Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Ronald Koeman, met Southampton stabiel in de Premier League

De Titanic begon in Southampton aan haar laatste reis. Dat was 1912. FC Southampton was in 2009 ook een zinkend schip, maar werd gered. Anno 2015 telt de grootste havenstad van Engeland ongeveer 250.000 inwoners die trots kunnen zijn op de plaatselijke FC, geleid door Ronald Koeman. De Voetbaltrainer kreeg de gelegenheid om twee dagen  een kijkje in de keuken te nemen. Het resultaat is een bijzondere mini-special waarin ook drie van Koemans assistenten aan het woord komen.

Auteur: Paul Geerars

Erwin Koeman over automatismen: Linietraining aanvallers

‘Als je gaat nadenken, ben je te laat.’ Een opvallende maar mooie uitspraak van Erwin Koeman, eerste assistent-trainer van Southampton. Waar Ronald als speler voornamelijk van achteruit opereerde en controleerde, speelde Erwin vanaf het middenveld met de blik naar voren. Met de bal aan de voet, zoekend naar oplossingen in de diepte. Bij Southampton verzorgt Koeman op de donderdag de unittraining bij de aanvallers en aan De Voetbaltrainer vertelt hij waar Southampton binnen het aanvallen accenten legt.

Auteur: Gerjos Weelink

Sammy Lee kent Premier League door en door

Sammy Lee is de Engelse assistent-trainer van Ronald Koeman. Hij is een icoon in Liverpool waar hij grote successen meemaakte in de jaren zeventig en tachtig, waaronder het winnen van twee Europa Cups. Hij kent de Premier League op zijn duimpje.

Auteur: Paul Geerars

Jan Kluitenberg over Life Kinetik: ‘Variatie en hersenen soepel houden’

Jan Kluitenberg werkt al langer met Ronald Koeman samen. In het verleden was dat bijvoorbeeld bij Benfica en Feyenoord het geval. Hij is nu bij het eerste team van Southampton verantwoordelijk voor de voetbalconditionele periodisering en de fysieke training. Eén keer per week leidt hij aan het begin van de training het onderdeel Life Kinetik.

Auteur: Paul Geerars

Succesvolle jeugdopleiding van Southampton ontleed

Negen jaar oud is Gareth Bale als hij gescout wordt door Rod Ruddick, een scout van Southampton. Bale, die opvalt in een partijtje 6:6, krijgt niet gelijk een opleidingsplek in Southampton zelf. Hij wordt geplaatst in een van de dertien opleidingscentra die de club in Zuid-Engeland rijk is. Bale is slechts een van de vele voorbeelden van exponenten van  de jeugdopleiding van Southampton. Een opleiding die niet alleen in Engeland behoort tot de beste in zijn soort, maar in heel Europa op bewondering mag rekenen. Matt Hale, Academy Manager, staat De Voetbaltrainer te woord.

Auteur: Gerjos Weelink

Ruben Schaken (ADO Den Haag), Masterclass: De flankaanvaller

Elk nummer van De Voetbaltrainer staat vol met goedbedoelde coachopmerkingen. Termen als doordekken, uithalen, kantelen, knijpen worden vaak gebruikt. Maar is het wel zo terecht dat die coachopmerkingen gemaakt worden? In sommige situaties is het bijvoorbeeld misschien beter om juist niet door te dekken of om niet te knijpen. De Voetbaltrainer spreekt daarom nu eens met iemand die voetbalsituaties vanuit de praktijk meemaakt. Ruben Schaken, rechtsbuiten bij ADO Den Haag, geeft ons een inkijkje in de wereld van de ‘klassieke’ vleugelspeler.

Auteur: Gino van den Broecke

Groeimindset als basis voor talentontwikkeling

Waarom reageert de ene speler defensief op kritiek en wil de ander er juist van leren? En hoe kan het dat de een zijn hoofd laat hangen na een gemaakte fout, terwijl zijn teamgenoot juist doorzet? Bart Heuvingh, topsportbegeleider bij AZ: ‘Het geloof dat een speler heeft in de ontwikkelbaarheid van zijn eigen talent en vaardigheden bepaalt voor een groot gedeelte zijn leer- en ontwikkelgedrag.’

