Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Peter Bosz (Vitesse): Masterclass drukzetten

Lang hield Peter Bosz een hernieuwd gesprek met De Voetbaltrainer af. In zijn eerste twee seizoenen bij Vitesse wenste hij zich nog niet in de kaarten te laten kijken, wetende dat hij zich ten opzichte van ons vakblad niet uitsluitend aan de oppervlakte kon begeven. Nu wil hij wel, omdat Bosz beseft dat in de voetbalwereld uiteindelijk niets geheim blijft. Een gesprek dat zich afspeelt met de hand aan het tactiekbord: ‘Vitesse wil op iedere variant die een tegenstander ons mogelijk voorschotelt, een passend antwoord hebben.’

Auteur: Ruud Doevendans en Paul Geerars

Maurice Steijn (VVV-Venlo): ombouwen van een ploeg

Maurice Steijn is aan zijn tweede seizoen bezig als hoofdtrainer van VVV. Zijn elftal onderging in een jaar tijd een heuse metamorfose. Ondanks het behalen van de halve finale van de play-offs was Steijn niet tevreden over het vertoonde veldspel. Waar VVV het eerste jaar onder de Haagse coach nog behoudend speelde, zoekt zijn ploeg tegenwoordig veelvuldig de aanval met dominant voetbal.

Auteur: Qasim Hakim

Monique Tijsterman coacht mannelijk topteam naar titels

Het komt in de voetbalwereld niet voor: een vrouw die op het hoogste niveau een mannenteam coacht. Monique Tijsterman doorbreekt het afgelopen seizoen dat taboe in de handbalwereld. En hoe! Ze wint met het jeugdige Limburgse OCI-LIONS alles wat er maar te winnen is: eindelijk de landstitel, de BENE-League (een competitie van de sterkste handbalteams uit België en Nederland) en de beker. Hoe heeft ze dat aangepakt en wat kunnen haar voetbalcollega’s daarvan leren?

Auteur: Tjeu Seeverens

Aan de zijlijn

De kracht van gezag Oranje heeft vijf problemen Via data je tegenstander de baas zijn Pep en zijn eigen gedachtes Voetballers, vergeet in de haast je ontbijt niet

Auteur: Alex van Vogelpoel

Werken aan het zelfbeeld (2)

Als achttienjarige debuteerde Joop Hiele in het eerste van Feyenoord. Na zijn actieve carrière specialiseerde hij zich door middel van cursussen in mentale coaching, een onderwerp dat hem ook al als keeper erg bezighield. De Voetbaltrainer spreekt met Hiele over het communiceren met jeugdspelers. Deze editie deel 2: spiegelen aan een topspeler en het spreken van de juiste taal.

Auteur: Gerjos Weelink

Alexandre Hugeux coacht Onder 13 van Paris Saint-Germain

De komst van de Qatari had – in tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten – een positieve invloed op het Centre de Formation van Paris Saint-Germain. De Voetbaltrainer sprak met Alexandre Hugeux over de nieuwe stijl – spelen op balbezit – en de accenten bij twaalfjarigen. Hugeux (31) maakte drie seizoenen geleden de overstap naar het opleidingsinstituut van Paris Saint-Germain. Bij de Franse grootmacht nam hij sindsdien de Onder 13 onder zijn hoede.

Auteur: Yves Brokken

Marcel Sans Navarro, FC Barcelona onder 13

De 33-jarige Marcel Sans Navarro coacht dit seizoen de twaalfjarigen van FC Barcelona. Aan De Voetbaltrainer legt de Spanjaard uit dat de jeugdopleiding de lijn van het eerste elftal doortrekt. Tijdens de training wordt er ook al op deze leeftijd gefocust op voetballen. In tegenstelling tot de meeste clubs in Nederland en België worden er nauwelijks vormen getraind waarbij speler A naar speler B dient te passen.

Auteur: Yves Brokken

Zoneverdedigen bij D-pupillen

De overgang van het meestal halve naar het hele veld vergt veel van D-pupillen. Het omgaan met de ruimtes, met linies en met posities betekent dat spelers veel keuzes moeten maken. Verdedigend gezien is het daarom verreweg het gemakkelijkst om mandekking toe te passen, omdat spelers dan minder keuzes hoeven te maken. Joram Hendriks, trainer van SVI D1, vindt dat beide speelwijzes aan de orde moeten komen. Hij gebruikt op trainingen bewust de neutrale speler om het verschil tussen mandekking en zonedekking duidelijk te maken.

Auteur: Gerjos Weelink

Trainen van concentratie

Op welk niveau je ook speelt en hoe oud je ook bent, voor spelers en trainers is concentratie een bekend begrip. Het wordt al een stuk lastiger om uit te leggen wat concentratie (of een gebrek daaraan) dan precies is. Wanneer je als trainer roept dat spelers geconcentreerd moeten zijn, is dat dan genoeg? De Voetbaltrainer spreekt met sportpsychologe Rianne van Strien, die in dit artikel vertelt hoe spelers zich wedstrijdklaar kunnen maken. Ze gebruikt daarbij het model van Nideffer (1976). Twee lessen leert ze ons alvast. ‘Concentratie is een vaardigheid die getraind en verbeterd kan worden. En durf te differentiëren.’

