Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

John Stegeman (Heracles): logica als leidraad

Na vier competitiewedstrijden en evenzovele nederlagen mocht John Stegeman zijn baan-in-de-luwte als assistent-trainer van Heracles inruilen voor de hotseat van hoofdtrainer. Eerst op interimbasis, maar na tien dagen had de directie van de Almelose club genoeg gezien: Stegeman moest het wankele schip op het droge hijsen. Dat lukte, met name omdat de oefenmeester uit Epe al snel doorhad dat de speelwijze een ‘realistisch’ sausje nodig had. Snel daarna klom de gedoodverfde degradant naar een veilige positie op de ranglijst om zich uiteindelijk voortijdig veilig te spelen.

Auteur: Ruud Doevendans

Special De voorbereiding

Iedereen heeft honger naar de bal en is vol goede moed: niemand eindigt in het rechterrijtje, kampioenschappen en periodetitels liggen in het verschiet, voor degradatie hoeft niet te worden gevreesd. De voorbereiding is bij uitstek de periode waarin iedereen ‘er zin in heeft’. Maar hoe werk je als trainer nu aan een fundament voor een succesvol seizoen, waarbij zoveel verschillende aspecten een rol spelen? Dit is de special De Voorbereiding.

Auteur: R. Doevendans en M. vd Heide

Special De Voorbereiding: planning

Of je als trainer nu nieuw bent bij een club of je zit er al een tijdje, altijd zul je voor een nieuw seizoen een planning voor de voorbereiding moeten maken. Maar afhankelijk van de situatie waarin je zit, kan die wel aanmerkelijk verschillen. Richard Karrenbelt, Mischa Visser en Jan Vlap zitten in die afwijkende situaties bij clubs die niet volledig vergelijkbaar zijn. Hoe werken zij toe naar een nieuw seizoen?

Auteur: R. Doevendans en M. vd Heide

Special De Voorbereiding: teamproces

Het is misschien nog wel belangrijker dan het inslijpen van de juiste tactiek en het zorgen voor optimale fysieke fitheid: het teamproces. Op topamateurniveau zijn bij een eerste  elftal al snel 25 mensen direct betrokken. Al deze mensen, met hun vaak totaal verschillende karakters en opvattingen, moeten met elkaar samenwerken. Hoe zorg je voor een optimale werksfeer?

Auteur: R. Doevendans en M. vd Heide

Special De Voorbereiding: trainen

De planning is gemaakt, de neuzen staan in de juiste richting: we gaan het veld op. Werken aan fysieke fitheid en ervoor zorgen dat het team met de juiste speelwijze aan de competitie kan beginnen. Maar ook hier geldt weer dat de ene groep de andere niet is. Hoe is je aanpak als je met een gearriveerd elftal werkt, of juist wanneer je met een verzameling ‘jonge honden’ aan de slag gaat? En tijdens zo’n voorbereiding helemaal fit worden, kán dat eigenlijk wel?

Auteur: R. Doevendans en M. vd Heide

Aan de zijlijn

Huiswerk van AFC Twitter trainernieuws The Mind Game TeamApp

Auteur: redactie VT

De jeugdopleiding van PEC Zwolle tijdens de voorbereiding

Het succes van PEC Zwolle de laatste jaren mag geen toeval meer genoemd worden. De  club is in alle geledingen geprofessionaliseerd en gegroeid. Ook de talentvolle voetballers uit de eigen jeugdopleiding weten steeds beter de weg naar het eerste elftal te vinden. Mustafa Saymak en Jesper Drost zijn hier bekende voorbeelden van. Rini Coolen (Hoofd  Jeugdopleiding) en Gerhard Wermink (Coördinator Onderbouw) geven De Voetbaltrainer een inkijkje in de wijze waarop de club zich voorbereidt op het nieuwe seizoen.

Auteur: Gerjos Weelink

Trainers, investeer in jezelf

Bij een nieuw voetbalseizoen hoort voor veel trainers het bepalen en stellen van doelen. Dit stellen van doelen gaat meestal over wat er van de spelersgroep wordt verwacht. Maar zelden stelt een trainer doelen voor zichzelf, terwijl dit juist heel waardevol kan zijn. De Voetbaltrainer spreekt met sportpsychologe Rianne van Strien over het stellen van procesdoelen: ‘Als je moet kiezen tussen je spelers of jezelf: investeer dan vooral in het laatste.’

Auteur: Gerjos Weelink

Ouders langs de kant

Daar sta je dan. Op het voetbalveld. Met schreeuwende kinderen om je heen en trotse ouders langs de kant. Aan jou de taak om het een beetje in goede banen te leiden. De vraag is: hoe doe je dat? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van de ouders. Er blijken verschillende ‘soorten’ te zijn. Hein Voorwinde is ervaringsdeskundige en schreef er het boek ‘Niet op een  kluitje!’ over.