Auteur: Marco van der Heide

Actief zonder bal

Oefenstof

Auteur: Paul Geerars

Taakgerichte en sociale cohesie in de winterstop

Een jaarlijks terugkerend thema voor trainers is de invulling van de winterstop. Indien mogelijk wordt er gewoon doorgetraind of gaat men de zaal in. Maar tegelijkertijd kan de winterstop een meetmoment zijn. De trainer-coach stopt dan bewust de thermometer in zijn team, om te onderzoeken hoe het staat met de taakgerichte en sociale cohesie. Sportpsychologe Rianne van Strien geeft in dit artikel aan hoe een trainer-coach kan werken aan die taakgerichte en sociale cohesie, door onder andere gerichte teambuildingsactiviteiten te kiezen.

Auteur: Gerjos Weelink

Bart Plasschaert leert Zulte Waregem onder 13 verdedigen in blok

Jeugdvoetbal draait niet alleen om het aanleren van een betere techniek of het spelen op balbezit. Wanneer de tegenpartij de bal heeft, dient er ook verdedigd te worden. Een vak op zich waarmee men het best al van jongs af kan beginnen. Bart Plasschaert (24) is er met de jongens van Zulte Waregem onder 13 gedurende 25 procent van de jaarlijkse trainingstijd mee bezig. Een van de subthema’s is het verdedigen in blok: ‘In wedstrijden kies ik soms voor een driemansdefensie. Zo leren spelers snel het belang van organisatie en samenwerking inzien.’

Auteur: Yves Brokken

Online oefenstof: Southampton van Ronald Koeman in de mediatheek

Onlangs reisde De Voetbaltrainer naar Engeland voor een tweedaags bezoek aan Southampton, de club van Ronald Koeman. We spraken maar liefst vier stafleden en natuurlijk de manager zelf. Ook legden we een training vast op video, waarvan de beelden nu voor abonnees op die service in de mediatheek te vinden zijn.

Auteur: Paul Geerars

A-jeugd

Roy Grootaert speelde als verdediger in het betaalde voetbal bij NEC Nijmegen (20 duels) en VVV-Venlo (62 duels). Van 2003 tot 2011 speelde hij bij hoofdklasser Achilles’29 uit Groesbeek, de club waar hij nu al voor het vierde jaar aan het roer staat bij de A1. Met dat team komt Grootaert dit seizoen uit in de Vierde Divisie Landelijk. In het dagelijks leven is hij werkzaam als Hoofd Zwemzaken bij de Nijmeegse sportfondsenbaden. Roy Grootaert is in het bezit van het diploma TC II.

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Arie van der Padt is voor het derde seizoen trainer van Sparta onder 16. Na zijn actieve carrière is hij bij derdeklasser SV Loosduinen begonnen als hoofdtrainer. Van 2009-2012 werkte hij in de jeugdopleiding van ADO Den Haag, waar hij in 2011 met de Onder 15 kampioen van Nederland werd. Als speler is hij vanuit de topamateurs (TONEGIDO) als prof begonnen bij Sparta. Van der Padt speelde daarna nog bij TOP Oss, ADO Den Haag, Union S-G (België) en Beerschot (België). Hij is in het bezit van het trainersdiploma TC I.

Auteur: Gerjos Weelink

C-jeugd

Lars Jansens is naast trainer ook als speler nog actief binnen de selectie van vv Dongen. Al sinds zes jaar is hij er jeugdtrainer, eerst twee jaar bij de D1 en momenteel voor het vierde jaar bij de C1. Met dat elftal speelt hij nu in de Derde Divisie Landelijk. In het dagelijks leven werkt Jansens als fysiotherapeut. Daarnaast volgt hij een specialiserende studie tot Sportfysiotherapeut aan de Universiteit van Brussel.

