van voetbaltrainingen. Op cursussen wordt trainers geleerd hoe spelers en teams tactisch, technisch en fysiek beter gemaakt kunnen worden. Af en toe komen ook mentale aspecten aan bod. Maar het beter presteren als team staat voorop. Terwijl iedereen als prille pupil juist op een voetbalclub ging om lekker een balletje te kunnen trappen. Het spelplezier stond nog voorop; we gingen lekker trainen voor de lol. Dat bijzondere gevoel willen we met dit artikel weer een beetje oproepen.

Auteur: H. Nijboer

Een nieuw compleet voetballeerplan voor iedere voetbaltrainer (Henk Mariman)

Henk Mariman is als auteur en redacteur voor De Voetbaltrainer een bekende van de lezers van dit vakblad. De laatste jaren heeft hij honderden, zo niet duizenden uren geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe editie van De Voetbalmethode. Mariman kon daarbij gebruik maken van een grote hoeveelheid aan ervaringen, vooral in het betaald voetbal. De boeken zijn echter óók een must voor alle jeugd- en hoofdtrainers en Hoofden Opleiding in het amateurvoetbal.

Auteur: Paul Geerars

De inspirerende coach (Robin van Galen)

Sinds 21 augustus 2008 is waterpolocoach Robin van Galen niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Op die dag veroverde hij met ‘ zijn’ vrouwen Olympisch goud in een zinderende finale tegen de Verenigde Staten (9-8) in Beijing. Het was weinig minder dan een wonder wat Van Galen presteerde, zeker ook gelet op de jarenlange voorbereidingsfase waarin het team drie jaar intens samenleefde en trainde. De Voetbaltrainer praat met de succesvolle Van Galen over inspiratietechnieken.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Wim van Zwam (Oranje onder 19) over verdedigen

Wim van Zwam werkt sinds 2002 bij de KNVB, waar hij diverse teams onder zijn hoede heeft gehad (Onder 15, Onder 19, Onder 20, Olympisch elftal). Op dit moment is hij coach van het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar. Met dit elftal speelde hij in 2013 het EK in Litouwen. Voor het EK van 2014 wist het team voor spelers onder 19 jaar zich niet te plaatsen. De Voetbaltrainer spreekt met Van Zwam over het werken met A-junioren en gaat in op de manier waarop in deze leeftijdsgroep wordt gedacht over de teamfunctie verdedigen met af en toe een uitstap naar het omschakelmoment van aanvallen naar verdedigen.

Auteur: Gerjos Weelink

Gert Verheyen (België onder 19) over aanvallen

Gert Verheyen werd begin vorig jaar aangesteld als bondscoach van de Belgische Onder 18 en Onder 19. We gingen op het nationale trainingscentrum in Tubize langs om te horen hoe de voormalige Rode Duivel en aanvaller van Club Brugge de aanvalspatronen ziet in het moderne voetbal en hoe hij dat overbrengt op zijn eigen spelersgroep. Daar krijgt hij van de Belgische voetbalbond de ruimte voor. “De focus ligt ook op training meer op aanvallen, want met doelpunten win je wedstrijden.”

Auteur: Yves Brokken

Omschakeling bij A-junioren

In deze special in De Voetbaltrainer praten we met gerenommeerde oefenmeesters over de diverse teamfuncties en de wijze waarop die trainbaar gemaakt kunnen worden bij Ajunioren. Met Pascal Jansen (PSV A1) en Pieter Schrassert Bert (Sparta Rotterdam A1) belegden we een avond over de omschakeling, zowel naar aanvallen als naar verdedigen.

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Pierre Mankowski traint Frankrijk onder 18

Pierre Mankowski doorkruiste in zijn trainerscarrière heel Frankrijk en trainde sinds 2000 verschillende jeugdelftallen van ‘Les Bleus’. Tussendoor was hij ook assistent-trainer van het Franse elftal dat in 2006 de WK-finale haalde in Duitsland. Vorig jaar loodste hij de Onder 20 zelfs naar de wereldtitel in Turkije. Op dit moment heeft Mankowski de Onder 18 onder zijn hoede. ‘Spelers moeten zo snel mogelijk op het hoogste niveau kunnen voetballen.’

Auteur: Yves Brokken

De Verlenging

Auteur: redactie VT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.