Edities van De VoetbalTrainer zijn niet langer beschikbaar als PDF. In plaats daarvan hebben we CoachVak, een nieuwe database boordevol met artikelen van De VoetbalTrainer en gratis voor abonnees. CoachVak is te gebruiken op voetbaltrainer.nl/coachvak/ en via de onze app. De JeugdVoetbalTrainer is voor abonnees gratis te downloaden vanuit de shop.

Ton Lokhoff, assistent-trainer bij VfL Wolfsburg

Sinds 2014 is Ton Lokhoff assistent-trainer van Dieter Hecking bij VfL Wolfsburg. Met deze club won de Brabander vorig jaar de Duitse beker en kwam hij in de poulefase van de Champions League onder meer uit tegen PSV. De Voetbaltrainer spreekt met Lokhoff over de accenten in het Duitse voetbal, enkele bijhorende trainingsvormen en de manier van werken bij de Duitse club uit de stad van Volkswagen

Auteur: Paul Geerars

Counterpressing: Topanalist René Maric over krachtig wapen in omschakeling

Steeds meer internationale topclubs hanteren counterpressing in de omschakeling van aanvallen naar verdedigen. Het was een van de belangrijkste pijlers onder het succes van het Borussia Dortmund van Jürgen Klopp en ook FC Barcelona gebruikt die strategie al jaren. Tevens kwam het begrip ter sprake in het hoofdverhaal van deze editie. René Maric, die als analist voor verschillende Duitse profclubs werkt, legt zeer gedetailleerd uit wat counterpressing inhoudt en hoe je het als elftal effectief kunt toepassen. ‘Met de juiste counterpressing ben je als team proactief en verbeter je je defensieve stabiliteit.’

Auteur: Marco van der Heide

Top 200 van Nederland

De vorige twee jaren presenteerde dit vakblad een Top 200 van hoogstspelende amateurclubs, waarbij werd gekeken naar het competitieniveau van acht jeugdteams (A1-A2-B1-B2-C1-C2-D1-D2) en het eerste team. Welke voetbalclubs behoren dit seizoen tot de Top 200 van Nederland?

Auteur: redactie VT

Aan de zijlijn

Andere kijk op opleiden Slapen het nieuwe trainen Zo scoor je voortaan iedere penalty Innovatie in muurtjestactiek Positiespel in de rust

Auteur: Alex van Vogelpoel

Nieuw: Tactics Manager

De tekeningen vormen een belangrijke pijler van dit vakblad. Een afbeelding vertelt immers vaak meer dan duizend woorden. In één oogopslag kan men zien wat wordt bedoeld. Wie moet er aan de binnenkant staan, wie overlapt, welke verdediger zakt in? Daarom hebben wij samen met SoccerTutor een aangepast Nederlands tekenprogramma ontwikkeld. Daarvan maken wij voortaan gebruik in ons vakblad. U kunt het als trainer gebruiken voor het ontwerpen van trainingen en analyseren van wedstrijden. Het  softwareprogramma is te bestellen via onze webshop.

Auteur: redactie VT

Luc Holtz met Luxemburg bijna altijd underdog

Het Groothertogdom Luxemburg speelde sinds de aanstelling van bondscoach Luc Holtz in augustus 2010 exact vijftig interlands. Daarin kon het nationale elftal slechts zes keer winnen en moest het 34 keer het onderspit delven. Je zou van minder moedeloos worden. Hoe slaagt een trainer erin zijn manschappen toch te blijven motiveren op weg naar hoogstwaarschijnlijk een nieuwe nederlaag? ‘De mentaliteit is veranderd’, geeft Holtz te kennen. ‘Wij willen elke match proberen te winnen. En lukt dat niet, dan trekken we positieve conclusies uit die nederlaag.’

Auteur: Yves Brokken

De werkwijze binnen de jeugdopleiding van DVS’33

In 1997 en 2005 sprak De Voetbaltrainer al eens met Jack van Santen, Hoofd Jeugdopleiding van DVS’33. In 2015 won de club de Rinus Michels Award voor Beste Jeugdopleiding van Nederland, wat uiteraard een reden is voor een hernieuwd gesprek. Waar staat de club nu? Wat is er verbeterd sinds 2005 en waar kan de club nog stappen zetten?

Auteur: Gerjos Weelink

Belang en nut van roldiversiteit

Binnen teams zijn verschillen tussen spelers wenselijk en nodig om tot prestaties te komen. Want niet iedereen kan de grillige spits zijn die leeft op doelpunten. Of die harde verdediger  die net zo veel oog heeft voor de man als voor de bal. Ook op mentaal vlak is niet iedereen hetzelfde. De een neemt de leiding, terwijl een ander eerst afwacht. Sportpsychologe Rianne van Strien geeft in dit artikel aan hoe je als trainer het beste uit die verschillen kunt halen en maakt daarbij gebruik van de interactiestijlen van Linda Berens.