Auteur: Gerjos Weelink

D-jeugd

Robert Ruisaard is al sinds zijn veertiende jeugdtrainer. Via het CIOS in Goes haalde hij zijn TC III- en TC II-diploma en liep hij stage bij Excelsior onder 16, onder 13 en onder 15. Sinds 2011 traint hij er de Onder 14 en sinds vorig seizoen de Onder 13. In februari 2016 rondt Ruisaard zijn HBO-opleiding Sportmarketing en Management af aan de Hogeschool Rotterdam, net om de hoek bij Stadion Woudestein.

Auteur: Gerjos Weelink

Evalueren op de voorbereiding

In De Voetbaltrainer 211 deden twee trainers verslag van de wijze waarop ze de voorbereiding hebben ingericht. Zowel Ronny Everaerts (Avanti’31) als Pieter van Engelen (RKVV Dommelen B1) hadden te maken met een late zomervakantie, waardoor de voorbereiding als het ware in tweeën werd geknipt. In dit artikel blikken we met hen terug. Wat is er goed gegaan en waar zijn ze minder tevreden over?

Auteur: Gerjos Weelink

KNVB, FC Utrecht en SBV Excelsior leveren maatwerk binnen opleiding TCIII-jeugd

Dezelfde eisen en uitgangspunten, maar dan in een iets andere vorm. Zo kan de pilot TCIII-jeugd die op dit moment gedraaid wordt bij FC Utrecht en Excelsior het beste omschreven worden. Want naast de reguliere opleiding TC III-jeugd, die gedurende het seizoen wordt aangeboden door de KNVB, kunnen cursisten datzelfde diploma nu ook, onder auspiciën van de KNVB, bij een BVO behalen. FC Utrecht en Excelsior vertellen in dit artikel hoe en waarom ze, in goede samenwerking met de KNVB, een pilot TC III-jeugd aanbieden.

Auteur: Gerjos Weelink

Allemaal uitblinkers: Een helpende hand voor startend kader

Met het boek ‘Allemaal Uitblinkers’ reikt de KNVB de startende trainer, coach of begeleider handvatten aan, waarmee de kwaliteit en het plezier van hun trainingen wordt vergroot. Daar houdt het echter niet mee op. ‘Daarbij zijn wij als KNVB ons ervan bewust dat een startende trainer, coach of begeleider met dit boekje nog beter voorbereid is op zijn taak als hij daarin lokaal (bij)geschoold wordt. Hier denken we op dit moment over na zodat de KNVB in de toekomst hieraan op een juiste manier invulling aan kan geven’, zegt Maarten de Backer, productmanager Welpenvoetbal van de KNVB.

Auteur: Paul Geerars

Aan de zijlijn

Toekomst van ons voetbal Een feestje bij de kleintjes Beter worden door plyometrische oefeningen Kruisbandletsel, wat is het eigenlijk? Hebben A-junioren er wel plezier in?

Auteur: Alex van Vogelpoel

Sander Middelbeek (JOS Watergraafsmeer) stelt opbouw door centrum centraal

Het is zijn vijfde seizoen als trainer bij JOS Watergraafsmeer en dit seizoen heeft hij de speelwijze bij de hoofdklasser veranderd. Sander Middelbeek opteerde altijd voor 1:4:3:3 met een nummer 10 achter de centrumspits, maar kiest dit seizoen uitdrukkelijk voor de punt naar achteren. ‘Ik wil graag een verzorgde opbouw van achteruit, maar dan wel via de as, dat is de kortste weg naar het doel. Dat gaat met een 6 in mijn ogen veel beter.’

Auteur: Ron Weinbrecher

Het verdedigen van de ruimte

De buitenspelval is destijds in het leven geroepen om het voetbal aantrekkelijker te maken. Voor aanvallers geeft ze een mogelijkheid om op snelheid de verdediging van de tegenstander in de wind te zetten en verdedigers kunnen mits een goede opstelling een aanvaller de doorgang beletten. Maar hoe haal je er precies voordeel uit, wanneer pas je de buitenspelval toe, hoe kun je hem omzeilen en vooral: hoe train je het? Bob Browaeys, Sporttechnisch Coördinator van Voetbalfederatie Vlaanderen, en derde met België onder 17 op het recent gespeelde jeugd-WK, geeft inzicht in deze complexe materie.

Auteur: Yves Brokken

De Verlenging

 

Auteur: redactie VT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.