Auteur: Gerjos Weelink

A-jeugd

Pieter Schrassert Bert doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar debuteerde in het seizoen 1998/1999 bij FC Den Bosch in het betaalde voetbal. Behalve bij diverse amateurclubs speelde hij ook enkele jaren in de zaal bij meervoudig landskampioen FCK De Hommel uit Berlicum. In het profvoetbal trainde hij bij Willem II en werd daar landskampioen met de C1. Inmiddels is hij voor het vijfde jaar trainer bij Sparta. Daar trainde hij de Onder 17 en en assisteerde bij het eerste elftal. Dit seizoen traint Schrassert Bert de A1 (Onder 19) van Sparta Rotterdam. Hij is tevens in het bezit van TC I.

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Brian Groeneweg speelde bij vv EBOH, GSC en RCD in het eerste elftal en stopte al op jonge leeftijd. Via het CIOS kwam hij middels stages terecht bij FC Dordrecht, waar hij uiteindelijk diverse C- en B-elftallen trainde. Inmiddels werkt Groeneweg voor het tweede seizoen bij de Willem II Voetbalacademie. Vorig jaar trainde hij er de Onder 16 en dit jaar staat hij bij de Onder 17 aan het roer. Tevens heeft Groeneweg (in het bezit  van TC I) als taak om de rode draad binnen de jeugdopleiding te bewaken bij de B2, C1, C2 en D1.

Auteur: Gerjos Weelink

C-jeugd

Bart Dubbeldam koos, op het moment dat hij de stap naar de senioren moest maken, voor het trainerschap. Na de eerste vier jaar Wieldrecht D2 (schaduwselectie) getraind te hebben, stond hij vervolgens nog eens vier jaar bij de D1 aan het roer. Drie jaar  geleden is hij gestart bij Wieldrecht C1 en maakte er via een kampioenschap de stap naar de Derde Divisie Landelijk. In het dagelijks leven werkt Dubbeldam als leerkracht in het basisonderwijs in Smidshoek.

Auteur: Gerjos Weelink

D-jeugd

Dennis Gommer doorliep in Schoonebeek de gecombineerde jeugdopleiding van Sc Oranje en vv Minjak. Toen beide clubs in 2004 fuseerden tot SVV’04 ging ook de jeugdopleiding onder die naam verder. Bij SVV’04, dat vorig seizoen degradeerde uit de Zondag Tweede Klasse, behoort Gommer al tien jaar tot de selectie. Momenteel zit hij in de laatste fase van zijn ALOstudie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Gommer is in het bezit van TC III en staat voor het vijfde jaar op rij aan het roer bij SVV’04 D1.

Auteur: Gerjos Weelink

Doorstroomcijfers JPN in kaart gebracht

Al enkele decennia is het Jeugdplan Nederland (JPN) een belangrijk onderdeel van de KNVB. Het JPN is van grote waarde, omdat het opleiden van jeugdspelers en jeugdspeelsters ongetwijfeld leidt tot een betere top. Maar hoe weten we wat JPN oplevert? Natuurlijk kennen we de voorbeelden van Arjen Robben, Ruud van  Nistelrooy en Bruno Martins Indi, die via JPN in beeld kwamen bij een BVO. Maar voor hoeveel spelers geldt dat nog meer?

Auteur: Gerjos Weelink

‘Training is bespreking op het veld’

Als trainer-coach kun je op meerdere manieren toewerken naar het spelen van wedstrijden. Kiri Kalaitzis, assistent-coach bij de landelijke groep Onder 14 betaald voetbal, legt in dit artikel uit hoe die route door Onder 14 BV wordt afgelegd.

Auteur: Gerjos Weelink

Nieuwe structuur voetbaltechnische ondersteuning KNVB

De KNVB gaat in een nieuwe structuur de verenigingen voetbaltechnisch ondersteunen. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van die veranderingen en wordt duidelijk wat dat betekent voor alle amateurvoetbalclubs in Nederland. Hierbij is er met name aandacht voor de rol van de nieuwe KNVB Technisch  jeugdcoördinatoren (KNVB TJC’en).

Auteur: Gerjos Weelink

Halt aan de situatieve stop?

We kennen de methode al jarenlang, mede doordat deze vaak aan de basis lag van talloze trainersopleidingen: de situatieve stop. Tijdens een oefening ziet de trainer ‘het moment’ waarop hij wil coachen en hij stopt ogenblikkelijk de oefening. Iedereen moet blijven staan en de trainer kan laten zien wat hij bedoelt. Maar anno 2015 is er kritiek: past de situatieve stop nog in een veilig leerklimaat?

Auteur: Ruud Doevendans

Cis Bosschaerts al zeventien jaar aan het roer bij KSK Heist

Cis Bosschaerts is aan seizoen nummer zeventien begonnen in dienst van de Belgische tweedeklasser KSK Heist. Zo lang in dienst blijven vraagt een unieke aanpak. Bosschaerts vertelt aan De Voetbaltrainer hoe hij het voetbal heeft zien evolueren en hoe hij daar als hoofdcoach op ingespeeld heeft. Een succesrecept.

Auteur: Yves Brokken

Berry Zandink (SWZ Boso Sneek) over wisselbeleid

Berry Zandink werd met SWZ Boso Sneek afgelopen seizoen verrassend kampioen van de Hoofdklasse C. De Snekers kijken vooralsnog terug op een wisselvallige start in de Topklasse. Maar wat is het beleid van de ervaren trainer met betrekking tot zijn wisselspelers? ‘Je moet niet zoeken naar beelden die jouw vooronderstelling bevestigen.’

Auteur: Paul Geerars

De Verlenging

Auteur: redactie VT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.