Auteur: Gerjos Weelink

Oefenstof: afwerkvormen

Een afwerkvorm dient meer doelen dan het verbeteren van het scoren alleen. Want naast het ‘kweken van het goede gevoel’ kan een trainer ook een combinatie maken met een conditioneel of technisch aspect. Spelers passen en schieten met zowel links als rechts, werken af met het hoofd of vanuit een volley. De Voetbaltrainer komt in dit artikel met een overzicht van veertien afwerkvormen, waarbij steeds een of meerdere van deze aspecten terugkomen. Bovendien zit er in elke vorm een competitie-element, dat naast de spelvreugde ook de drive en noodzaak om te scoren verhoogt.

Auteur: Gerjos Weelink

A-jeugd

Wiljan Willems

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Mark Schuur

Auteur: Gerjos Weelink

B-jeugd

Mark Schuur

Auteur: Gerjos Weelink

C-jeugd

Christopher Manuputty

Auteur: Gerjos Weelink

D-jeugd

Paul Simonis

Auteur: Gerjos Weelink

Videoanalyse bij nationale jeugdteams

Alex Abresch is sinds vier jaar als Performance Analist betrokken bij de videoanalyses ten behoeve van de nationale teams, tot en met Jong Oranje. Voor dat laatste team is hij nu zelf actief, verder coördineert hij de werkzaamheden voor de nationale jeugdteams. Vanaf medio 2016 zal hij bovendien voor FC Utrecht werken. Nu vertelt Abresch over de manier waarop coaches en geselecteerde spelers profiteren van het beeldmateriaal.

Auteur: Ruud Doevendans

Videoanalyse bij amateurclubs

Videoanalyse, dat is iets voor profclubs. Of voor heel vermogende amateurclubs. Hoeveel trainers en bestuursleden zullen niet zo denken? DOVO, zaterdaghoofdklasser in Veenendaal, laat echter zien dat het gebruikmaken van filmbeelden en daarmee trainers en spelers beïnvloeden, voor een veel groter aantal verenigingen weggelegd is. Ondersteund door videospecialiste Ursula Buijs doet Jong DOVO-trainer Michael Brussen zijn verhaal: ‘Het is niet moeilijk. Een kwestie van durven en doen.

Auteur: Ruud Doevendans

Optimale wedstrijdvormen voor pupillen

De afdeling Voetbalontwikkeling van de KNVB richt zich op het ontwikkelen van voetbalverenigingen en de voetbaltechnische kaderleden. Het doel is ervoor te zorgen dat alle (jeugd)spelers bij de betreffende clubs met plezier en veilig (nog) beter leren voetballen. Lennard van Ruiven is coördinator van deze afdeling, die in september een groot onderzoek is gestart naar de optimale wedstrijdvormen voor pupillen in de leeftijd van mini F-pupil t/m D-pupil (6 t/m 12 jaar). Dit onderzoek is onderdeel van de elf speerpunten in het programma van De Hollandse voetbalschool 2.0, namelijk ‘Structureel meer weerstand creëren’.

Auteur: Ruud Doevendans

Column Art Langeler

Winterreces

Auteur: redactie VT

Assa en IJzerman vertellen over de werkwijze van Michel van Oostrum

De invloed van een trainer op het verloop van een wedstrijd is altijd indirect. Hij beïnvloedt zijn spelers door ze te trainen, coachen en begeleiden, maar kan de ballen er niet zelf in schieten. Het zijn uiteindelijk de spelers die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Dat maakt het interessant eens te kijken naar wat zij vinden van de werkwijze van hun trainer. De Voetbaltrainer vroeg Yassine Assa en Tom IJzerman, ervaren spelers van zondaghoofdklasser Dieze West, om hun licht te laten schijnen op de werkwijze van hun trainer Michel van Oostrum.

Auteur: Marco van der Heide

Gaston Sporre over de trainer in een vermaaksindustrie

Het beoordelen van trainers door de pers en door voetballiefhebbers is de laatste jaren zo ongeveer uitgegroeid tot een nationaal gezelschapsspel. We zien dat het optreden van die trainers binnen een club, op alle niveaus, met name door die externe factoren moeilijker lijkt dan ooit. De Voetbaltrainer praat met Gaston Sporre, bewezen topbestuurder in het bedrijfsleven én in de voetbalwereld. Hoe kijkt Sporre aan tegen het functioneren van de trainer anno nu? ‘Er zijn geen absolute waarheden meer, 1 + 1 ligt tussen 1,9 en 2,1.

Auteur: Ruud Doevendans

De Verlenging

 

Auteur: redactie VT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.