Auteur: Paul Geerars

A-jeugd

Marco Sanders begon met voetballen bij vv Bedum en maakte op zijn zestiende zijn debuut in het eerste elftal. Bij hetzelfde vv Bedum (E1 en D1)  begon hij zijn trainerscarrière en hij belandde via Oranje Nassau, Omlandia en Helpman bij Be Quick 1887. Bij die laatste club trainde Sanders de D- en C-jeugd en is hij inmiddels voor het vierde jaar trainer van de A1. Hij combineert dat met het assistent-trainerschap van het tweede en eerste elftal. Sanders haalde zijn diploma TC II op het CIOS in Heerenveen.

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Steven Wuestenenk groeide op in Creil, een dorpje in de Noordoostpolder. In 2009 liep hij vanuit het CIOS (waar hij in 2011 zijn diploma Sport en Bewegen en TC II haalde) stage bij diverse jeugdteams van SC Heerenveen.  Na een jaar de C1 van vv Heerenveen te hebben getraind verhuisde Wuestenenk voor zijn opleiding aan de ALO naar Groningen. In Groningen gaat hij zijn vierde jaar in als jeugdtrainer bij Be Quick 1887. Na een jaar D1 wordt het seizoen 2015/2016 zijn derde bij de B1. Met dat elftal komt hij uit in de landelijke Tweede Divisie.

Auteur: Gerjos Weelink

C-jeugd

Robert Emmelkamp moest vanwege een heupblessure al op vroege leeftijd stoppen met voetballen. Na diverse teams bij ZFC Zuidlaren te hebben getraind, een seizoen stage te hebben gelopen bij FC Groningen onder 14 en het behalen van zijn diploma TC II maakte hij de overstap naar Be Quick 1887. Hier heeft hij sinds het seizoen 2012/2013 de C1 onder zijn hoede. Komend seizoen maakt dit team voor het eerst zijn opwachting in de landelijke Eerste Divisie. In het dagelijks leven is Emmelkamp basisschoolleerkracht bij groep 4, 5 en 6.

Auteur: Gerjos Weelink

D-jeugd

Wietse de Blois startte met voetballen bij FC Grootegast, de club waar hij als trainer ook F-, E-, D- en C-teams trainde. Op het CIOS in Heerenveen haalde hij zijn diploma TC II en daarna werd hij assistenttrainer bij FC Groningen D3 en C2. Bij die club was hij ook actief in de voetbalschool. Het seizoen 2015/2016 wordt het derde seizoen bij Be Quick 1887 D1. Sinds afgelopen seizoen is De Blois er eveneens actief als Technisch Coördinator Onderbouw.

Auteur: Gerjos Weelink

Pieter van Engelen over methodiek bij RKVV Dommelen B1

Bij de start van de voorbereiding hebben maar weinig trainers gelijk de beschikking over de gehele groep. Dat is lastig, want je wilt gaan werken aan de speelwijze. Tegelijkertijd varieert de fitheid van je spelers gedurende de voorbereiding. Hoog tijd voor De Voetbaltrainer om te bekijken hoe je daar als trainer mee om kunt gaan. In dit verhaal spreken we met Pieter van Engelen, trainer van de B1 van RKVV Dommelen uit Valkenswaard, die volgens een gestructureerde opbouw zijn elftal klaarstoomt voor de eerste competitiewedstrijd.

Auteur: Gerjos Weelink

Ronny Everaerts over gestructureerd periodiseren

Vrijwel elke seniorentrainer wil, nog voordat de eerste competitiewedstrijd begint, in principe twee zaken voor elkaar krijgen. Aan de ene kant is het conditioneel fit krijgen van het team een kernpunt. Aan de andere kant verdient ook de speelwijze de nodige aandacht. Maar hoe ga je dat zo goed mogelijk doen, wetende dat je pas laat in de voorbereiding de hele groep weer bij elkaar hebt? In dit verhaal laat Ronny Everaerts, trainer van het eerste elftal van Avanti’31 uit Schijndel, zijn werkwijze zien.

Auteur: Gerjos Weelink

De voorbereiding op het trainingsveld

De voorbereiding is bij uitstek de periode dat we ons als voetbaltrainer iets meer dan anders de vrijheid gunnen om soms ‘buiten de voetbalcontext’ te trainen. Oftewel, de trainingsvorm is niet zo wedstrijdecht of wedstrijdgericht als normaliter het geval is. Op de volgende twaalf pagina’s doen we een aantal suggesties voor dergelijke trainingsoefeningen, geschikt voor diverse leeftijdsgroepen en niveaus. We maken daarbij onderscheid tussen warming-up-spellen, positiespellen en het duel 1:1.

Auteur: Paul Geerars

De Verlenging

Auteur: redactie VT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.